Eνα τεχνικό, αυτό της ομαλής διεξαγωγής των εκλογών, και ένα πολιτικό, αυτό της κοινής πορείας του κόμματος την επομένη, στοίχημα καλείται να κερδίσει η Ν.Δ. στην αυριανή εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του προέδρου του κόμματος.
Με το κλίμα μεταξύ των υποψηφίων διαταραγμένο και τη σκιά του φιάσκου, της 22ας Νοεμβρίου, να πέφτει ακόμη βαριά πάνω στο κόμμα, η εξέλιξη της αυριανής εκλογής (σ.σ. οι κάλπες ανοίγουν στις 7.00 π.μ. και κλείνουν στις 19.00 μ.μ.) μπορεί να αποδειχθεί θρυαλλίδα εξελίξεων για την κεντροδεξιά. Ο εκτελών χρέη προέδρου του κόμματος Γ. Πλακιωτάκης και ο επικεφαλής της ΚΕΦΕ Γ. Τραγάκης φέρονται να προσπάθησαν να οργανώσουν συνάντηση-κοινή εμφάνιση των τεσσάρων υποψηφίων σήμερα, προκειμένου να σταλεί μήνυμα ενότητας λίγο πριν από την κάλπη. Ωστόσο η προσπάθεια δεν εστέφθη με επιτυχία, παρότι είναι αμφίβολο εάν ακόμη και μία συνάντησή τους θα επαρκούσε για να καλυφθούν τα τραύματα της τελευταίας περιόδου.
Το κλίμα στη νέα αυτή απόπειρα εκλογής μοιάζει σαφώς πολεμικό σε σχέση με αυτό της 22ας Νοεμβρίου, καθώς πίσω από τους υποψηφίους στοιχήθηκαν, εμφανώς, ομάδες και κέντρα εξουσίας του κόμματος. Η «καραμανλική» πτέρυγα, στη συντριπτική της πλειοψηφία, υπό τον Ευ. Μεϊμαράκη, η «δεξιά»-«σαμαρική», μεταξύ του Απόστολου Τζιτζικώστα και, κυρίως, του Αδωνι Γεωργιάδη, και, τέλος, η «φιλελεύθερη» υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη, που ναι μεν έχει βαθιές πολιτικές διαφορές με τη «δεξιά» πτέρυγα, αλλά ανάλογες διαθέσεις αποσταθεροποίησης του «καραμανλισμού» μέσα στο κόμμα. Δεν είναι τυχαίο ότι και χθες η συζήτηση επικεντρώθηκε στις κινήσεις των αναφερόμενων ως «καραμανλικών».
«Θεωρώ ότι ο κ. Καραμανλής πονάει και αγαπάει πολύ τη Ν.Δ., όμως το κόμμα δεν πρέπει να έχει και δεν έχει βασικό μέτοχο», επεσήμανε χθες ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας, ότι «η Ν.Δ δεν χρειάζεται και δεν πρέπει να έχει τοτέμ. Κάθε πρώην πρωθυπουργός έχει να προσφέρει στον τόπο, αλλά μέχρι εκεί».
«Ο μόνος μας αντίπαλος είναι κ. Τσίπρας, που έχει κερδίσει τέσσερις εκλογικές διαδικασίες. Ευρωεκλογές, εθνικές εκλογές και το δημοψήφισμα», επεσήμανε (ρ/σ Βήμα FM) ο κ. Απ. Τζιτζικώστας, προσθέτοντας δηκτικά: «Eπιχειρεί τώρα να κερδίσει και μία πέμπτη, τις εσωκομματικές εκλογές της Ν.Δ. Αλλά, πιστέψτε με, ξανά σας το λέω, τα μέλη και οι φίλοι της Ν.Δ. ξέρουν πολύ καλά τι συμβαίνει και δεν θα τους κάνουν τη χάρη». «Πρέπει η λεγόμενη “καραμανλική” πλευρά στη Ν.Δ. να βγει τώρα και να το λήξει, με έναν τρόπο, αυτό το ζήτημα. Γιατί αρχίζει να μας φέρνει όλους σε δύσκολη θέση και πρέπει να σταματήσει», προσέθεσε ο κ. Αδ. Γεωργιάδης, υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να συναινέσει σε οποιασδήποτε μορφής συνεργασία με την κυβέρνηση. «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να ενοχλείται», ήταν η απάντηση του Ευ. Μεϊμαράκη, ο οποίος χθες απέστειλε ανοικτή επιστολή προς μέλη και φίλους του κόμματος, καθώς, όπως είπε, «αν το άπειρο παιδί, την ώρα που καιγόταν η χώρα, μίλησε με τον έμπειρο και έμεινε, κατά συνέπεια, η χώρα στην Ευρώπη, καλώς έκανε. Και αν ο κ. Καραμανλής τον επηρέασε, ακόμα καλύτερα για τη χώρα».
Οι τέσσερις εντείνουν την κινητοποίησή τους, όχι μόνον με συνεντεύξεις, αλλά και με εκατομμύρια τηλεφωνήματα και sms, με στόχο τον μέγιστο αριθμό υποστηρικτών τους στην κάλπη, ενώ η αγωνία όλων είναι να αποφευχθούν τεχνικού ή άλλου τύπου εμπλοκές στη διαδικασία, που θα επιτρέπουν ενστάσεις και αμφισβήτηση του αποτελέσματος, ειδικά στην περίπτωση που η πρώτη ή η δεύτερη θέση κριθούν με διαφορά λίγων ψήφων.
Ο κ. Γεωργιάδης δεν απέκλεισε τη μη πραγματοποίηση του δεύτερου γύρου εάν ο πρώτος έχει (έστω και χωρίς το 50%) απόσταση που να μην επιτρέπει αμφισβήτηση, ενώ ο κ. Μεϊμαράκης σχολίασε ότι σε κάθε περίπτωση ο δεύτερος γύρος θα πρέπει να πραγματοποιηθεί, βάσει καταστατικού, ακόμη κι αν έχει αποχωρήσει ο δεύτερος διεκδικητής.
www.kathimerini.gr