Το «click away» στη ζωή μας από αύριο – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Share Button

Σε ρυθμούς… click away θα κινείται η αγορά από την Κυριακή καθώς οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου που βρίσκονταν σε αναστολή θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές με αυτό τρόπο την εορταστική περίοδο μέχρι τις 7 Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα, θα επιτρέπεται δηλαδή η λιανική πώληση με διαδικασία προαγοράς και παραλαβής από εξωτερικό χώρο του καταστήματος. Οι παραγγελίες θα γίνονται είτε ηλεκτρονικά είτε τηλεφωνικά ενώ η πληρωμή θα πραγματοποιείται με ηλεκτρονικό τρόπο ή μέσω POS έξω από το κατάστημα.

Για να μετάβαση στο κατάστημα θα ισχύει το SMS στο 13033 με την επιλογή 2 (ή με το έντυπο- βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης, συν της απόδειξη προαγοράς του προμηθευτή).

Η υπηρεσία click away θα επιτρέπεται μόνο σε επιχειρήσεις που έχουν πρόσβαση στον δρόμο, άρα όχι σε κλειστά εμπορικά κέντρα και επιχειρήσεις που συστεγάζονται σε μεγάλα κτίρια, και θα πρέπει να έχουν, σε περίπτωση που τους ζητηθεί από τα ελεγκτικά συνεργεία, αναλυτική λίστα με τις προγραμματισμένες παραδόσεις της ημέρας.

Η σειρά αναμονής έξω από τα καταστήματα θα επιτρέπονται μόνο εως 9 άτομα και η απόσταση μεταξύ τους θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 2 μέτρα.

Πρόβλεψη για καταστήματα χωρίς e-shop

Δωρεάν θα είναι τα μηνύματα για τους καταστηματάρχες που δεν έχουν ηλεκτρονικό κατάστημα, μέσω της πλατφόρμας e-katanalotis της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης σε συνέντευξή του σήμερα το πρωί στο Open, εξηγώντας τη λειτουργία της παραγγελίας μέσω click away.

Ο κ. Σταμπουλίδης ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις που δεν έχουν ηλεκτρονικό κατάστημα θα μπορούν να χρησιμοποιούν την ψηφιακή πλατφόρμα e-katanalotis του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για να ενημερώνουν τους καταναλωτές για τις παραγγελίες μέσω click away.

Αυστηροί έλεγχοι

Σε επιχείρηση που θα βρεθεί, σε έλεγχο, στο εσωτερικό της με πελάτη θα επιβάλλεται και διοικητικό πρόστιμο -από 2.000 έως 50.000 ευρώ ανάλογα με τα τ.μ. – και θα επιβάλλεται ταυτόχρονα και αναστολή λειτουργίας από 15 έως 90 ημέρες.

Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα νέα μέτρα της Κυβέρνησης θα ισχύουν:

– Διατήρηση αναστολής λιανεμπορίου σε όλη την Επικράτεια, αλλά κατ’ εξαίρεση από την Κυριακή έως τις 7 Ιανουαρίου θα επιτραπεί η επίσκεψη πελάτη στα καταστήματα για παραλαβή των προϊόντων, δηλαδή το «click away».

– Άνοιγμα κομμωτηρίων από τη Δευτέρα μόνο με ραντεβού και με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ

– Άνοιγμα βιβλιοπωλείων από τη Δευτέρα, με ανώτατο όριο 4 πελάτες σε καταστήματα έως 100 τ.μ. ή 1 πελάτης ανά 15 τ.μ. για καταστήματα άνω των 100 τ.μ.

– Το άνοιγμα των εκκλησιών θα γίνει μόνο ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων, με όριο παρουσία ως 9 ατόμων σε όλες τις εκκλησίες και ως 25 ατόμων στις μητροπόλεις. Δεν θα πραγματοποιηθεί αγιασμός υδάτων σε ανοιχτό χώρο.

– Απαγόρευση μετακινήσεων από 10 το βράδυ ως τις 5 το πρωί καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, καθώς και διατήρηση της αποστολής sms.

– Η υποχρεωτική προληπτική καραντίνα για όσους ταξιδεύουν από χώρες του εξωτερικού προς την Ελλάδα και εισέρχονται στη χώρα από 18 Δεκεμβρίου 2020 έως 7 Ιανουαρίου 2021 περιορίζεται, από τις 10 ημέρες στις 3.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *