Με τη στήριξη της Κομισιόν η Σιδηροδρομική Εγνατία

Share Button

Η στροφή στα σιδηροδρομικά έργα ήταν εχθές στο προσκήνιο της χθεσινής εκδήλωσης του ΟΣΕ για την υποδοχή στην Αθήνα του Connecting Europe Express. Τόσο ο εκπρόσωπος της DG Move όσο και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής εστίασαν στην περαιτέρω επέκταση των σιδηροδρομικών έργων βάζοντας ενεργά πλέον την σιδηροδρομική Εγνατία στο πεδίο του ενδιαφέροντος.

Στην ομιλία του ο εκπρόσωπος της DG Move, σημείωσε πως επιθυμία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να ολοκληρωθούν τα έργα στον βασικό άξονα Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Προχώρησε όμως και παραπέρα, αναφέρθηκε στην Σιδηροδρομική Εγνατία δηλαδή τον διάδρομο από Ηγουμενίτσα μέχρι Αλεξανδρούπολη και τα 6 βασικά λιμάνια της χώρας. “Έχουμε πολλά βήματα να κάνουμε και απαιτείται μακροχρόνια δέσμευση και αφοσίωση” είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο υπουργός ΥΠΟΜΕ, Κώστας Καραμανλής μίλησε για τα μεγάλα σιδηροδρομικά έργα ύψους 3,3 δισ. ευρώ. Μέσα σε αυτό το πρόγραμμα έργων, κεντρική και ιδιαίτερα κρίσιμη θέση έχουν τα σιδηροδρομικά έργα. Έχουμε βάλει μπρος το μεγαλύτερο πρόγραμμα σιδηροδρομικών έργων που έχει γίνει ποτέ στη χώρα. Ύψους 3,3 δισ. ευρώ. Όταν ολοκληρωθεί θα αλλάξει τον χάρτη των μεταφορών στη χώρα”, τόνισε ο κ. Καραμανλής.

Έργα χωρίς κατατμήσεις με το κλειδί στο χέρι ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομων: “Προχωράμε πέρα από τα ευχολόγια και τα σχέδια επί χάρτου. Προχωράμε σε λύσεις στην πράξη”, δήλωσε, υπογραμμίζοντας ότι για πρώτη φορά το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών βρήκε τον τρόπο να δημοπρατήσει σιδηροδρομικά έργα πακέτο, ή αλλιώς “turn-key”, χωρίς κατατμήσεις, που οδηγούν σε εγκληματικές καθυστερήσεις και σε υπερβάσεις προϋπολογισμών”.

Πατέρας: Οι προϋποθέσεις για το σύγχρονο τρένο

Από την πλευρά του ο Σπύρος Πατέρας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ΟΣΕ, σημείωσε ότι υπάρχουν σημαντικές προϋποθέσεις για να γίνει ο σιδηρόδρομος πρωταγωνιστής των επιβατικών και εμπορικών μεταφορών στη χώρα, όπως συμβαίνει σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Όπως υπογράμμισε “Για να επιτύχουμε τα παραπάνω χρειαζόμαστε σωστή αξιοποίηση των ανθρώπινων και των οικονομικών πόρων και προστασία της σιδηροδρομικής υποδομής και περιουσίας”.

Πιο συγκεκριμένα σημείωσε την ανάγκη αναβάθμισης και βελτιστοποίηση των σιδηροδρομικών υποδομών για να αυξηθούν η ταχύτητα των μεταφορών και η αξιοπιστία του δικτύου.

Επίσης την αναβίωση και ανανέωση του σιδηροδρομικού τροχαίου υλικού που θα καταστήσει τις διαδρομές πιο άνετες για τους επιβάτες και τους εργαζόμενους.

Επιπλέον:

– Ανάπτυξη ψηφιακών δομών που θα εκσυγχρονίσουν τον ελληνικό σιδηρόδρομο και

– Στρατηγικός σχεδιασμός που πρέπει να περιλάβει τη διασύνδεση όλων των πόλων ανάπτυξης της χώρας, δηλαδή λιμανιών, αεροδρομίων, εφοδιαστικής αλυσίδας και διευρωπαϊκών συνδέσεων.

Ο ΟΣΕ έχει ήδη ξεκινήσει μελέτες και για το δυτικό τμήμα της σιδηροδρομικής Εγνατίας που αφορά νέες γραμμές από Καλαμπάκα προς Κοζάνη, Ιωάννινα και Ηγουμενίτσα ενώ υπάρχουν σκέψεις για μία νέα συνδετήρια γραμμή μεταξύ Κοζάνης και Βέροιας΄.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *