Β. Γιόγιακας για τη νέα επενδυτική συμφωνία με την «Ελληνικός Χρυσός»: αποδεικνύουμε τη δέσμευσή μας για επενδύσεις που θα φέρουν περισσότερες και καλύτερες δουλειές

Share Button

Εξέλιξη που στέλνει σαφές μήνυμα ότι η χώρα μας μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις και η οποία αποδεικνύει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να λυθούν προβλήματα που κρατούσαν σημαντικά επενδυτικά σχέδια καθηλωμένα επί χρόνια, χαρακτήρισε ο Βασίλης Γιόγιακας την ανανέωση της σύμβασης του ελληνικού Δημοσίου με την «Ελληνικός Χρυσός», κατά τη συζήτηση του σχετικού κυρωτικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας σημείωσε ότι το νέο επενδυτικό σχέδιο της «Ελληνικός Χρυσός» πληροί όλα τα χαρακτηριστικά που πρέπει να επιζητεί η Ελλάδα από  μια άμεση ξένη επένδυση, δηλαδή μακρύ χρονικό ορίζοντα, ασφάλεια δικαίου, δημιουργία σημαντικού αριθμού άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας, πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία. «Σε πείσμα όσων επενδύουν σε ένα κλίμα μιζέριας, κινδυνολογίας και καταστροφής, εμείς στη Νέα Δημοκρατία παραμένουμε προσηλωμένοι σε αυτό για το οποίο έχουμε δεσμευθεί: επενδύσεις, για περισσότερες και καλύτερες δουλειές!» τόνισε στο κλείσιμο της ομιλίας του ο Βασίλης Γιόγιακας. Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία:

Κύριοι υπουργοί,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η επενδυτική συμφωνία που κυρώνεται σήμερα από τη Βουλή είναι μια καλή είδηση.

Μια καλή είδηση, από αυτές που χρειάζεται η οικονομία μας, χρειάζεται ο τόπος μας.

Μια καλή είδηση, κόντρα στην εικόνα που επιδιώκει να περάσει η αντιπολίτευση για την Κυβέρνηση, με αφορμή και τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας στη Νέα Σμύρνη.

Κόντρα σε όσους επενδύουν στον διχασμό και την τεχνητή πόλωση, σε όσους καταφεύγουν σε ταμπέλες μιας άλλης εποχής για να κρύψουν την πολιτική αμηχανία τους.

Η επανεκκίνηση, λοιπόν, της επένδυσης στη Χαλκιδική είναι κάτι που αξίζει την προσοχή και το ενδιαφέρον των πολιτών.

Και η Κυβέρνησή μας έχει πολλούς λόγους να θέλει να ακουστεί αυτή εξέλιξη, και όχι να περάσει τάχα μου με συνοπτικές διαδικασίες, όπως ακούστηκε τις προηγούμενες μέρες στην αρμόδια Επιτροπή.

Είναι, άλλωστε, πέρα από το θετικό της αντίκτυπο για το δημόσιο, την απασχόληση, το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία – στο οποίο αναφέρθηκαν αναλυτικά ο εισηγητής μας και άλλοι συνάδελφοι – μια εξέλιξη με ιδιαίτερο συμβολισμό:

δείχνει ότι η χώρα μας μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις με μακρόπνοο χαρακτήρα.

Στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι κάνει βήματα προς τα εμπρός, προκειμένου να δημιουργήσει ένα περιβάλλον πιο φιλικό στον επενδυτή.

Και αποδεικνύει τη βούληση, την αποφασιστικότητα να λυθούν προβλήματα που κρατούσαν σημαντικές επενδύσεις καθηλωμένες επί χρόνια.

Όπως γίνεται και με μια άλλη σπουδαία επένδυση, αυτή στο Ελληνικό.

Υπάρχει λοιπόν σήμερα μια κυβέρνηση η οποία αναζητεί και βρίσκει λύσεις στα προβλήματα, εκεί που η προηγούμενη ανακάλυπτε προβλήματα στις λύσεις.

Υπάρχει σήμερα μια Κυβέρνηση που δε διστάζει να πάρει αποφάσεις χωρίς περιττές καθυστερήσεις, εκεί που η προηγούμενη κρυβόταν πίσω από προφάσεις και επέλεγε να είναι θεατής.

Που αποδεικνύει ότι η προστασία του περιβάλλοντος και της κοινωνικής συνοχής μπορούν να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα μιας φιλελεύθερης, προοδευτικής πρότασης.

Γι’ αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι άλλο πράγμα η δημιουργική, ή εποικοδομητική κριτική για τις προβλέψεις της σύμβασης.

Και άλλο πράγμα μια στάση που – παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις – αποκαλύπτει μια «αλλεργία» στην ιδιωτική πρωτοβουλία, μια εμμονή στο στερεότυπο του «κακού ξένου» που εκμεταλλεύεται τον εθνικό μας πλούτο με συμφωνίες δήθεν «αποικιοκρατικού» χαρακτήρα.

Αυτό το οποίο, νομίζω, ότι έχει τη μεγαλύτερη σημασία στη συμφωνία που συζητάμε, είναι ότι γίνεται μια νέα αρχή.

Μια νέα αρχή στην επένδυση της Ελληνικός Χρυσός στα μεταλλεία της Κασσάνδρας.

Το αρχικό, πριν από 15 χρόνια επενδυτικό σχέδιο, έπρεπε να ανανεωθεί.

Τα δεδομένα και οι προκλήσεις από άποψη περιβαλλοντικής προστασίας, κοινωνικού οφέλους και διαχείρισης έχουν αλλάξει.

Όπως έχουν εξελιχθεί και οι τεχνολογίες κατεργασίας του μεταλλεύματος και αποκατάστασης του περιβάλλοντος.

Η συμφωνία εκσυγχρονίζεται και ευθυγραμμίζεται σύμφωνα με το επενδυτικό πλαίσιο που διέπει άλλες άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα μας, όπως τα Περιφερειακά Αεροδρόμια της Fraport και οι παραχωρήσεις για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Αυτή λοιπόν η νέα αρχή έπρεπε να γίνει, και γίνεται τώρα!

Και το νέο επενδυτικό σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός πληροί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όλα τα χαρακτηριστικά που πρέπει να επιζητεί η χώρα μας από  μια άμεση ξένη επένδυση:

έχει μακρύ χρονικό ορίζοντα, με ό,τι αυτό σημαίνει για τα οφέλη και τη βιωσιμότητά της.

Η επένδυση θα γίνει σε ένα πλαίσιο ασφάλειας δικαίου και σταθερότητας, με γνωστούς εκ των προτέρων τους κανόνες, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των συμβαλλομένων μερών.

Δημιουργείται ένας σημαντικός αριθμός άμεσων θέσεων εργασίας με αξιοπρεπέστατες απολαβές, αλλά και ένας εξίσου σημαντικός αριθμός έμμεσων θέσεων εργασίας.

Διασφαλίζονται πολλά, διαφορετικά και σημαντικά οφέλη για την τοπική κοινωνία.

Αυτό άλλωστε αναγνωρίζεται και στην εισήγηση της δημοτικής αρχής Αριστοτέλη, στην οποία  – παρά τις ενστάσεις για τη δημόσια διαβούλευση – γίνεται λόγος για το θετικό πρόσημο της συμφωνίας με όρους ανάπτυξης, περιβάλλοντος, απασχόλησης και εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον αλλά και ενισχύονται τα οφέλη για την εθνική οικονομία.

Ο επενδυτής δεσμεύεται ξεκάθαρα για την υλοποίηση της επένδυσης και την τήρηση των υποχρεώσεών του.

Αναλαμβάνει επίσης να μειώσει ακόμα περισσότερο το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των δραστηριοτήτων του, αξιοποιώντας τις καλύτερες διαθέσιμες τεχνικές.

Δημιουργείται ένας μηχανισμός με τον οποίο ενθαρρύνεται ο διάλογος, η διαφάνεια και η λογοδοσία και αντιμετωπίζεται η γραφειοκρατία.

Όλα αυτά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι είναι χαρακτηριστικά μιας άμεσης ξένης επένδυσης, από εκείνες που η χώρα μας πρέπει και μπορεί να επιδιώξει.

Είναι τα χαρακτηριστικά μιας νέας αρχής, μιας νέας σχέσης που οικοδομεί η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με τη διεθνή αλλά και την εγχώρια επενδυτική κοινότητα.
Σε πείσμα, λοιπόν, όσων επενδύουν σε ένα κλίμα μιζέριας, κινδυνολογίας και καταστροφής, εμείς στη Νέα Δημοκρατία συνεχίζουμε να κάνουμε πράξη της Συμφωνία Αλήθειας που υπογράψαμε με την ελληνική κοινωνία τον Ιούλιο του 2019.

Παραμένοντας προσηλωμένοι σε αυτό για το οποίο έχουμε δεσμευθεί:

Επενδύσεις, για περισσότερες και καλύτερες δουλειές!

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *