Την πλήρη ένταξη των νοσοκόμων και των νοσηλευτών στο συνταξιοδοτικό καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών ζητά ο Β.Γιόγιακας

Share Button

GIOGIAKAS VOULIΤην πλήρη ένταξη των νοσοκόμων και των νοσηλευτών στο συνταξιοδοτικό καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών ζητά με ερώτησή του ο βουλευτής Θεσπρωτίας Β. Γιόγιακας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τους:

κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

κ. Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: «Διευθέτηση ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού καθεστώτος Βαρέων και Ανθυγιεινών Εργασιών για το νοσηλευτικό προσωπικό»

Με την αρ. πρ. Φ10221/οικ.26816/929/30-11-2011 (ΦΕΚ 2778/τ. Β’/2-12-2011) απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης τέθηκε σε ισχύ από 1/1/2012 ο νέος Πίνακας εργασιών και ειδικοτήτων του Κανονισμού Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (Κ.Β.Α.Ε.). Στη σχετική εγκύκλιο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (27/2012) εντάσσονται στη νέα λίστα των Βαρέων και Ανθυγιεινών (Εδάφιο Α’ – περίπτωση 31) οι νοσοκόμοι και νοσηλευτές που εργάζονται σε Νοσηλευτικά Ιδρύματα, Κλινικές, Μικροβιολογικά και Βιοχημικά Εργαστήρια και Υγειονομικές Μονάδες Ασφαλιστικών Οργανισμών.

Σε πρόσφατη (06/10/15) συνάντηση εργασίας με τον Υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων και ενόψει της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π.) ενημέρωσε σχετικά με την υπαγωγή του Νοσηλευτικού επαγγέλματος στην αναθεωρημένη λίστα των ΒΑΕ και την εκκρεμότητα αναφορικά με τη διευθέτηση του ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού καθεστώτος του νοσηλευτικού προσωπικού που υπηρετεί στο ΕΣΥ/ΠΕΔΥ. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π. ο κ. Υφυπουργός δεσμεύτηκε για την υλοποίηση των απαραίτητων διαδικασιών προκειμένου να διευθετηθεί η εν λόγω εκκρεμότητα, με δεδομένη και τη δέσμευση της κυβέρνησης για συνταξιοδότηση στο 62ο έτος των εργαζομένων με καθεστώς Βαρέων και Ανθυγιεινών.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

– Σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί ή προτίθενται να προβούν, εν όψει και της μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού, προκειμένου οι ρυθμίσεις περί συνταξιοδότησης με καθεστώς Βαρέων και Ανθυγιεινών να εξειδικευθούν και να επεκταθούν, συμπεριλαμβάνοντας συγκεκριμένα το νοσηλευτικό προσωπικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *