Θύελλα αντιδράσεων για την “βόμβα” Βαρουφάκη για τους δήμους

Share Button

DIMARXEIO IGOUMENITSASΤην έντονη αντίδραση της ΚΕΔΕ προκάλεσε η “βόμβα” που έριξε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης για το ενδεχόμενο διακοπής της κρατικής χρηματοδότησης των δήμων, απαντώντας μέσω twitter σε σχετική πρόταση που έκανε ο Στέφανος Μάνος.

Σε ανάρτησή του, ο κ. Μάνος επαναδιατυπώνει την πρότασή του για “πλήρη διακοπή της χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το κράτος και τη δυνατότητα των δήμων να αντλούν τους πόρους που χρειάζονται από τους δημότες με ανταποδοτικό τέλος”, διατυπώνοντας την εκτίμησή του ότι “ιδεολογικά η πρόταση του είναι συμβατή με τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ”.

Ο κ. Μάνος σημειώνει, μάλιστα, πως με την κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης της Τ.Α., ο προϋπολογισμός θα εξοικονομήσει 2,6 δισ. ευρώ ετησίως, με αποτέλεσμα -όπως σημειώνει- να μην χρειαστεί νέος ΕΝΦΙΑ (ή ΦΜΑΠ).

Σε τοποθέτησή του επί της πρότασης αυτής στο twitter, ο Γιάννης Βαρουφάκης εμφανίζεται σύμφωνος, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι πρόκειται για προσωπική του θέση και όχι για θέση της κυβέρνησης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

“Συμφωνώ κ. Μάνο – χωρίς να δεσμεύω την κυβέρνηση. Μόλις πάψει η διαπραγμάτευση να ξεκοκκαλίζει τον χρόνο μας, θα το θέσω”.

“Η χρηματοδότηση των Δήμων είναι πολύ σοβαρή υπόθεση, γιατί επηρεάζει την καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών. Γι αυτό το λόγο η δημοσιονομική πολιτική δεν μπορεί να εξαγγέλλεται και να ασκείται μέσω twitter. Απαιτεί υπευθυνότητα και ουσιαστικό διάλογο όλων των κοινωνικών εταίρων” τονίζει σε δήλωσή του πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.

“Σε αυτή τη δύσκολη για την Πατρίδα μας συγκυρία όπου δεν έχουμε την πολυτέλεια των δημόσιων διαφωνιών και αντιπαραθέσεων, κάποιος θα πρέπει να ενημερώσει τον κ. Βαρουφάκη ότι η συμβολή της Αυτοδιοίκησης στην επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος υπήρξε καθοριστική” σημειώνει ο κ. Πατούλης.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ είχε σήμερα συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Π. Σκουρλέτη και την αναπληρωτή υπουργό Ρ. Αντωνοπούλου, κατά την οποία ο κ. Πατούλης κατέθεσε τη στρατηγική πρόταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη μετατροπή της σε γνήσιο θεσμικό εκφραστή ενός νέου κράτους κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής, αλλά και ως βασικού πυλώνα της νέας παραγωγικής και αναπτυξιακής πορείας της χώρας.

Στη συνάντηση μετείχαν επίσης τα μέλη του δ.σ. της ΚΕΔΕ Ν. Χιωτάκης, Γ. Ιωακειμίδης, που επέκριναν σε δηλώσεις τους την πρόταση Μάνου για διακοπή χρηματοδότησης των δήμων.

 

Πηγή: www.megatv.com

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *