Το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας στο επίκεντρο του σεμιναρίου του ΚΠΕ Φιλιατών (+φωτορεπορτάζ)

Share Button

markouΔιήμερο σεμινάριο για εκπαιδευτικούς Π.Ε. & Δ.Ε. στις 7 & 8 Μαρτίου 2015, με τίτλο «Τα λιμάνια της Ελλάδας-Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας» πραγματοποίησε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλιατών, σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Ηγουμενίτσας, την Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε. και το συντονιστικό Κ.Π.Ε. Δραπετσώνας, στα πλαίσια του Εθνικού Θεματικού Δικτύου «Τα λιμάνια της Ελλάδας»

Με ανακοίνωση που εξέδωσε το ΚΠΕ Φιλιατών ευχαριστεί θερμά τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Ηγουμενίτσας, καθώς και τον Οργανισμό Λιμένος Α.Ε. Ηγουμενίτσας, καθώς συντέλεσαν, ώστε να υλοποιηθεί η διοργάνωση. Επίσης, ευχαριστούμε το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας για την ευγενική παραχώρηση του Συνεδριακού Κέντρου-Εκθετηρίου Τοπικών Προϊόντων ΤΟΠΣΑ.
Εκφράζει επίσης, ευχαριστίες για τους επιστήμονες που πλαισίωσαν το σεμινάριο με τις εισηγήσεις τους, ως εξής:
Δρ Βασίλειο Στέλιο Τσελέντη – καθηγητή Θαλάσσιου Περιβάλλοντος & Δ/ντή Εργαστηρίου Θαλασσίων Επιστημών Πανεπιστημίου Πειραιά, κ. Στέφανο Βασιλειάδη – Αρχαιολόγο, κ. Αλέξανδρο Κωνσταντίνη – Περιβαλλοντολόγο Μsc, κ. Ελένη Φιλαρτζή – Διοίκηση Επιχ/σεων & Οργανισμών, Πολιτικό Μηχανικό Τ.Ε. Msc, κ. Σμαράγδα Βασιλοπούλου – αν. Υπεύθυνη Κ.Π.Ε. Δραπετσώνας & Τροιζήνας – Μεθάνων, κ. Ασπασία Ίσαρη – Υπεύθυνη Κ.Π.Ε. Αράχθου, κ. Σοφία Βαρελή & κ. Αρτεμισία Μπριασούλη – μέλη Π.Ο. Κ.Π.Ε. Κέρκυρας.
Χαιρετισμούς απηύθυναν: ο Δήμαρχος του Δήμου Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Θεσπρωτίας κ. Δημήτριος Δημάκος, καθώς και εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Δ/θμιας Εκπ/σης Θεσπρωτίας.

Η ομιλία-χαιρετισμός του Δήμαρχου Ηγουμενίτσας

P1010963

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας αναφέρθηκε στις ευεργετικές αναπτυξιακές προοπτικές του Λιμανιού της Ηγουμενίτσας για την περιοχή της Θεσπρωτίας.

Αναλυτικά η ομιλία του Γιάννη Λώλου:

Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας.
Αρχικά θα ήθελα να συγχαρώ, όσους εργάζονται στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλιατών, για τις συνεχιζόμενες δράσεις που κάνουν και που έχουν σαν στόχο, την ενημέρωση, την εκπαίδευση αλλά και στη δημιουργία ενός πόλου περιβαλλοντικής έλξης στην περιοχή.

Το θέμα του διήμερου σεμιναρίου που ξεκινάει σήμερα, θεωρώ ότι είναι εξόχως σημαντικό, καθώς πραγματεύεται το βασικό αναπτυξιακό πόλο της περιοχής μας, το λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Τα λιμάνια από αρχαιοτάτων χρόνων, αποτέλεσαν σημεία ανάπτυξης του εμπορίου και μετέπειτα του τουρισμού,
δημιουργώντας έτσι τα πρώτα μεγάλα εμπορικά κέντρα.

Η χωροθέτηση των λιμανιών γινόταν κύριως, με βάση τα γεωστρατηγικά συμφέροντα, αλλά και από τη φυσική διάπλαση της περιοχής.

Η Ελλάδα διαθέτη πολλά λιμνάνια με κυριότερα εκείνα του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης αλλά και το δικό μας λιμάνι αυτό της Ηγουμενίτσας.

Δεν θα σταθώ στη σημαντικότητα του λιμένα μας καθώς αυτή είναι ηλίου φαεινότερη, αλλά με την ανάπτυξη του.

Η ανάπτυξη του σύμφωνα με υγιή διεθνή πρότυπα, αλλά και η χρηστή διοίκησης με βάση το συμφέρον των Θεσπρωτών, είναι άξονες πάνω στους οποίους θα πρέπει όλοι μας να κινηθούμε και να συμβάλουμε.

Και εδώ ας μου επιτραπεί να θέσω ένα μεγάλο προβληματισμό, τόσο δικό μου όσο και όλων των δημοτών της Ηγουμενίτσας. Πως ο Δήμος Ηγουμενίτσας τόσα χρόνια παραμένει απλός θεατής στη λήψη αποφάσεων, για την ανάπτυξη και τη λειτουργία του Λιμένα.Ας ελπίσουμε ότι αυτή η αδικία για τους δημότες του Δήμου Ηγουμενίτσας, θα αποκατασταθεί άμεσα.

Μία ακόμη ισορροπία που θα πρέπει να βρούμε, είναι μεταξύ της ανάπτυξης και της προστασίας τους περιβάλλοντος, καθώς θα πρέπει επιτέλους να τεθούν όροι και να εφαρμοστεί η κείμενη νομοθεσία, κατά την είσοδο των πλοίων στον κόλπο της Ηγουμενίτσας.

Επίσης θα πρέπει να προστατευθεί και η μοναδικού φυσικού κάλλους παραλία του Δρεπάνου.

Ως Δημοτική Αρχή του Δήμου Ηγουμενίτσας επιθυμούμε να αναπτυχθεί τόσο ο εμπορικός όσο και ο επιβατικός – τουριστικός λιμένας. ( με την σιδηροδρομική διασύνδεσή του, το εμπορευματικό κέντρο αλλά και την προσέλκυση της κρουαζέρας)
Είναι δύο δυνατές αναπτυξιακές πολιτικές που θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας αλλά και ανάπτυξη, ιδιαίτερα μέσα στην πολύ-επίπεδη κρίση που βιώνουμε ως χώρα. ( στην βάση βέβαια ότι αυτός θα καταστεί λιμένας αρχικού και τελικού προορισμού).

Όμως ένα λιμάνι μόνο του δεν αποτελεί αναπτυξιακό πόλο.
Στην ευρύτερη γειτονιά μας, υπάρχουν και άλλα σημαντικά λιμάνια,
η διασύνδεση με τα οποία θα μας βοηθήσει στην δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου συλλογικής επίλυση προβλημάτων, αλλά και ανταλλαγής τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών.

Αφουγκραζόμενοι λοιπόν την τοπική κοινωνία και έχοντας όραμα για τον τόπο, λέμε το μεγάλο ναι στην ανάπτυξη του λιμένα
και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε διεκδικώντας, ότι εδώ και χρόνια μας ανήκει.

Δεν θα ήθελα να πω περισσότερα καθώς είμαστε εδώ για να ακούσουμε και να συζητήσουμε για τα λιμάνια και ειδικότερα για το λιμάνι της πόλης μας.
Ευχαριστώ και πάλι για την πρόσκληση και καλή επιτυχία στις εργασίες του σεμιναρίου”.

Το σεμινάριο περιελάμβανε την πρώτη ημέρα τις εξής ομιλίες

Νικολάου Μάρκος, Υπεύθυνος Κ.Π.Ε. ΦΙΛΙΑΤΩΝ: Παρουσίαση του σεμιναρίου, Λιμένας Ηγουμενίτσας σύγχρονη ιστορική αναδρομή.
Σμαράγδα Βασιλοπούλου (Αναπληρώτρια Υπεύθυνη ΚΠΕ Δραπετσώνας & Τροιζήνας – Μεθάνων): «Τα λιμάνια της Ελλάδας: Θεματικοί άξονες μέσα από τις δράσεις των σχολείων – μελών»

Τσελέντης Βασίλειος-Στέλιος, Καθηγητής Θαλάσσιου Περιβ/ντος, Δ/ντής Εργαστηρίου Θαλασσίων Επιστημών, Πανεπιστήμιο Πειραιά Επιστημονικός Εκπρόσωπος του ΚΠΕ Δραπετσώνας: «Θαλάσσια ρύπανση-Επιπτώσεις στα Οικοσυστήματα».

Βασιλειάδης Στέφανος, Αρχαιολόγος: «Έρημος Λιμήν» κατά τον Θουκυδίδη, ανασκαφή και ευρήματα.

Ίσαρη Ασπασία, Υπεύθυνη ΚΠΕ Αράχθου: «Το λιμάνι της Κόπραινας, ιστορική αναδρομή»

Μπριασούλη Αρτεμισία, μέλος Π.Ο. ΚΠΕ Κέρκυρας: «το λιμάνι της Κέρκυρας, ιστορική αναδρομή»

Φιλαρτζή Ελένη : «Περιβαλλοντική διαχείριση του λιμένος Ηγουμενίτσας”

Εν συνεχεία έγινε περιήγηση στους χώρους του παλαιού Λιμένα Ηγουμενίτσας, πορθμείο Ηγουμενίτσα –Κέρκυρα και επίσκεψη στον κεντρικό επιβατικό σταθμό του Νέου Λιμένα και ενημέρωση από εκπρόσωπο της ΟΛΗΓ Α.Ε. και το Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.

Η δεύτερη ημέρα περιελάμβανε εκπαιδευτική εκδρομή στην Παράκτια ζώνη, ενημέρωση – περιήγηση στο Δυμόκαστρο – Αρχαίος οικισμός- παραλία Καραβοστάσι, ενώ η ημέρα ολοκληρώθηκε με παράθεση γεύματος στα Σύβοτα.

P1010958P1010956P1010967P1010966markou1

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *