Το δικαίωμα στην προσβασιμότητα για τα άτομα με αναπηρία

Share Button

Μια κατηγορία πολιτών (στην οποία ανήκει και η υποφαινόμενη) αντιμετωπίζει δυσχέρεια στην καθημερινή της αυτόνομη διαβίωση. Ο λόγος για τα Άτομα με Αναπηρία. Οι δυσκολίες γίνονται ακόμα περισσότερες όταν η πόλη που ζούμε είναι αφιλόξενη για εμάς.

Γιατί άραγε; Τι και ποιος φταίει; Ποιοι είναι υπεύθυνοι;

Χωρίς πρόσβαση στην καθημερινότητά μας, δεν έχουμε ίσες ευκαιρίες έτσι ώστε να είμαστε ισότιμα μέλη της κοινωνίας. Μιλάω για πρόσβαση στα μέσα μεταφοράς, στις υπηρεσίες, στα θέατρα, στα εστιατόρια, στα καφέ, στα γυμναστήρια, στην επικοινωνία, στην πληροφορία.

Η ποιότητα ζωής ενός ατόμου με αναπηρία μειώνεται δραματικά όταν δεν μπορεί να βγει από το σπίτι του, όταν δεν μπορεί να ενταχθεί ισότιμα στην κοινωνία και να συμμετέχει σε διάφορες δραστηριότητες.

Στο Δήμο Ηγουμενίτσας, δυστυχώς, υπάρχει σοβαρή έλλειψη υποδομών για τη διευκόλυνση των ατόμων με αναπηρία. Ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή είναι υπεύθυνοι και κάθε άλλο παρά φιλικοί προς εμάς. Εννιά χρόνια τώρα δεν έχουν γίνει μελέτες, έργα, ή παρεμβάσεις για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας μας στην πόλη, για ασφαλή και απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλους τους δημόσιους χώρους, Ακατάλληλα πεζοδρόμια, ή ακόμα και ανύπαρκτα, δημόσιοι χώροι, καφέ και εστιατόρια στα οποία για να γίνει χρήση της τουαλέτας χρειάζεται να ανεβούμε ή να κατεβούμε σκαλιά και όχι μόνο αυτά.

Ας γίνει κάτι έστω και τώρα:

Να δημιουργηθούν επιπλέον θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ , ιδιαίτερα σε ιατρεία, μικροβιολογικά εργαστήρια, στην υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ.

Να δημιουργηθούν ράμπες και οδηγοί όδευσης τυφλών.

Να τοποθετηθούν ειδικές κούνιες στην παιδική χαρά της πόλης και στην κάθε παιδική χαρά στις κοινότητες για παιδιά ΑμεΑ ώστε να είναι ασφαλές το παιχνίδι των παιδιών.

Να δημιουργηθούν αθλητικές δραστηριότητες για έφηβους  και ενήλικες ΑμεΑ.

Σύμφωνα με την διεθνή σύμβαση δικαιωμάτων ΑμεΑ ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή με υποδομές και με τις πράξεις τους θα πρέπει να καταργούν κάθε μορφή διάκρισης σε βάρος των ΑμεΑ και να προάγουν την ισότητα.

Τα άτομα με αναπηρία είναι πολίτες με τα ίδια όνειρα, ελπίδες και προσδοκίες όπως όλοι. Σε μία κοινωνία που σέβεται τον εαυτό της θα έπρεπε να έχουμε όλοι τα ίδια δικαιώματα και ίση μεταχείριση.

 

Παπαζώη Αγλαΐα

Γραμματέας του Συλλόγου Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας Ν. Θεσπρωτιας

Υποψήφια Σύμβουλος Κοινότητας Πέρδικας με τον Συνδυασμό Συμμαχία Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *