Β. Γιόγιακας: πολλά τα οφέλη για τους φοιτητές και τις οικογένειές τους από τον νέο νόμο – πλαίσιο για τα ΑΕΙ

Share Button

Η κοινωνία έχει αγκαλιάσει το νόμο – πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση και δεν συμμερίζεται την ισοπεδωτική κριτική της αντιπολίτευσης, τόνισε ο Βασίλης Γιόγιακας κατά την ομιλία του στη Βουλή για το νομοσχέδιο σχετικά με την ενίσχυση των ΑΕΙ.

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας εστίασε στα οφέλη που αναμένονται για τους σημερινούς και μελλοντικούς φοιτητές και τις οικογένειές τους με την αναβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών μέσω των διεπιστημονικών προπτυχιακών και των διπλών προγραμμάτων σπουδών, την επιλογή παρακολούθησης προπτυχιακών προγραμμάτων άλλης κατεύθυνσης σε ίδιο ή διαφορετικό ΑΕΙ, τα επαγγελματικά μεταπτυχιακά, τα βιομηχανικά διδακτορικά καθώς και την αναβάθμιση της πρακτικής άσκησης με υποχρεωτική ασφαλιστική κάλυψη και ελάχιστη αποζημίωση για τους ασκούμενους φοιτητές. «Αυτές τις προσδοκίες των σημερινών, των αυριανών φοιτητών και των οικογενειών τους για το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο της επόμενης μέρας, εκφράζει το νέο πλαίσιο. Προσδοκίες για περισσότερες επιλογές, περισσότερες δυνατότητες, περισσότερες ευκαιρίες που θα αλλάξουν την καθημερινότητά τους, τις προοπτικές τους, τις ζωές τους!», σημείωσε ο Βασίλης Γιόγιακας.

Χαρακτήρισε  επίσης σημαντικές δύο άλλες αλλαγές που προβλέπονται στο νομοσχέδιο, τη νέα διαδικασία αναγνώρισης πτυχίων από Πανεπιστήμια του εξωτερικού μέσω του ΔΟΑΤΑΠ και την ενίσχυση του Ολοήμερου Σχολείου, με επέκταση του ωραρίου του, από τις 4:00 στις 5:30 μ.μ., για όσες οικογένειες το επιλέξουν. «Ως κυβέρνηση έχουμε δηλώσει και στο παρελθόν ότι προτιμούμε να τολμούμε, να δοκιμάζουμε, από το να είμαστε φοβικοί ή αδρανείς. Και έχουμε την πεποίθηση ότι γύρω μας, συσπειρώνονται οι πολλοί. Όλοι εκείνοι που συμφωνούν ότι είναι καιρός η ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα μας να δοκιμάσει να αξιοποιήσει πιο αποτελεσματικά το δυναμικό και τη δυναμική της.», ανέφερε ο βουλευτής Θεσπρωτίας στο κλείσιμο της ομιλίας του, το πλήρες κείμενο της οποίας ακολουθεί:

Κυρία Υπουργέ, Κύριε Υπουργέ,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Είναι αλήθεια ότι ένα σημαντικό μέρος της δημόσιας συζήτησης σχετικά με τον νόμο – πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση περιορίστηκε στο νέο μοντέλο διοίκησης.

Είναι ωστόσο κρίμα γιατί αυτή με αυτή τη συζήτηση, είτε αθέλητα είτε σκόπιμα, χάνεται η μεγάλη εικόνα:

οι πολλές, θετικές και θαρραλέες αλλαγές που φέρνει το νέο πλαίσιο στα πανεπιστήμια.

Είναι κρίμα γιατί, αντί της γόνιμης κριτικής, ακούγονται οι ίδιες μονότονες, αναμενόμενες, επαναλαμβανόμενες «ταμπέλες»:

για «αντιδημοκρατικές» παρεμβάσεις, για ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων, για παράδοσή τους στις διαθέσεις της αγοράς.

Είναι επίσης κρίμα γιατί, για άλλη μια φορά η αντιπολίτευση δείχνει ότι έχει χάσει επαφή με την κοινωνία.

Αφ’ ενός γιατί η κοινωνία αγωνιά για πολύ πιο σημαντικά πράγματα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από το μοντέλο διοίκησης των ΑΕΙ.

Αφ’ ετέρου γιατί η κοινωνία έχει αγκαλιάσει πολλές από τις προβλέψεις του νόμου – πλαισίου οι οποίες μάλιστα αντιμετωπίζονται θετικά από τους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων.

Και ας σπεύδουν κάποιοι, μέσα στην εύλογη αμηχανία τους, να απαξιώσουν τις έρευνες κοινής γνώμης ως «κατευθυνόμενες».

Ενδεικτικά, αναφέρω ότι 8 στους 10 ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ συμφωνούν με την ενίσχυση της πρακτικής άσκησης φοιτητών ώστε να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία.

3 στους 4 ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, 8 στους 10 του ΚΙΝΑΛ και 6 στους 10 του ΚΚΕ βλέπουν θετικά το νέο σύστημα επιλογής καθηγητών ΑΕΙ με αξιοκρατία και διαφάνεια.

Ακόμα και για το επίμαχο θέμα της φοιτητικής εκπροσώπησης, 6 στους 10 πολίτες προκρίνουν το ενιαίο ψηφοδέλτιο στις φοιτητικές εκλογές.

Με λίγα λόγια, η κοινωνία δεν φαίνεται να συμμερίζεται την ισοπεδωτική κριτική της αντιπολίτευσης για το νέο νόμο – πλαίσιο.

Οι φοιτητές, οι οικογένειές τους αλλά και όσα παιδιά φιλοδοξούν να σπουδάσουν στο μέλλον – μαζί με τους δικούς τους ανθρώπους – έχουν να περιμένουν πολλά οφέλη από τις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο.

Έχουν να περιμένουν οφέλη από την αναβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών.

Που γίνεται με τα διεπιστημονικά προπτυχιακά και τα διπλά προγράμματα σπουδών που μπορεί να οδηγήσουν σε δύο πτυχία.

Με τη δυνατότητα κάθε φοιτητής και φοιτήτρια να παρακολουθήσει μαθήματα άλλων προγραμμάτων σπουδών.

Με την επιλογή παρακολούθησης προπτυχιακών προγραμμάτων άλλης κατεύθυνσης στο ίδιο Α.Ε.Ι. ώστε να αποκτήσουν βασικές γνώσεις σε άλλα επιστημονικά πεδία.

Έχουν να περιμένουν οφέλη από τις νέες ευκαιρίες κινητικότητας μεταξύ των προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών.

Όπου ο φοιτητής θα μπορεί να γραφτεί σε προγράμματα σπουδών άλλου Α.Ε.Ι., το λεγόμενο «Ελληνικό Erasmus».

Έχουν να περιμένουν πολλά από τα επαγγελματικά μεταπτυχιακά, με αντικείμενο καθαρά προσανατολισμένο σε ανάγκες των επιχειρήσεων και σε συγκεκριμένες επαγγελματικές δεξιότητες.

Έχουν να περιμένουν πολλά από τα βιομηχανικά διδακτορικά, τη βιομηχανική έρευνα με σκοπό την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών σε συνεργασία με επιχειρήσεις.

Δίνοντας στους υποψήφιους διδάκτορες επιλογές απασχόλησης και στηρίζοντας την αναγκαία στροφή της οικονομίας προς την εξωστρέφεια, τη διεθνή ανταγωνιστικότητα.

Έχουν να περιμένουν οφέλη από το νέο θεσμό του Φοιτητικού Συμβουλίου και από το ενιαίο ψηφοδέλτιο για την εκλογή φοιτητών στα όργανα διοίκησης των ΑΕΙ.

Που υπόσχεται να αντιμετωπίσει το κενό εκπροσώπησης των φοιτητών στο πανεπιστήμιο.

Έχουν επίσης, να περιμένουν οφέλη από το νέο πλαίσιο για την πρακτική άσκηση, η οποία θα μετρά κανονικά ως μάθημα για να πάρει κανείς πτυχίο.

Με υποχρεωτική ασφαλιστική κάλυψη για τους ασκούμενους φοιτητές για ατύχημα στην εργασία.

Και καθορισμό ελάχιστης αποζημίωσης.

Ευελιξία, διεπιστημονικότητα, εξειδίκευση, καλύτερη διασύνδεση των ακαδημαϊκών μονάδων μεταξύ τους αλλά και με την αγορά εργασίας, συνέργειες και συναινέσεις.

Αυτές τις προσδοκίες των σημερινών, των αυριανών φοιτητών και των οικογενειών τους για το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο της επόμενης μέρας, εκφράζει το νέο πλαίσιο.

Προσδοκίες για περισσότερες επιλογές, περισσότερες δυνατότητες, περισσότερες ευκαιρίες που θα αλλάξουν την καθημερινότητά τους, τις προοπτικές τους, τις ζωές τους!

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Μέσα στην όλη δημόσια συζήτηση για το νομοσχέδιο, ίσως δεν δόθηκε η ανάλογη προσοχή σε άλλες πολύ θετικές ρυθμίσεις.

Δύο από αυτές είναι η νέα διαδικασία αναγνώρισης πτυχίων από Πανεπιστήμια του εξωτερικού μέσω του ΔΟΑΤΑΠ και η ενίσχυση του Ολοήμερου Σχολείου.

Με την πρώτη γίνεται πιο γρήγορη και πιο φιλική η διαδικασία αναγνώρισης των πτυχίων από ξένα πανεπιστήμια, είτε για τη συνέχιση των σπουδών, είτε για την πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Με τη δεύτερη, επεκτείνεται η λειτουργία του Ολοήμερου Σχολείου σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία της χώρας για όσες οικογένειες το επιθυμούν, από τις 4 στις 5:30.

Παράλληλα, γίνονται πιο ελκυστικά, πιο δημιουργικά τα παιδαγωγικά προγράμματα για τους μαθητές του Ολοήμερου.

Δίνουμε μεγαλύτερη αξία σε έναν επιτυχημένο θεσμό, προς όφελος και των παιδιών και των εργαζόμενων γονιών.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Και σε αυτό το νόμο – πλαίσιο που συζητάμε, τελικός κριτής θα είναι η κοινωνία, θα είναι η ίδια η πραγματικότητα.

Ως κυβέρνηση έχουμε δηλώσει και στο παρελθόν ότι προτιμούμε να τολμούμε, να δοκιμάζουμε, από το να είμαστε φοβικοί ή αδρανείς.

Και έχουμε την πεποίθηση ότι γύρω μας, συσπειρώνονται οι πολλοί.

Όλοι εκείνοι που συμφωνούν ότι είναι καιρός η ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα μας να δοκιμάσει να αξιοποιήσει πιο αποτελεσματικά το δυναμικό και τη δυναμική της.

Και να αφήσει επιτέλους πίσω της βαρίδια που την κρατούν χαμηλότερα, από εκεί που μπορεί να πετάξει.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *