Από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας, στα Ποσειδώνια 2023 ή αλλιώς, από τα ψηλαλώνια, στον πλανήτη Άρη!

Share Button

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
26η Απριλίου, η 2η ημέρα του Διεθνούς Συνεδρίου για την Κρουαζιέρα, Ποσειδώνια 2023 στην Θεσσαλονίκη, είναι σε πλήρη εξέλιξη ενώ, 323 χιλιόμετρα δυτικότερα, άρχεται η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας.
Στα Ποσειδώνια παρευρέθηκαν οι 400 πιο ισχυρές βιομηχανίες Κρουαζιέρας παγκοσμίως.
Η διαφορά και η «κατά αντιπαράσταση» παρουσίαση των όσων ειπώθηκαν από επίσημα χείλη στα Ποσειδώνια και όσων διημείφθησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας, είναι ενδεικτική και είναι εν προκειμένω, χαώδης!

«Ποιες είναι οι αρμοδιότητες της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Ηγουμενίτσας?
Εντάσσεται στα πλαίσια αυτών των αρμοδιοτήτων το θέμα της Κρουαζιέρας?
Αν εντάσσεται τί πλάνο έχετε κάνει?
Προτίθεστε να κάνετε κάτι σχετικά με την επόμενη κρουαζιέρα που θα έλθει στην πόλη?»
Ρωτάω τον Δήμαρχο και τον Πρόεδρο της Επιτροπής, όταν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου μου δίνει τον λόγο.

«Η επιτροπή έχει αρμοδιότητες που άπτονται μόνο στην προβολή των χώρων που υπάρχουν έτοιμοι για τους τουρίστες»
Λευτέρης Κώστας Πρόεδρος Επιτροπής Τουριστικής Αναπτυξης και Προβολής Δήμου Ηγουμενίτσας (Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας 26/04/2023)

«  Η κινητοποίηση φορέων είναι απολύτως αναγκαία. Χωρίς ενεργό συμμετοχή σε δράσεις δεν θα έχουμε αποτελέσματα. Θα πρέπει να αναδειχθεί τόσο η πόλη, όσο και η ευρύτερη περιοχή, γιατί κρουαζιέρα δεν είναι μόνο το λιμάνι, αλλα πολύ περισσότερο ό,τι συμβαίνει έξω απ’ αυτό »
Γιάννης Πρίγκος Πρόεδρος της Διοίκησης Ο.Λ.Β. Α.Ε. ( Ποσειδώνια 2023 )

« … Οι συστάσεις μας στον Εμπορικό Σύλλογο έχουν γίνει, να είναι ανοικτά, όχι για την ημέρα που ήταν 2η ημέρα του Πάσχα, για άλλες ημέρες που έρχονται τα κρουαζιερόπλοια, δεν επιθυμεί ο Εμπορικός Σύλλογος, γιατί θεωρεί ότι δεν έχει επισκεψιμότητα να είναι ανοικτός στην διάρκεια της μέρας, εκτός ωραρίου λειτουργίας.»

Λευτέρης Κώστας Πρόεδρος Επιτροπής Τουριστικής Αναπτυξης και Προβολής Δήμου Ηγουμενίτσας (Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας 26/04/2023)

« Η μέση δαπάνη ανα επιβάτη στην πόλη ανέρχεται σε 54,05 ευρ΄ώ με ποσοστό 21,44% να αφορά ψώνια και 15,97% γεύματα. Σε αυτό το ποσό προστίθενται άλλα 98,90 σε εκδρομές»
Έρευνα Ο.Λ.Θ. – ΟΤΘ Πανεπιστήμιο Πειραιά ( Ποσειδώνια 2023 )

«Δεν θέλουμε να φέρουμε μόνο επιβάτες επισκέπτες. Θέλουμε να ξεκινήσουμε το homeporting εδώ. Γιατί? Γιατί η Θεσσαλονίκη θα έχει τεράστιο όφελος . Η Θεσσαλονίκη έχει το μεγάλο λιμάνι εδώ και τις αγορές των επιβατών δίπλα της.»
Θεόδωρος Δώκος Δ/νων Σύμβουλος Ποσειδώνια Α.Ε.
( σ.σ. homeporting δηλ. το κρουαζιερόπλοιο έχει ως αφετηρία το λιμάνι της πόλης και όχι ως ενδιάμεσο σταθμό. Επιβιβάζονται οι επιβάτες στο συγκεκριμένο λιμάνι. Το όφελος είναι πολλαπλό καθώς όλοι οι εργαζόμενοι στο κρουαζιερόπλοιο, που σε ένα μέσου μεγέθους, είναι από 800 έως 1000, κινούνται μέσα στην πόλη όπου ψωνίζουν, τρώνε και διασκεδάζουν!)

«Έχουμε σημαντικές εισροές τόσο από τους επιβάτες, όσο κι από τα πληρώματα τα οποία φθάνουν στην Θεσσαλονίκη»
ΘΑΝΟΣ ΠΑΛΛΗΣ Καθηγητής Ναυτιλιακών Σπουδών Πανεπιστημίου Πειραιά

«Από την δραστηριότητα της Κρουαζιέρας δημιουργήθηκαν 111 θέσεις εργασίας άμεσες και έμμεσες, πλήρους απασχόλησης»
Έρευνα Ο.Λ.Θ. – ΟΤΘ Πανεπιστήμιο Πειραιά ( Ποσειδώνια 2023 )


«…  δεν έχει καμιά αρμοδιότητα ή καμία υποχρέωση ο Δήμος, απέναντι στην κρουαζιέρα»
Ιωάννης Λώλος Δήμαρχος Ηγουμενίτσας (Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας 26/04/2023)
«Η Θεσσαλονίκη μπαίνει στο επίκεντρο και της Κρουαζιέρας. Άλλο ένα success story για την πόλη μας.»
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΕΡΒΑΣ Δήμαρχος Θεσσαλονίκης. ( Ποσειδώνια 2023 ) 

«… Έγινε επίσης ευρεία συζήτηση για τις προοπτικές μετατροπής της Κέρκυρας σε κορυφαίο home port για την κρουαζιέρα. Η κ. Υδραίου ενημέρωσε τον Υφυπουργό Τουρισμού ότι ο Δήμος σε συνεργασία με τους φορείς προχωρά στη δημιουργία Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού. Παράλληλα έθεσε το ζήτημα της θέσπισης τέλους τουρισμού και πολιτισμού που θα αποδίδεται στους δήμους από τα έσοδα των αρχαιολογικών χώρων, των μνημείων, του αεροδρομίου και του λιμένα.
Μερόπη Υδραίου δήμαρχος Κέρκυρας

« … η δουλειά του Δήμου είναι να υποδείξει στους tour operator ποια είναι τα αξιοθέατα του Δήμου, ποια είναι επισκέψιμα και ποια μη επισκέψιμα ( !!! )»
Ιωάννης Λώλος Δήμαρχος Ηγουμενίτσας (Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας 26/04/2023)

« … ο Δήμος έχει μόνο υποχρέωση σε ότι άπτεται στην προβολή των χώρων που υπάρχουνε έτοιμοι για τους τουρίστες ( !!! ) … ο ΟΛΗΓ διαχειρίζεται την κρουαζιέρα ( !!! ), από εμάς σαν Δήμος έχουν τις διαβεβαιώσεις ότι θα μπορούν να κινούνται στα πεζοδρόμια ( !!!) τους επισκέψιμους χώρους της πόλης δηλ. στα άλλα τουριστικά κομμάτια. Αυτή είναι η υποχρέωσή μας.»
Λευτέρης Κώστας Πρόεδρος Επιτροπής Τουριστικής Αναπτυξης και Προβολής Δήμου Ηγουμενίτσας (Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας 26/04/2023)«Ο Δήμος Παξών διοργανώνει διαδικτυακά εργαστήρια για την κρουαζιέρα στην Ελλάδα»

«Ο κλάδος της κρουαζιέρας είναι σταθερά δεσμευμένος στο στόχο της αειφορίας και η εμπειρία μας από ανάλογες αξιολογήσεις στο παρελθόν έχει δείξει τι μπορεί να επιτευχθεί όταν οι τοπικές Αρχές, η τοπική κοινωνία και o κλάδος μας συνεργάζονται προς έναν κοινό στόχο. 
Kelly Craighead  Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της CLIA

«χανουμάκια τώρα … θα τους κάνουμε τα χανουμάκια τώρα …» ( για την περίπτωση που κάποιοι επαγγελματίες θα ήθελαν να ανοίξουν την επιχείρησή τους,  για την κρουαζιέρα της Δευτέρας του Πάσχα)
ΔΩΡΗΣ ΔΗΜΑΣ Δημοτικός Σύμβουλος (Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας 26/04/2023)

« Οικονομικά οφέλη για την πόλη (σ. σ. Θεσσαλονίκη ) από δαπάνες τουριστών και πληρωμάτων άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ σε ετήσια βάση.»
Έρευνα που παρουσιάστηκε την 2η ημέρα του διεθνοούς Συνεδρίου ( Ποσειδώνια 2023 )


«Εμείς σαν Δήμος, σε μια προηγούμενη προσέγγιση που είχαμε (σ.σ. κρουαζιερόπλοιου) βάλαμε και άτομο και έδινε χάρτες, στην περιφέρεια είχαμε βάλει stand, δίναμε χάρτες στον κόσμο για να βοηθήσομε να δείξουμε τα σημεία ενδιαφέροντος της πόλης, δεν είχε ανταπόκριση (!) το ενδιαφέρον ηταν μηδέν ( !!! ), δεν υπήρχε δηλ. λόγος να το κάνουμε αυτό, γι’ αυτό και ΔΕΝ ΞΑΝΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑΜΕ ( !!! )»
Λευτέρης Κώστας Πρόεδρος Επιτροπής Τουριστικής Αναπτυξης και Προβολής Δήμου Ηγουμενίτσας (Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας 26/04/2023)

“Οι επίγειες εκδρομές μπορούν να αγοραστούν μόνο πάνω στο πλοίο, παρόλο που μπορούν να κλειστούν πριν την αναχώρηση (μέχρι 10 ημέρες πριν την ημερομηνία αναχώρησης). Έχουν σχεδιαστεί και προγραμματιστεί ώστε να ταιριάζουν με τις ώρες του πλοίου που βρίσκεται στο λιμάνι και συνήθως πραγματοποιούνται εφόσον συμπληρωθεί ο απαραίτητος ελάχιστος αριθμός συμμετοχών”.
Cruiseway Travel

Πέρσι είχαμε 200% αύξηση της Κρουαζιέρας. Φέτος θα έχομε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση άφιξης κρουαζιερόπλοιων στην περιοχή μας.
Η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία μπαίνουν δυναμικά στον χάρτη της κρουαζιέρας»
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ( Ποσειδώνια 2023)

«Τα στοιχεία που έχουμε για την πορεία της Κρουαζιέρας για το 2023 είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά»
ΟΛΥΜΠΙΑ – ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ Γ.Γ. Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης (Ποσειδώνια 2023)

«Η Ελλάδα θα ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο επιβάτες κρουαζιέρας»
( Ποσειδώνια 2023 )

«Ήδη έχουμε επιβεβαιωμένες 70 αφίξεις. Οι προοπτικές είναι άριστες»
ΘΑΝΟΣ ΛΙΑΓΚΟΣ Διευθύνων Σύμβουλος Ο.Λ.Θ. ( Ποσειδώνια 2023 )

« … δεν μπορούμε ξαφνικά μια πόλη των 70 ετών που είναι η Ηγουμενίτσα, να γίνουμε Κέρκυρα, δεν μπορούμε να έχουμε τέτοιες αυταπάτες και να έχουμε όλο τον κόσμο να κυκλοφορεί μες την πόλη μας! Τα σημεία ενδιαφέροντος δεν είναι ίδια με τις πόλεις τις μεγάλες, ξέρω εγω την Μάλτα που πηγαίνουν τα κρουαζιερόπλοια …. Σε αυτές τις πόλεις τις ιστορικές εχουν κάτι να δουν και κυκλοφορούν μέσα στην πόλη … εδώ έτσι είναι τα πράγματα μην προσπαθείτε να δημιουργήσουμε κι άλλα κάνουμε περισσότερο ζημιά στην πόλη με αυτό που κάνετε»
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ Πρόεδρος Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Δήμου Ηγουμενίτσας. (Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας 26/04/2023)

« … Η συμμετοχή της τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι να αναδείξει και να επισημάνει ποιοι είναι οι προορισμοί που θα μπορούσε να πάει ο επισκέπτης. Μέχρι εκεί! …»

Ιωάννης Λώλος Δήμαρχος, (Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας 26/04/2023)

« … η πόλη μπήκε στον Παγκόσμιο Χάρτη της Κρουαζιέρας και είναι αποτέλεσμα της άριστης συνεργασίας όλων των φορέων της πόλης. Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Δήμος Θεσσαλονίκης, Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης και Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης».
Βούλα Πατουλίδου Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης ( Ποσειδώνια 2023 )

« … να ξεκαθαρίσουμε ένα πράμα, η αρμοδιότητα του Δήμου φθάνει και τελειώνει μέχρι εκεί και τίποτα άλλο. Να προβάλλει τους χώρους οι οποίοι είναι επισκέψιμοι και είναι αξιοθέατα. …»
Ιωάννης Λώλος Δήμαρχος, (Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας 26/04/2023)

« Η κινητοποίηση φορέων είναι απολύτως αναγκαία. Χωρίς ενεργό συμμετοχή σε δράσεις δεν θα έχουμε αποτελέσματα. Θα πρέπει να αναδειχθεί τόσο η πόλη, όσο και η ευρύτερη περιοχή, γιατί κρουαζιέρα δεν είναι μόνο το λιμάνι, αλλά πολύ περισσότερο ότι συμβαίνει έξω απ`αυτό.»
Γιάννης Πρίγκος πρόεδρος της Διοίκησης του Ο.Λ.Β. Α.Ε. ( Ποσειδώνια 2023 )

Η περίπτωση της Καβάλας
 – Τη λήξη μιας ιδιαίτερα πετυχημένης σεζόν για τον τουρισμό κρουαζιέρας, γιόρτασαν οι εμπλεκόμενοι φορείς της πόλης (Δήμος Καβάλας, Επιμελητήριο, Οργανισμός Λιμένα Καβάλας – ΟΛΚ ΑΕ) στο σαλόνι του τελευταίου κρουαζιερόπλοιου του Celestyal Crystal που έδεσε στο λιμάνι.  Καβάλα Νοέμβριος 2022
 –  Η συνεργασία των τοπικών φορέων έφερε εντυπωσιακά αποτελέσματα και αποτελούν παράδειγμα».
Μαρία Ζαχαράκη Υφυπουργός Τουρισμού
 – … οι ίδιοι φορείς (Δήμος Καβάλας, Επιμελητήριο, Οργανισμός Λιμένα Καβάλας) κάθισαν ξανά στο τραπέζι, σε μια προσπάθεια αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος της περιοχής και αναθέρμανσης του ενδιαφέροντος των μεγάλων τουριστικών πρακτορείων για το επιβατικό λιμάνι


« … Η συμμετοχή της τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι να αναδείξει και να επισημάνει ποιοι είναι οι προορισμοί που θα μπορούσε να πάει ο επισκέπτης. Μέχρι εκεί! ( !!! )»
Ιωάννης Λώλος Δήμαρχος, (Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας 26/04/2023)

Ενώ, λίγους μήνες πριν …
« Ευελπιστώ ότι σύντομα ο προορισμός μας θα αποκτήσει τη θέση που του αξίζει στον Τουρισμό Κρουαζιέρας, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην μεγενθυνση της τοπικής οικονομίας.»
Ιωάννης Λώλος Δήμαρχος, δελτίο τύπου 27  Σεπτεμβρίου 2022

« … δεν μπορούμε ξαφνικά …  η Ηγουμενίτσα, να γίνουμε προορισμός, δεν μπορούμε να έχουμε τέτοιες αυταπάτες και να έχουμε όλο τον κόσμο να κυκλοφορεί μες την πόλη μας»
Λευτέρης Κώστας Πρόεδρος Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Δήμου Ηγουμενίτσας. (Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας 26/04/2023

« Ευελπιστώ ότι σύντομα ο προορισμός μας θα αποκτήσει τη θέση που του αξίζει στον Τουρισμό Κρουαζιέρας
Ιωάννης Λώλος Δήμαρχος ( δελτίο τύπου 27  Σεπτεμβρίου 2022 )

Βέβαια, εξ ίσου λυπηρό με αυτά που ακούστηκαν, είναι και αυτά που δεν ακούστηκαν!
Κανένας Δημοτικός Σύμβουλος είτε της συμπολίτευσης είτε της αντιπολίτευσης, δεν άρθρωσε μισή κουβέντα για το θέμα, πλην του Δημάρχου, του Αντιδημάρχου και του κ. Δήμα.
Ωσάν αυτή η πόλη να … αιωρείται κάπου, σε κάποιους ορεινούς όγκους, χωρίς Λιμάνι, χωρίς Θάλασσα, χωρίς κρουαζιέρα, χωρίς τουρισμό!
Βέβαια, θα πρέπει να τους αναγνωρίσουμε το «ελαφρυντικό», ότι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι, επί πολλές και συνεχόμενες αυτοδιοικητικές θητείες, δεν έχουν ανοίξει το στόμα τους, ούτε για να δηλώσουν παρών!
Κατά τ’ άλλα, ο αυτόματος, οδηγεί το σκάφος στα… βράχια!!!

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *