Το θέμα της οριζόντιας ενίσχυσης οικονομίας-επιχειρήσεων, οι περίφημοι ΚΑΔ κι οι νέες προσθήκες

Share Button

Μέσα από το bizness.gr, με σειρά ρεπορτάζ, έχουμε αναδείξει το γεγονός ότι ο κορονοϊός επηρεάζει όχι απλώς σημαντικά, αλλά και άμεσα την οικονομία. Σε αυτό το πλαίσιο που έχει πια διαμορφωθεί, πάρα πολλές επιχειρήσεις έχουν αναγκαστεί να αναστείλουν τη λειτουργία τους καθ’ υπόδειξη του κράτους. Την ίδια στιγμή, που άλλες επιχειρήσεις οι οποίες μένουν ανοιχτές, βλέπουν τους τζίρους τους να μειώνονται εν μέσω της παρούσας κρίσης.

ΕΜΕΣΣΑ Ή ΑΜΕΣΑ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΟΛΟΙ

Ακόμη κι αν σήμερα υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών ή επιχειρήσεων που πλήττονται, αργά ή γρήγορα σχεδόν όλοι (για να μην πούμε άπαντες), θα επηρεαστούν από την επικρατούσα κατάσταση. Αυτό νομοτελειακά είναι κάτι που θα συμβεί, από τη στιγμή που έχει συνολικά διαταραχθεί η αλυσίδα αξίας για την οικονομία. Και θα συνεχίσει να γίνεται, έως ότου καταφέρουμε να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού στη χώρα μας. Διότι, τότε, θα μπορούμε να εισαχθούμε σιγά σιγά στην κανονικότητα και τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας.

Η κυβέρνηση σε μία πρώτη προσπάθεια να αμβλύνει τις συνέπειες που διαμορφώνονται, έχει ανακοινώσει οικονομικά μέτρα στήριξης συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ. Σε αυτά ακριβώς τα μέτρα, εντάσσεται μεταξύ άλλων η χορήγηση με τη μορφή ενός αφορολόγητου και ακατάσχετου επιδόματος 800 ευρώ, για επιχειρήσεις και εργαζόμενους που πλήττονται. Προς υλοποίηση αυτού του σχεδίου, έχουν δημοσιευτεί κι οι γνωστές στους περισσότερους τις τελευταίες ημέρες «ΚΑΔ«. Τι είναι οι ΚΑΔ; Για την ακρίβεια ΚΑΔ σημαίνει «Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας» και ουσιαστικά, αποτελούν τον λογιστικό κωδικό που ανταποκρίνεται στην ειδικότητα κάθε επιχείρησης.

Η κριτική που γίνεται αυτή τη στιγμή, είναι πως στις ΚΑΔ που έχουν μέχρι τώρα δημοσιευτεί, δεν συμπεριλαμβάνονται όλοι κλάδοι της αγοράς που επηρεάζονται από τον κορονοϊό. Για παράδειγμα ως πληττόμενοι ορίζονταν οι οδοντίατροι, αλλά όχι οι οδοντοτοτεχνίτες που προμηθεύουν με υλικό τους οδοντιάτρους. Ανάλογα παράπονα, ενδεικτικά, έχει και ο τεχνικός κλάδος. Επομένως, αυτόματα, ασκείται η κριτική περί του ότι θα ήταν προτιμότερο να υπάρξει μία οριζόντια ενίσχυση της οικονομίας, καθώς αργά ή γρήγορα κανείς δεν θα μείνει ανεπηρέαστος από την πανδημία.

Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Από τη μεριά της η ελληνική κυβέρνηση ακούει την κριτική και όπως επισημαίνει, αντιμετωπίζει αυτή την κρίση ως «μαραθώνιο» και όχι ως «κούρσα 100 μέτρων», όσον αφορά ειδικότερα την οικονομία. Αυτό που ουσιαστικά συνιστά το βασικό επιχείρημα του κράτους, είναι ότι το φαινόμενο του κορονοϊού βρίσκεται εν εξελίξει, άρα δεν μπορούν να εξαχθούν τελικές εκτιμήσεις για το που θα κυμανθεί η ζημία. Γι’ αυτό από την κυβέρνηση υπογραμμίζουν πως πήραν τα πρώτα αυτά μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί και δυναμικά, θα προστίθενται κι άλλα εφόσον οι συνθήκες το επιτάσσουν.

Αναφορικά με τους ΚΑΔ τώρα, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης σχολίαζε συγκεκριμένα, ότι οι Κωδικοί που έχουν ανακοινωθεί θα έχουν κι αυτοί μια δυναμικότητα και ανά τακτά χρονικά διαστήματα, θα μπαίνουν και καινούργιοι στη λίστα. Μάλιστα, ειδικότερα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως εντός του Μαρτίου μόνο, θα προστεθούν (στην ήδη υπάρχουσα λίστα που έχει δημοσιευθεί) άλλοι 100 περίπου ΚΑΔ.

Πηγή: bizness.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *