Β. Γιόγιακας για τη φαρμακευτική κάνναβη: η Ν.Δ. επανεκτίμησε τη στάση της γιατί εκτίμησε τα πολλαπλά οφέλη για την οικονομία

Share Button

«Εμείς δε μπορούμε, παρά να στηρίξουμε προσπάθειες όπως αυτή, που μπορεί να φέρει επενδύσεις ξένων και ελληνικών κεφαλαίων, να τονώσει την εξωστρέφεια των επιχειρήσεών μας, να προωθήσει την καινοτομία, χωρίς ασφαλώς να ξεχνάμε όλους εκείνους τους συνανθρώπους μας που έχουν δικαίωμα στη νόμιμη, ασφαλή και οικονομικά πιο συμφέρουσα πρόσβαση σε φαρμακευτικές ουσίες που ανακουφίζουν τη δύσκολη καθημερινότητά τους», τόνισε ο Βασίλης Γιόγιακας στην ομιλία του για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων σχετικά με την παραγωγή και την εξαγωγή της φαρμακευτικής κάνναβης.

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας σημείωσε ότι ως κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία επανεκτίμησε τη στάση της εκτιμώντας τα πολλαπλά οφέλη της συγκεκριμένης δραστηριότητας για την οικονομία. «Δεν είναι συνηθισμένο η ορθότητα της επιλογής (ενν. της προηγούμενης κυβέρνησης) να αναγνωρίζεται δημόσια από έναν πολιτικό αντίπαλο, όπως έκανε ο Υπουργός κύριος Γεωργιάδης» ανέφερε ο Βασίλης Γιόγιακας, καλώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης να επιδείξουν την ίδια προσαρμοστικότητα σε νομοσχέδια που ακολουθούν, όπως αυτό για την προστασία θεμελιωδών ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων στην εργασία. Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία:

 

Κύριοι Υπουργοί,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Είναι αναμενόμενο από ένα κόμμα να υπερασπίζεται επιλογές που έκανε όταν ήταν κυβέρνηση, όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για το νόμο του 2018 σχετικά με την παραγωγή και την εξαγωγή φαρμακευτικής κάνναβης.

Δεν είναι όμως συνηθισμένο η ορθότητα αυτής της επιλογής να αναγνωρίζεται δημόσια από έναν πολιτικό αντίπαλο, όπως έκανε ο κύριος Υπουργός, ο κύριος Γεωργιάδης,

Γιατί όμως, κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, αναγνωρίζετε ως θετικό μόνο ότι ανοίξατε ως κυβέρνησή το θέμα, αλλά δεν αναγνωρίζετε ως θετικό το ότι η σημερινή Κυβέρνηση επανεκτίμησε τη στάση της, εκτιμώντας τα πολλαπλά οφέλη για την οικονομία μας;

Γιατί χρωματίζετε ως «κυβίστηση» κάτι που θα έπρεπε να είναι ζητούμενο, στο πλαίσιο της συνέχειας και της συνέπειας ορισμένων κυβερνητικών πολιτικών;

Εξάλλου, η τέχνη και η τεχνική της διακυβέρνησης περιλαμβάνει το συγκερασμό και τη σύνθεση.

Με πολιτικές που δοκιμάζονται, ώστε να μπορούν να βελτιωθούν ή να εγκαταλειφθούν.

Άλλωστε, το να παραδέχεται κανείς το λάθος του ή να αναγνωρίζει τη συνεισφορά του άλλου – και μάλιστα δημόσια – είναι συμπεριφορές που δε συνηθίζονται στην πολιτική μας σκηνή.

Και χρειαζόμαστε περισσότερες τέτοιες συμπεριφορές, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Σε κάθε περίπτωση, για τα προβλήματα του νόμου του 2018 δεν φταίει η απουσία πολιτικής συναίνεσης, για την οποία ο κύριος Χαρίτσης κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία.

Τα προβλήματα έχουν να κάνουν με το ότι ο νόμος δεν διευκόλυνε τις εξαγωγές των τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης.

Ότι περιόριζε τη διαθεσιμότητά τους στην αγορά, άρα και την πρόσβαση των ασθενών σε αυτά.

Ότι δεν ανταποκρινόταν στις ανάγκες των ξένων αγορών αλλά ούτε διασφάλιζε την προστιθέμενη αξία της ελληνικής παραγωγής.

Σε αυτά τα προβλήματα έρχονται να απαντήσουν οι αλλαγές που γίνονται στο υφιστάμενο ρυθμιστικό πλαίσιο με αυτό το νομοσχέδιο.

Το οποίο, όπως δήλωσε στην Επιτροπή ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Φαρμακευτικής Κάνναβης, «ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ελληνικής βιομηχανίας φαρμακευτικής κάνναβης και την εντάσσει με ασφάλεια στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια αγορά».

Πού και πώς, λοιπόν, έρχεται να κάνει τη διαφορά το νομοθέτημα που συζητάμε σήμερα;

Αξίζει να τα συνοψίσουμε για μια ακόμα φορά:

πρώτα απ’ όλα, για τα τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης που προορίζονται αποκλειστικά για εξαγωγή στις χώρες όπου επιτρέπεται η κυκλοφορία τους δεν χρειάζεται η ειδική έγκριση από τον ΕΟΦ, ούτε η γνώμη της Επιτροπής Ναρκωτικών.

Μπορούν να πωλούνται στο εξωτερικό, ανεξάρτητα με το πότε θα εγκριθεί η κυκλοφορία τους στη χώρα μας.

Οι πωλήσεις και άρα η απόσβεση της επένδυσης ξεκινούν νωρίτερα, με ότι αυτό σημαίνει για την βιωσιμότητά της.

Δεύτερο σημείο, η άδεια παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης με ξηρό ανθό, πάλι χωρίς την ειδική έγκριση κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ, επιδιώκει να απαντήσει στη διεθνή ζήτηση για τη συγκεκριμένη μορφή.

Οι επιχειρήσεις μπορούν, έτσι να πωλήσουν τα προϊόντα τους επώνυμα και τυποποιημένα, να μπορούν να τα πιστοποιήσουν για εξαγωγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και έτσι να αξιοποιήσουν την ποιοτική υπεροχή της παραγωγής μας.

Τρίτο σημείο, με την ένταξή των τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης στον πίνακα δ΄ του άρθρου 1 του κώδικα νόμων για τα ναρκωτικά, ανοίγει ο δρόμος για την απευθείας διάθεσή τους σε φαρμακεία, φαρμακαποθήκες, θεραπευτήρια, ιδιωτικές κλινικές και δημόσια νοσοκομεία.

Πάντα υπό τον έλεγχο του ΕΟΦ και μόνο με την αντίστοιχη ιατρική συνταγή.

Καταργείται, δηλαδή, η προμήθεια μέσω κρατικού μονοπωλίου και  δημιουργείται προσφορά στην εγχώρια αγορά μέσω νόμιμων καναλιών προκειμένου να ανταποκριθεί σε μια ζήτηση που σήμερα εξυπηρετείται ως επί το πλείστον με τρόπους παράνομους ή οριακά νόμιμους.

Αυτές, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι οι βασικές αλλαγές με τις οποίες ενισχύεται το επενδυτικό κίνητροδιευκολύνονται οι εξαγωγές, όπως διευκολύνεται η διάθεση των προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης σε ασθενείς που ζουν στη χώρα μας.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται, άλλωστε, οι βελτιώσεις και οι προσθήκες στις οποίες αναφέρθηκε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.

Βέβαια, η προσπάθεια για την ανάπτυξη αυτού του πολλά υποσχόμενου εξαγωγικού κλάδου δε σταματά σε αυτό το νομοσχέδιο.

Ήδη ακούσαμε από τον κ. Αναπληρωτή Υπουργό, τον κύριο Παπαθανάση, ότι θα έρθει σύντομα ένα αυτοτελές νομοσχέδιο για τον Εθνικό Οργανισμό Κάνναβης.

Ελπίζουμε ότι η σύσταση ενός τέτοιου φορέα θα ανοίξει το δρόμο για την υποστήριξη της επιστημονικής έρευνας και την ανάπτυξη τεχνογνωσίας από τη χώρα μας.

Γιατί αυτό, και θα δώσει ισχυρότερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην παραγωγή μας, και θα ενεργοποιήσει τη συμμετοχή πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και επιχειρήσεων άλλων κλάδων.

Εμείς δε μπορούμε, παρά να στηρίξουμε προσπάθειες όπως αυτή, που μπορεί να φέρει επενδύσεις ξένων και ελληνικών κεφαλαίων, να τονώσει την εξωστρέφεια των επιχειρήσεών μας, να προωθήσει την καινοτομία.

Χωρίς, ασφαλώς, να ξεχνάμε όλους εκείνους τους συνανθρώπους μας που έχουν δικαίωμα στη νόμιμη, ασφαλή και οικονομικά πιο συμφέρουσα πρόσβαση σε φαρμακευτικές ουσίες που ανακουφίζουν τη δύσκολη καθημερινότητά τους.

Χαιρόμαστε, λοιπόν, που ένα κομμάτι της αντιπολίτευσης υπερψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο.

Και ευχόμαστε, την ίδια ευελιξία, την ίδια προσαρμοστικότητα που έδειξε η Κυβέρνηση σε αυτό το νομοσχέδιο, να την δείξουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε νομοσχέδια που ακολουθούν, όπως αυτό για την προστασία θεμελιωδών ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων στην εργασία.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO ΤΗΣ ΟΜΙΛΊΑΣ ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *