Το πρόβλημα της πληθυσμιακής συρρίκνωσης!!!

Share Button
του Αντώνη Μπέζα
«Δυστυχώς, η πορεία της ελληνικής περιφέρειας είναι φθίνουσα. Αυτό δε σημαίνει ότι οι αγώνες δεν αξίζει να δίνονται, το αντίθετο. Όμως από την άλλη μεριά, δεν μπορεί να μη βλέπουμε μπροστά μας την πραγματικότητα. Τα επίσημα στοιχεία της τελευταίας απογραφής του 2021, όσον αφορά τη Θεσπρωτία, είναι αποκαρδιωτικά και ενδεικτικά της δύσκολης κατάστασης που υπάρχει. Η Θεσπρωτία έχει τη μεγαλύτερη μείωση πληθυσμού στην Ήπειρο (-6,3%), και μπορεί ο Δήμος Ηγουμενίτσας να έχει οριακή μείωση λόγω του λιμανιού και της παράλιας τουριστικής ζώνης, ο Δήμος όμως Σουλίου έχει μείωση κατά 13% και ο Δήμος Φιλιατών, προσέξτε, κατά 18%. Περίπου 1 στους 5 κατοίκους του έχει φύγει! Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας απογραφής ο μισός πληθυσμός της χώρας είναι συγκεντρωμένος σε Αττική και Θεσσαλονίκη ενώ η Ήπειρος συγκεντρώνει μόνο το 3% του συνολικού πληθυσμού και μόλις 14 στους 100 διαμένουν στην ύπαιθρο δηλαδή σε χωριά και πόλεις εκτός των πρωτευουσών των νομών.
Αν σκεφτεί κανείς ότι παρόμοια μείωση με του Δήμου Φιλιατών υπάρχει και στο Δήμο Κόνιτσας, και στο Δήμο Πωγωνίου στην Ήπειρο, αυτό σημαίνει ότι η παραμεθόρια Ελλάδα εξαφανίζεται!!! Αυτό σημαίνει ότι είναι μέγιστη εθνική ανάγκη να ληφθούν μέτρα, εδώ και τώρα! Πρέπει να υπάρξουν άμεσα καινοτόμες και αποτελεσματικές πρωτοβουλίες από το κεντρικό κράτος σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση!
Γιατί, πως θα κρατήσουμε νέους ανθρώπους στα χωριά μας, που θέλουν να ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα, αν το Αρδευτικό του κάμπου του Μαργαριτίου με τον Αναδασμό εδώ και τόσα χρόνια δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί;
Πως θα κρατήσουμε νέους ανθρώπους στα χωριά μας, που θέλουν να ασχοληθούν με την οργανωμένη κτηνοτροφία, όταν το ιδιοκτησιακό των κτηνοτροφικών κλήρων, και εδώ στην Καταβόθρα, δεν έχει ακόμη αντιμετωπιστεί;
Έχουμε ευθύνη όλοι μας. Εγώ αναλαμβάνω το μερίδιο της ευθύνης που μου αναλογεί αλλά με το να αναλάβω εγώ την ευθύνη που μου αναλογεί δεν λύνεται το πρόβλημα. Το πρόβλημα λύνεται από αυτούς που έχουν τώρα την ευθύνη να το λύσουν!».
Από την ομιλία μου στην παρουσίαση του βιβλίου του Ηλία Κάλλη «Το χωριό μας και η ένωση των τριών», που έγινε την Παρασκευή 29 Ιουλίου στην Καταβόθρα Μαργαριτίου του Δήμου Ηγουμενίτσας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *