Στο τραπέζι lockdown τύπου Μαρτίου σε όλη τη χώρα -Διχασμένοι οι λοιμωξιολόγοι

Share Button

Σενάρια αυστηρού και καθολικού lockdown στα πρότυπα του Μαρτίου του 2020, σε όλη τη χώρα, προκειμένου να αναχαιτιστεί η έξαρση του κορωνοϊού συζήτησε η επιτροπή λοιμωξιολόγων, η οποία ωστόσο δεν έχει καταλήξει σε ενιαία θέση.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι σήμερα, στην έκτακτη «μικρή σύσκεψη» των ειδικών, η οποία εξέτασε τον χάρτη με τις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές. «Επιβεβαιώθηκε ο χάρτης της κόκκινης, πλέον, Ελλάδας» σχολίαζε μέλος της επιτροπής.

Αύριο Τετάρτη, στις 11 το πρωί σε νέα έκτακτη σύσκεψη (αντί της Παρασκευής) με διευρυμένη συμμετοχή, πιθανόν και με τη συμμετοχή του υπ. Υγείας Βασίλη Κικίλια, θα εξειδικευτεί το είδος, η διάρκεια και η σφοδρότητα των μέτρων.

Οπως προείπαμε, η επιτροπή δεν ομοφωνεί. Αλλοι εισηγούνται σκληρά μέτρα και lockdown αλά Μαρτίου 2020, άλλοι προτιμούν «πιο έξυπνα και στοχευμένα μέτρα» και ορισμένοι προτείνουν άλλου είδους περιορισμούς.

Σε κάθε περίπτωση, η έκρηξη κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ με 2.353 νέες μολύνσεις κορωνοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο, 23 νεκρούς και 422 στις ΜΕΘ – μετά από ρεκόρ τεστ καθώς πραγματοποιήθηκαν πάνω από 60.000 – έχει θορυβήσει κυβέρνηση και ειδικούς. Από τα εν λόγω κρούσματα τα 1.159 εντοπίστηκαν στην Αττική και 304 στη Θεσσαλονίκη.

Στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποίησαν νωρίτερα τα μέλη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, έγινε προσπάθεια να εκτιμήσουν την κατάσταση και να δρομολογήσουν τις επόμενες κινήσεις, ώστε να αποτραπεί περαιτέρω πιθανή κλιμάκωση του τρίτου κύματος της πανδημίας στη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία, παρά το lockdown, προκαλούν ανησυχία και προβληματισμό στους ειδικούς επιστήμονες, οι οποίοι επεξεργάστηκαν μια σειρά από μέτρα, καθώς το ιικό φορτίο και τα νέα κρούσματα βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα.

Το κλίμα άλλωστε διαφάνηκε από το πρωί κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όπου παρουσιάστηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα απ’ όλες τις περιοχές της χώρας, εξετάστηκαν μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής όπου παρατηρείται αυξημένη πίεση, και συζητήθηκε ο πιο αποτελεσματικός τρόπος υλοποίησης των μέτρων για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *