Το Parking τους-Η παιδική μας χαρά

Share Button

Εδώ και δεκαετίες η μεγάλη παιδική χαρά είναι τόπος όπου πολλοί και πολλές από εμάς μεγαλώσαμε, γνωριστήκαμε, παίξαμε, χτίσαμε αναμνήσεις. Για τους λόγους αυτούς, αλλά και γιατί είναι βασικό κομμάτι των ελάχιστων δημόσιων χώρων της πόλης, αποτελεί λαϊκή περιουσία και έτσι πρέπει να παραμείνει.
Εμείς, πρωτοβουλία κατοίκων της Ηγουμενίτσας, τασσόμαστε ενάντια στην απόφαση της δημοτικής αρχής να μετατρέψει την παιδική χαρά σε parking, ενάντια στην τσιμεντοποίηση και στη μετέπειτα εμπορευματοποίησή της. Δε μπορεί ερήμην μας η δημοτική αρχή να αρπάξει έναν από τους ελάχιστους δημόσιους χώρους, σε μια πόλη δίχως εναλλακτικές διεξόδους αναψυχής, προκειμένου να τον παραδώσει στα χέρια μιας ευρύτερης πολιτικής που παραμερίζει τους κατοίκους. Μιας πολιτικής που εργαλειοποιεί τα δημόσια αγαθά και το περιβάλλον με στόχο την κερδοφορία για το ιδιωτικό κεφάλαιο στο όνομα μιας «ανάπτυξης» που δεν απευθύνεται στην ποιότητα της καθημερινής ζωής όλων εμάς που επιλέγουμε να ζούμε εδώ.
Δηλώνουμε ότι δεν υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης από μεριάς μας για την παραχώρηση της παιδικής χαράς και τη μετατροπή της σε parking.
Θεωρούμε εμπαιγμό και παραπλάνηση το πρόσχημα της δημοτικής αρχής για μετατόπιση της υπάρχουσας παιδικής χαράς επί του παραλιακού μετώπου, στη θέση του παλιού PARK, καθώς γνωρίζουμε ότι ο δήμος δεν έχει καμία δικαιοδοσία στο χώρο αυτό. Η παραλιακή ζώνη, βρίσκεται για την ώρα υπό την αποκλειστική διαχείριση του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας. Γνωρίζοντας ότι ο ΟΛΗΓ θα παραχωρηθεί στο ιδιωτικό κεφάλαιο, δε μπορούμε παρά να υποθέσουμε ότι αυτό θα συμπαρασύρει και την εν λόγω περιοχή.
Στην περαιτέρω παραπλάνησή μας, ότι σε parking θα μετατραπεί εν τέλει μόνο ένα τμήμα της παιδικής χαράς, και συγκεκριμένα αυτό που δε διαθέτει παιχνίδια και ψηλό πράσινο, απαντάμε επίσης ότι στεκόμαστε ενάντια και σε αυτήν την πρακτική. Η παιδική χαρά είναι στο σύνολό της ένας ελεύθερος χώρος παιχνιδιού και βόλτας για τους κατοίκους της πόλης και αν επιθυμούμε οποιαδήποτε παρέμβαση σε αυτόν, θα ήταν μόνο για τη βελτίωσή του.
Απαιτούμε η δημοτική αρχή να πάρει πίσω την απόφαση για μετατροπή της παιδικής χαράς σε parking. Θεωρούμε την απόφαση αυτή, επίθεση στους κατοίκους και κυρίως στα παιδιά της πόλης, για τα οποία δεν υπάρχουν άλλες παιδικές χαρές πέραν αυτής δίπλα στο λιμανάκι της πόλης που ήδη έχει σμικρυνθεί. Δε θα ανεχτούμε την υποβάθμιση και την κλοπή των χώρων που ανήκουν σε όλες και όλους μας. Θέλουμε για την παιδική χαρά, ενίσχυση του πρασίνου με δεντροφυτεύσεις, εμπλουτισμό των παιχνιδιών και επισκευή των εγκαταστάσεών της που έχουν εγκαταλειφθεί, και θέτουν σε κίνδυνο τους χρήστες του χώρου, παιδιά και μεγάλους. Δεν εμπιστευόμαστε κανένα πλάνο ανάπλασης που ξεριζώνει πλατάνια, όπως έκανε στην παλιότερη παιδική, που τσιμεντοποιεί την πλατεία δημαρχείου με το πρόσχημα ενός υπόγειου parking που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, υποβαθμίζοντας την ποιότητα του χώρου και μεριμνώντας μόνο για τραπεζοκαθίσματα. Τη στιγμή που και οι υπόλοιποι δημόσιοι χώροι παρουσιάζουν μια εικόνα εγκατάλειψης από μεριάς του δήμου, που τους εργαλειοποιεί για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των ιδιωτικών επιχειρήσεων, εμείς θέτουμε τα προτάγματά μας και για αυτούς. Αντιστρέφουμε από τα κάτω το δημόσιο λόγο για τους ελάχιστους ελεύθερους χώρους της πόλης μας, και διεκδικούμε την αναβάθμιση της ποιότητάς τους, ξεκινώντας με την υπεράσπιση της παιδικής χαράς.
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

*Την Κυριακή στην παιδική χαρά έγινε συγκέντρωση κατοίκων που αντιτίθενται στην μετατροπή της σε parking όπως προβλέπει το ΣΒΑΚ. Στην συγκέντρωση αυτή παρευρεθήκαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Θωμάς Δημήτριου, Δημήτρης Δημάκος και Δώρης Δήμας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *