Θωμάς Πιτούλης: “Στόχος η κήρυξη των πληγέντων περιοχών σε πλημμυροπαθείς και κατολισθαίνουσες”

Share Button

P1010924Την αδυναμία των Δήμων και των Περιφερειών λόγω οικονομικής δυστοκίας και στενότητας να συνδράμουν τους πληγέντες, όχι μόνον διότι τα κονδύλια που πλέον διαχειρίζονται δεν επαρκούν , αλλά και διότι είναι πέρα από τις αρμοδιότητες τους τέτοιες ενέργειες ή δεσμεύσεις, τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης σε συνέντευξη που παραχώρησε για τις πρόσφατες πλημμύρες και θεομηνείες που έπληξαν τον νομό Θεσπρωτίας.
Ο κ. Πιτούλης ενημέρωσε για τις ενέργειες που έχουν γίνει μετά το κύμα κακοκαιρίας
Μεταξύ άλλων, όλα τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν στην Π.Ε Θεσπρωτίας και για μέν τις ζημιές ιδιωτών-επιχειρήσεων σχηματίστηκε φάκελος με όλα τα δεδομένα και απεστάλη προς το Υπουργείο Υποδομών στην Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών ώστε οι πληγείσες περιοχές να κηρυχθούν πλημμυροπαθείσες.
Επίσης όπως τόνισε ο κ.Πιτούλης σχηματίστηκε φάκελος με ενδεικτικούς προϋπολογισμούς και φωτογραφικό υλικό που αποτύπωσε τα προβλήματα στις υποδομές και εστάλη στην Περιφέρεια Ηπείρου για προώθηση ώστε να ζητηθεί συνδρομή από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης.
Πλέον ο στόχος είναι η κήρυξη των πληγέντων περιοχών σε
α) πλημμυροπαθείς
β) κατολισθαίνουσες

Αναλυτικά η τοποθέτηση του κ.Πιτούλη:

Όπως όλοι γνωρίζουμε η Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας επλήγη δυο φορές σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα από ακραία καιρικά φαινόμενα. Το πρώτο, τον Δεκέμβριο 2014 όπου το κύμα κακοκαιρίας έπληξε περισσότερο την περιοχή του Δήμου Ηγουμενίτσας το δε δεύτερο, τον Φεβρουάριο, ξέσπασε περισσότερο στο Δήμο Φιλιατών και Σουλίου με μικρότερη ένταση στο Δήμο Ηγουμενίτσας.
Δράττομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσω δημόσια την Πυροσβεστική Υπηρεσία καθώς και την Αστυνομική Διεύθυνση για τον απαράμιλλο ζήλο τους, στην εξυπηρέτηση του πολίτη αυτές τις δύσκο-λες ώρες που περάσαμε. Καθώς και όλους όσους βοήθησαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, στην άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν εκείνες τις ημέρες αλλά και στην συνέχεια ώστε να αμβλυνθούν τα προβλήματα που άφησαν πίσω τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Αποτελεί πλέον πραγματικότητα ότι η φύση –το περιβάλλον «εκδικείται» για τις αλόγιστες παρεμβάσεις μας σε αυτήν. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου , που άλλους τους αφήνει αδιάφορους, μας δείχνει ότι πλέον πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τέτοιες καταστάσεις, για να μην ισχυριστώ, ίσως και για χειρότερες.
Πέραν αυτού όμως, εμείς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι και να σχεδιάζουμε παρεμβάσεις έγκαιρα, ώστε τέτοια φαινόμενα να μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο. Τα δε, ευαίσθητα σημεία και περιοχές που αναδείχθηκαν ότι έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα, να τα διαχειριστούμε προς το βέλτιστο από νωρίς και όχι κατά τη διάρκεια τέτοιων καιρικών φαινόμενων.
Μία άποψη από το τι συνέβη στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, αν και γνωρίζετε καθώς με επιστάμενα ρεπορτάζ τα έχετε αναδείξει, εμφανίζονται στην οθόνη.
Δεν θα αναλύσω τα προβλήματα που είχαμε αλλά θα προχωρήσω ένα βήμα πιο κάτω, ενημερώνοντας για τις ενέργειες που έχουν γίνει μετά το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε την Π.Ε Θεσπρωτίας.
Άμεσα προκλήθηκε συνάντηση του Συντονιστικού Οργάνου Πολτικής Προστασίας με τα εμπλεκόμενα μέλη ώστε να συναποφασίσουμε για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν και αυτό σε συνεχόμενη συνεννόηση με την Περιφερειακή Αρχή και την Πολιτική Προστασία στα Ιωάννινα.
Για την ιστορία βέβαια γνωρίζετε ότι τα ίδια προβλήματα υπήρχαν σε όλη την Ήπειρο.
-Κηρύχθηκαν οι πληγείσες περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
-Οι δήμοι με συνεργεία πραγματοποίησαν αυτοψίες-καταγραφές των ζημιών στα διοικητικά τους όρια, σε κατοικίες, επιχειρήσεις και υποδομές.
Έβγαλαν δε, και σχετικές ανακοινώσεις, ώστε οι πληγέντες να καταθέσουν σχετικές αιτήσεις με τα προβλήματα που τους δημιουργήθηκαν.
-Επικοινωνήσαμε με τον Ε.Λ.Γ.Α για άμεσες αυτοψίες από μέρους του σε προβλήματα που δημιουργήθηκαν σε ζωϊκό και φυτικό κεφάλαιο.
Είναι βέβαια δεδομένο και όλοι γνωρίζουν ότι για την διενέργεια αυτοψίας χρειαζόταν και ατομική ειδοποίηση προς τον Ε.Λ.Γ.Α του πληγέντος.
-Ενημερώσαμε και πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες και καταγραφές από το Τ.Α.Σ Κοζάνης για σε ζημιές ιδιωτών και έργων υποδομής.
– Έχουμε ενημερώσει το Ι.Γ.Μ.Ε να προβεί σε αυτοψία για κατολισθητικά φαινόμενα που δημιουργούν προβλήματα στην περιοχή της Βρυσέλας Φιλιατών.
-Οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Π.Ε Θεσπρωτίας συνοδεία Γεωλόγου υπαλλήλου μας πραγματοποίησαν αυτοψίες και συνέταξαν ενδεικτικούς προϋπολογισμούς για τα προβλήματα του οδικού δικτύου.
Μετά από αυτά, όλα τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν στην Π.Ε Θεσπρωτίας και για μέν τις ζημιές ιδιωτών-επιχειρήσεων σχηματίστηκε φάκελος με όλα τα δεδομένα και απεστάλη προς το Υπουργείο Υποδομών στην Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών ώστε οι πληγείσες περιοχές να κηρυχθούν πλημμυροπαθείσες.
Επίσης σχηματίστηκε φάκελος με ενδεικτικούς προϋπολογισμούς και φωτογραφικό υλικό που αποτύπωσε τα προβλήματα στις υποδομές και εστάλη στην Περιφέρεια Ηπείρου για προώθηση ώστε να ζητηθεί συνδρομή από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο στόχος είναι η κήρυξη των πληγέντων περιοχών σε
α) πλημμυροπαθείς
β) κατολισθαίνουσες
δυο τελείως διαφορετικά πράγματα τα οποία έχουν και ξεχωριστά ταμεία συνδρομής.
Πλέον είμαστε σε αναμονή ενεργειών από το ανωτέρω υπουργείο και οργανισμούς.
Αυτά σαν ένας μικρός πρόλογος ώστε να γνωρίζουν οι Θεσπρωτοί το τι έχει γίνει μέχρι σήμερα”.

Στην Συνέντευξη Τύπου έδωσαν το παρών και τοπεθετήθηκαν ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος, ο Δήμαρχος Φιλιατών Σπύρος Παππάς και ο εντεταλμένοι Περιφερειακοί σύμβουλοι Αλκιβιάδης Λάμπρου και Αντιγόνη Φίλη.

Κοινός τόπος της τοποθέτησης των δύο Δημάρχων η ταχύτητα αποκατάστασης των πληγέντων και οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν από εδώ και στο εξής για την καλύτερη αντιπλημμυρική θωράκιση προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Ακολουθεί αναλυτικός πίνακας υλικών ζημιών του Νομού Θεσπρωτίας

Πίνακας ζημιών υποδομών στον Δήμο Ηγουμενίτσας

Πίνακας ζημιών υποδομών στον Δήμο Σουλίου

Πίνακας ζημιών υποδομών στο Δήμο Φιλιατών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *