Το τρίπτυχο της αποτυχίας της Δημοτικής Αρχής: Περισσότεροι φόροι-Λιγότερα έργα-Καμία προοπτική

Share Button

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2020 – 2024, Τεχνικό Πρόγραμμα και Προϋπολογισμός 2021, αποτελούν το τρίπτυχο που καταδεικνύει την αποτυχία της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Ηγουμενίτσας, να εκπονήσει και υλοποιήσει ένα αναπτυξιακό σχέδιο με όραμα για την περιοχή. Από το 2014 η Ηγουμενίτσα χάνει ευκαιρίες.

Την προηγούμενη πενταετία υλοποιήθηκαν λίγα και μικρά έργα σε ορισμένους τομείς, χωρίς κριτήρια προτεραιότητας και επιλογής. Παρατηρήθηκε μείωση των εσόδων του Δήμου κατά 28% και η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην μείωση των χρηματοδοτήσεων από ευρωπαϊκά ή εθνικά προγράμματα, καθώς ο Δήμος δεν κατόρθωσε να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που παρουσιάστηκαν.

Η κατάσταση θα επιδεινωθεί τα επόμενα χρόνια, καθώς στον προϋπολογισμό του 2021 τα έσοδα από προγράμματα είναι μειωμένα κατά 20%, κάτι που αποδεικνύει την συνέχιση  της αδυναμίας αξιοποίησης των προγραμμάτων. Εξαιτίας αυτής της κατάστασης, αλλά και του χαμηλού ρυθμού εκτέλεσης έργων και απορρόφησης πόρων, οι επενδυτικές δαπάνες μειώθηκαν, ενώ οι λειτουργικές δαπάνες ήταν υπερδιπλάσιες των επενδυτικών. Με ένα τέτοιο «μίγμα» δαπανών και αν δεν αλλάξει η ποσοστιαία αναλογία υπέρ των επενδυτικών δαπανών, δεν πρόκειται να επέλθει καμία ουσιαστική ανάπτυξη, αλλά και ο Δήμος θα καταστεί προβληματικός.

Κάθε μέρα που περνάει γίνεται όλο και περισσότερο κατανοητό ότι δεν υπάρχει σαφής σχεδιασμός για το πως ο Δήμος θα αξιοποιήσει το νέο ΕΣΠΑ ή άλλα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης το ειδικό πρόγραμμα για την Τ.Α. «Αντώνης Τρίτσης», καθώς και άλλα εθνικά προγράμματα χρηματοδότησης όπως το εθνικό και περιφερειακό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Επίσης, δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός σε κρίσιμους τομείς όπως η κοινωνική πολιτική και η προστασία του πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος.

Πλήρης απουσία στίγματος υπάρχειστη σχέση της πόλης με το λιμάνι, κάτι το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία τώρα που ιδιωτικοποιείται, στην διεκδίκηση της λειτουργίας ιδρύματος Γ΄ θμιας εκπαίδευσης, καθώς και στην αναβάθμιση των δημοσίων υποδομών και υπηρεσιών υγείας.

Κυκλοφορούν μόνο απλοί κατάλογοιμικρών τεχνικών έργων και μελετών, που δεν εμφανίζουν καμιά εσωτερική συνοχή και αλληλοσυμπλήρωση, χωρίς προτεραιότητες σε τομείς δράσης και σε Δημοτικές Ενότητες, χωρίς κριτήρια επιλογής και ιεράρχησης έργων, χωρίς δείκτες αξιολόγησης αποτελεσμάτων, ενώ απουσιάζουν παντελώς τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα υποστήριξης των παραγωγικών τομέων της τοπικής οικονομίας.Ένα πρόγραμμα που δείχνει ξεκάθαρα τόσο τις περιορισμένες δυνατότητες της Δημοτικής Αρχής, όσο και τους πραγματικούς της στόχους.

Δεκάδες έργα μεταφέρονται από έτος σε έτος, κάτι που δείχνει ουσιαστικά μια στασιμότητα στην πρόοδο εφαρμογής τα τελευταία έτη. Τα νέα έργα και μελέτες που προβλέπονται για το 2021 να ενταχθούν σε συγχρηματοδοτούμενα ή εθνικά προγράμματα είναι ελάχιστα.Δεν αποτελεί υπερβολή να υποστηρίξει κανείς ότι αυτή η Δημοτική Αρχή, είναι η Δημοτική Αρχή των «λίγων, μικρών και καθυστερημένων έργων»

Η διαδικασία της διαβούλευσης μετατράπηκε σε μια άκρως τυπική διαδικασία, ενώ θα μπορούσε να αποτελεί ουσιαστικό βήμα διαλόγου του Δήμου με την τοπική κοινωνία, καθώς διατυπώθηκαν προτάσεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο προϋπολογισμός δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες για ασφαλτοστρώσεις, τσιμεντοστρώσεις, χαλικοστρώσεις, διανοίξεις δρόμων και συντηρήσεις υποδομών και κτηρίων σε όλες τις Κοινότητες.

Οι κάτοικοι των Κοινοτήτων της ενδοχώρας δεν θα πρέπει να περιμένουν σχεδόν τίποτα, αφού είναι σαφής η προτίμηση για μικρά έργα βιτρίνας, δημοσίων σχέσεων και μικροεξυπηρετήσεων στις παραλιακές Κοινότητες. Ο κ. Δήμαρχος στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου υποβαθμίζει τη σημασία των κορυφαίων μηχανισμών αναπτυξιακής λειτουργίας της Τ.Α. όπως το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ή ο Προϋπολογισμός, λέγοντας ότι αυτά αποτελούν τυπικά και υπηρεσιακά κείμενα, ενώ σε όλους τους σοβαρούς Δήμους αποτελούν τα βασικά εργαλεία ανάπτυξης.

Αλλά, δυστυχώς για την Ηγουμενίτσα και τους κατοίκους της, αυτές είναι οι δυνατότητες και η πολιτική αντίληψη της Δημοτικής Αρχής. Το κακό είναι ότι έχει υποβιβάσει τον Δήμο στα δικά της μικρά και περιορισμένα μέτρα και σταθμά και με αυτή την κατάσταση θα βαδίσουμε έως το 2023 οπότε και θα διεξαχθούν οι εκλογές, που θα αλλάξουν την κατάσταση στο Δήμο.

 

Παναγιώτης Β. Νταής

Δημοτικός Σύμβουλος Ηγουμενίτσας

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *