Η Θεσπρωτή Ιωάννα Σπανομάρκου υποψήφια για την Ευρωβουλή, στο πλευρό του Ανδρέα Λοβέρδου

Share Button
Η Ιωάννα Σπανομάρκου, διεθνώς διακεκριμένη μουσικοσυνθέτρια, κινηματογραφική παραγωγός και μέλος της επιτροπής ψηφοφορίας των βραβείων Grammy, που για χρόνια πρεσβεύει τον ελληνικό πολιτισμό στο εξωτερικό, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για την Ευρωβουλή με τους «ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ», το νέο, κεντρώο κόμμα του Ανδρέα Λοβέρδου.
Μαζί με την αδελφή της Αρετή, με την οποία αποτελούν εδώ και 12 χρόνια καλλιτεχνικό δίδυμο, έχουν γράψει ένα σημαντικό κεφάλαιο στην ελληνική πολιτιστική σκηνή, έχοντας φέρει πολλαπλές διεθνείς βραβεύσεις με τις δημιουργίες τους, που χαρακτηρίζονται από έντονο ελληνικό χρώμα. Ως παραγωγοί, έχουν συνεργαστεί με πληθώρα καλλιτεχνών, από τις ΗΠΑ έως και την Ασία.
Η παρουσία της Ιωάννας Σπανομάρκου στο πολιτικό στερέωμα δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς πάντοτε είχε κοινωνική ευαισθησία και ενδιαφέρον για τα κοινά. Το κεντρώο κόμμα «ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ» του Ανδρέα Λοβέρδου, είναι εκείνο με το οποίο συμπνέει ιδεολογικά. Μέσω του έργου της και των συνεντεύξεών της κατά καιρούς, έχει σχολιάσει θέματα όπως η ανεργία, η γυναίκεια επιχειρηματικότητα, η άμυνα, η ανέχεια, αλλά και η προσπάθεια ανάδειξης του ελληνικού πολιτισμού. Ένα από τα θέματα που την απασχολούν πολύ ως μητέρα, είναι και η ανησυχητική αύξηση της παιδικής εγκληματικότητας και πιστεύει πως μέσα από την ενίσχυση του πολιτισμού και της εκπαίδευσης, θ’ αποτραπούν αυτές οι τάσεις.
Πρόσφατα, σχολίασε στα social media: «Η φτώχεια και η ακρίβεια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα σήμερα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Πολλές οικογένειες στην χώρα μας έχουν εισόδημα που δεν επαρκεί για να καλύψουν τις ανάγκες διαβίωσης. Ουσιαστικά, το υψηλό κόστος των τροφίμων, της στέγασης, των ΔΕΚΟ, των καυσίμων, της πληρωμής των φόρων, αλλά και των ιατρικών εξόδων, ειδικά με την έξαρση των λοιμώξεων στην μετά-covid εποχή, μειώνουν την αγοραστική αξία του εισοδήματος μιας οικογένειας. Ακόμα και τρία άτομα να έχουν εισόδημα μέσα στο νοικοκυριό, από μισθούς και από συντάξεις, τα λεφτά δεν επαρκούν. Γι’ αυτό, πολλές γενιές αναγκάζονται να μένουν μαζί κάτω από την ίδια στέγη, παππούδες, γονείς κι εγγόνια. Και συνήθως κάποιο άτομο της οικογένειας είναι και άνεργο ή πάσχει από κάποια ασθένεια και αδυνατεί να εργαστεί. Η αύξηση των μισθών δεν είναι η απόλυτη λύση για τα προβλήματα αυτά και άλλωστε, δεν αγγίζει καν τους αυτοαπασχολούμενους, που αυτή τη στιγμή φυτοζωούν. Σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι στην Ελλάδα είναι αυτοαπασχολούμενοι και ειδικότερα οι γυναίκες, αναγκάζονται να δημιουργήσουν μια θέση εργασίας για τον εαυτό τους, ιδρύοντας μικρές επιχειρήσεις, αξιοποιώντας τις όποιες δεξιότητές τους και την κατάρτισή τους, προκειμένου να επιβιώσουν. Το πρόβλημα της ακρίβειας λοιπόν, είναι παντού. Και δεν αφορά μόνο την μεσαία τάξη, αλλά αγγίζει βαθιά κι εκείνους που κάποτε θεωρούνταν έχοντες και πλέον βλέπουμε ακόμα και βιομηχανίες να κλείνουν. Πρέπει να ληφθούν δημοσιονομικά μέτρα, να κοινοποιηθεί ευρύτερα το πρόβλημα στην Ευρώπη και να αντιμετωπιστούν οι αιτίες που οδήγησαν στην μαζική αύξηση των τιμών των προϊόντων και των υπηρεσιών».
Αναφορικά με την άμυνα που είναι ένα θέμα που αρχίζει να συζητιέται περισσότερο στην Ευρώπη και είναι βασικός πυλώνας των «ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ» του Ανδρέα Λοβέρδου, η Ιωάννα Σπανομάρκου δήλωσε: «Η χώρα μας έχει ιδιαίτερα γεωπολιτικά χαρακτηριστικά. Συνορεύουμε με κράτη που έχουν επεκτατικές βλέψεις και τα προηγούμενα χρόνια απετράπη μια οργανωμένη εισβολή την τελευταία στιγμή. Είμαστε υποχρεωμένοι να επενδύουμε στην άμυνα μας, όμως αυτό δεσμεύει ένα σημαντικό μέρος του προϋπολογισμού μας. Πρέπει να ενισχυθεί η ευαισθητοποίηση των Ευρωπαίων σε αυτό μας το πρόβλημα. Δεν μπορούν να το αγνοούν άλλο, δεν μπορούν να το απαξιώνουν. Ένα σημαντικό παράδειγμα είναι πως κάποιες συμμαχικές χώρες της κεντρικής Ευρώπης, επειδή δεν δέχονται άμεσες απειλές όπως δέχεται η Ελλάδα, δεν επενδύουν καν το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα, όπως ορίζουν οι προϋποθέσεις του ΝΑΤΟ. Αυτό σημαίνει ότι το υπολειπόμενο ποσοστό που θα έπρεπε να πάει για την άμυνα, το επενδύουν σε άλλους τομείς, ενισχύοντας τις οικονομίες τους. Δεν γίνεται να βάζουν την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή, ν’ αντιμετωπίζει τις προκλήσεις μόνη της για όλη την Ευρώπη και εκείνοι να φροντίζουν για την δική τους ανάπτυξη ανενόχλητοι. Δημιουργούνται ανισότητες στην Ευρωπαϊκή Ένωση με αυτό τον τρόπο. Πρέπει να αναπτυσσόμαστε παράλληλα».
Σχετικά με την υπογεννητικότητα, η Ιωάννα Σπανομάρκου αναφέρει: «Η γενιά μου, η γενιά των 30-40, είχε την ατυχία να περάσει τα καλύτερα και πιο δημιουργικά της χρόνια στην ανέχεια και την ανεργία, που στιγμάτισαν την δεκαετία της κρίσης. Τώρα που κάπως σταθεροποιήθηκαν οικονομικά και μπορούν να τολμήσουν να ονειρευτούν να κάνουν οικογένεια, βρίσκονται σε μια ηλικία που η γονιμότητα είναι μειωμένη. Τα έξοδα ενός ζευγαριού για ν’ αποκτήσουν ένα παιδί είναι ακόμα μεγαλύτερα, με τις αυξημένες απαιτήσεις για φάρμακα, εξετάσεις και επεμβάσεις. Αν συνυπολογίσουμε και το υψηλό κόστος διαβίωσης, τη δυσκολία ανεύρεσης στέγης και το κόστος για την μετέπειτα φροντίδα ενός μωρού, καταλαβαίνουμε ότι βρίσκονται σε αδιέξοδο. Έχει και η γενιά μας δικαίωμα να κάνει οικογένεια, αλλά πρέπει και να επιβιώσει. Η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει ότι η επίδραση της κρίσης στην Ελλάδα είναι μακροπρόθεσμη και πρέπει να πάρουν μέτρα για να ενισχύσουν τις ανάγκες αυτής της γενιάς και των επόμενων που ακολουθούν».
Η Ιωάννα Σπανομάρκου είναι μια φωνή που ακούγεται δυνατά και με σαφήνεια στον κόσμο της τέχνης και του πολιτισμού. Η είσοδός της στην πολιτική και η υποψηφιότητά της, ανανεώνει την ισχυρή δέσμευσή της να συνεχίσει να υπερασπίζεται τις αξίες του πολιτισμού και της επιδίωξης της κοινωνικής ευημερίας, με σύνεση και διαλλακτικότητα, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο ελπίδας και αλλαγής.
——
ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η Ιωάννα Σπανομάρκου είναι διεθνώς διακεκριμένη μουσικοσυνθέτρια, παραγωγός και επιχειρηματίας. Έχοντας αξιοποιήσει πλήρως τις σπουδές της στο Διεθνές Εμπόριο και στα Οικονομικά, ασχολείται τα τελευταία 10 χρόνια με το budgeting μεγάλων κινηματογραφικών και μουσικών παραγωγών.
Έχει παρουσιάσει μελέτες και papers σε οικονομικά συνέδρια και ημερίδες ανά την Ελλάδα, με θέματα όπως η διαχείριση των οικονομικών των υγειονομικών μονάδων, η διαχείριση κρίσεων μεγάλης κλίμακας, το internet marketing, η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, η διασφάλιση της ποιότητας των διοικητικών υπηρεσιών και άλλα θέματα.
Είναι μια δυναμική γυναίκα επιχειρηματίας, παντρεμένη και μητέρα ενός κοριτσιού 3 ετών. Γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει να εργάζεσαι σκληρά και να διαπρέπεις στο εξωτερικό, δημιουργώντας παράλληλα οικογένεια.
Είναι μέλος της επιτροπής ψηφοφορίας των βραβείων GRAMMY και μέσα από τις πολλαπλές βραβεύσεις σε σημαντικές διοργανώσεις στην Καλιφόρνια και στο Nashville, έχει αποκτήσει πολύτιμες διασυνδέσεις στο Los Angeles και εργάζεται σκληρά επιτυγχάνοντας να προσελκύσει επενδύσεις εκατομμυρίων στην Ελλάδα, στον τομέα του κινηματογράφου. Συνθέσεις της ακούγονται σε ταινία του Netflix (Greed, 2019) και σε σειρά του Apple TV+ που έχει κερδίσει πάνω από 11 Emmy (Ted Lasso, 2023).
Συμμετέχει τακτικά στη διεθνή έκθεση Κινηματογράφου στο Βερολίνο και στο WSA στις Βρυξέλλες, ενώ προσκαλεί στην χώρα μας σημαντικούς ανθρώπους της τέχνης, ξεναγώντας τους στα μνημεία και ξυπνώντας τους την θέληση να φέρουν τα κινηματογραφικά συνεργεία τους στην Ελλάδα. Πιστεύει ακράδαντα ότι η εισροή τέτοιων επενδύσεων μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το ΑΕΠ της Ελλάδας, όχι μόνο κατά τη διάρκεια των ίδιων των γυρισμάτων, αλλά και αργότερα, προσελκύοντας τουρισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Στους κύκλους των επενδυτών είναι γνωστή με το προσωνύμιο “Greek ambassador”, καθώς συνηθίζει να μιλάει με πάθος για την χώρα μας, και τον πολιτισμό της, ενώ όραμά της είναι να ανεβάσει την Ελλάδα πάλι στο βάθρο που της αξίζει και να αποκαταστήσει την εικόνα της μετά από την μακρά περίοδο κρίσης.
Πιστεύει ότι με την παρουσία της στο Ευρωκοινοβούλιο, την εμπειρία της και την αγωνιστικότητα της, θα υποστηρίξει ενέργειες για την βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ανθρώπων και θα παλέψει να εισακουστεί η φωνή των Ελλήνων στην Ευρώπη.
Ιωάννα Σπανομάρκου – Υποψήφια Ευρωβουλευτής με τους ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ του Ανδρέα Λοβέρδου
Διαβάστε περισσότερα για τις θέσεις της εδώwww.spanomarkouioanna.eu

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *