Το Θουκυδίδειο Ναυτικό Μουσείο Συβότων ιδρύθηκε εις ανάμνηση της μεγάλης Ναυμαχίας των Συβότων η οποία έλαβε μέρος το 433 π.Χ. Αποτέλεσε δε και την πρώτη αφορμή του μετέπειτα Πελοποννησιακού Πολέμου.
Η ναυμαχία αυτή το 433 π.Χ. που ήταν η μεγαλύτερη ναυμαχία μεταξύ Ελλήνων, των Κορινθίων εναντίον των Κερκυραίων, έγινε με αφορμή την πόλη Επίδαμνο ή Δυρράχιο επί αλβανικού εδάφους σήμερα. Η Επίδαμνος ήταν αποικία ιδρυθείσα από τους Κορίνθιους αλλά καταληφθείσα στρατιωτικά από τους Κερκυραίους, προκάλεσε τους Κορίνθιους να έλθουν να τιμωρήσουν τους Κερκυραίους προς ανακατάληψη αυτής της Πόλης. Δεν τα κατάφεραν όμως.
Κατά την εν λόγω ναυμαχία των Συβότων το 433 π.Χ. είχαν λάβει μέρος 290 τριήρεις, από τις οποίες οι 100 κατά τις διηγήσεις του Ιστορικού ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ βυθίστηκαν και ο εξοπλισμός αυτών βρίσκεται σήμερα στα βάθη της θάλασσας στην περιοχή των Συβότων. Ενέργειες γίνονται προς τον εντοπισμό τους.
Ετσι στο προαναφερόμενο Θουκυδίδειο Ναυτικό Μουσείο Συβότων παρουσιάζεται ένα αυθεντικό αντίγραφο αρχαίας ελληνικής Τριήρους την οποία ονομάσαμε «Η Θεσπρωτίς » ιδιαίτερα για εκπαιδευτικά και μαθητικά προγράμματα. Επίσης εκτίθεται μεγάλος πίνακας σε δίγλωσση μορφή (αρχαία ελληνικά και γαλλικά) όπου αναφέρονται τα ονόματα των 290 αρχαίων Τριήρεων οι οποίες έλαβαν μέρος στη Ναυμαχία το 433 π.Χ.
Επίσης παρουσιάζονται και πολλοί άλλοι μεγάλοι πίνακες σε δίγλωσση, τρίγλωσση και πεντάγλωσση μορφή εκθέτοντας το ιστορικό των αρχαίων ελληνικών Τριήρεων από την ναυπήγηση αυτών μέχρι την καθέλκυσή τους προς πλεύση μέσα στη θάλασσα . Δεν παραλείπεται σ’αυτό το Μουσείο να παρουσιάσουμε και το συγγραφικό έργο του Ιστορικού Θουκυδίδη, όπου μέσα σ αυτό αναφέρεται και ο περίφημος Επιτάφιος Λόγος του Περικλή που συν τοις άλλοις, γίνονται αναφορές και για τον ορισμό του πολιτεύματος της Δημοκρατίας, το οποίο όπως είναι γνωστό υιοθέτησαν σχεδόν όλες οι Χώρες του κόσμου.
Γράφει λοιπόν επιγραμματικά ο Ιστορικός Θουκυδίδης αναφερόμενος στον Επιτάφιο Λόγο του Περικλή, ότι το πολίτευμα αυτό της Δημοκρατίας, δεν είναι υπόθεση και δικαίωμα των ολίγων, αλλά των πολλών, δηλαδή:
«και το όνομα μεν δια το μή ες ολίγους αλλά εις πλείονας οικείν Δημοκατία κέκληται »
Παράλληλα υπάρχουν στο εν λόγω Μουσείο πολλά αγάλματα και πολλά άλλα ενδιαφέροντα πράγματα συσχετιζόμενα με τον αρχαίο θαλάσσιο ελληνικό πολιτισμό.
Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι για την σημαντική ανωτέρω συλλογή των εκθεμάτων του αρχαίου θαλάσσιου ελληνικού πολιτισμού, τύχαμε την συμπαράσταση, βοήθεια και αρωγή τόσο της Περιφέρειας Ηπείρου όσο και προσωπικά του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου ΚΑΧΡΙΜΑΝΗ, καθώς και του Δήμου Ηγουμενίτσας και προσωπικά του Δημάρχου κ. Ιωάννη ΛΩΛΟΥ.
Τα εγκαίνια του μουσείου υπολογίζουμε να γίνουν στις 31 Μαΐου 2020, που συμπίπτει και με την εκδήλωση την κατ έτος ανατίναξη του ιστορικού Κουγκίου στο Σούλι.
Μετά τιμής
Γρηγόρης ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ
Πρόεδρος ΘΟΥΚΥΔΙΔΕΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΥΒΟΤΩΝ