Η βαριά λίστα των έμμεσων φόρων 1,8 δισ. ευρώ -«Φωτιά» η βενζίνη

Share Button

venziniβήνει γράφει η ελληνική κυβέρνηση τα μέτρα του πακέτου των έμμεσων φόρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ τα οποία θα φέρει  στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα και αναμένεται να ψηφιστούν την Κυριακή 22 Μαΐου.

Η τύχη του πακέτου πάντως, θα κριθεί στο σημερινό Euroworking Group το οποίο συνεδριάζει δια ζώσης κάτι που δείχνει και τη σημασία των όσων θα αποφασισθούν. Εκτός από τους έμμεσους φόρους στο τραπέζι θα πέσουν και οι αυτόματες περικοπές για διόρθωση του ελλείμματος που προτείνει η κυβέρνηση, αλλά και η λύση για το χρέος.

Το πακέτο με τους έμμεσους φόρους, πάντως, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές στο iefimerida.gr  «θα περάσει άνετα, το ηθικό των βουλευτών είναι καλό », εξηγώντας ότι το μεγάλο δέλεαρ δεν είναι άλλο από το χρέος. Ενδεικτικό δε της άνεσης που υπάρχει είναι ότι το βράδυ της περασμένης Κυριακής έβαλαν πλάτη και οι 153, δίχως να διαφοροποιηθεί κανείς (ούτε από τους «53»).

Το μείγμα του πακέτου των έμμεσων φόρων 

Οπως αποκαλύφθηκε χθες το βράδυ με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη στην ΕΡΤ η κυβέρνηση αλλάζει το… μείγμα των φόρων στα καύσιμα χωρίς αυτό να σημαίνει, φυσικά, ότι αλλάζει και ο συνολικός λογαριασμός (1,8 δισ.ευρώ).

Συγκεκριμένα, ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι δεν θα γίνει τελικά αύξηση ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης, όπως προέβλεπε το προσχέδιο της συμφωνίας με τους δανειστές.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με  πληροφορίες προτίμησε να πέσει το βάρος στη βενζίνη αντί στο πετρέλαιο κίνησης.

  • Στα 1,49 ευρώ η αμόλυβδη

Έτσι ο φόρος στην αμόλυβδη θα αυξηθεί κατά 8 με 10 λεπτά το λίτρο, φέρνοντας στα κρατικά ταμεία 200 εκατ. ευρώ αντί για 100 εκατ. ευρώ που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, με τη μέση λιανική τιμή να σκαρφαλώνει στα περίπου 1,49 ευρώ. Η επιβάρυνση στο πετρέλαιο κίνησης δεν θα ξεπεράσει τα 3 με 4 λεπτά το λίτρο και η μέση λιανική τιμή αναμένεται να συγκρατηθεί στα περίπου 1,08 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, έρχονται αυξήσεις και στα υπόλοιπα καύσιμα ήτοι:

  • πετρέλαιο θέρμανσης,
  • υγραέριο,
  • αέριο.

Και φυσικά δεν πρέπει να παραβλέπεται ο αστάθμητος παράγοντας τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, που μπορούν να βάλουν «φωτιά» στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Οσον αφορά στα υπόλοιπα μέτρα του πακέτου των έμμμεσων φόρων είναι τα εξής:

  • ΦΠΑ στο 24%

Στην καρδιά του καλοκαιριού, την 1η Ιουλίου, δεκάδες κωδικοί του super market θα αλλάξουν, καθώς ο ΦΠΑ ανεβαίνει στο 24%, αφαιρώντας από τα νοικοκυριά περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Επίσης, για  μια ακόμα φορά, για να καλυφθούν «τρύπες», ακολουθείται η… πεπατημένη μέσω της αύξησης των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης. Ετσι, την ανιούσα αναμένεται να δουν οι τιμές σε:

  • Τσιγάρα
  • Ποτά
  • Μπύρα

Ταυτόχρονα έρχεται και

  • Αύξηση των Τελών Ταξινόμησης

Και ο κατάλογος δεν εξαντλείται εδώ…

  • ΕΦΚ στις εισαγωγές καφέ, χωρίς να έχει διευκρινιστεί ακόμα αν θα επιβάλλεται στο συσκευασμένο προϊόν ή στην πρώτη ύλη
  • ΕΦΚ στα ηλεκτρονικά τσιγάρα
  • ΕΦΚ στη συνδρομητική τηλεόραση

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από τις αντιδράσεις αποσύρθηκε ο φόρος στο Ίντερνετ.

Γρίφος παραμένει η αύξηση του φόρου στον ηλεκτρονικό τζόγο, καθώς έχει περάσει από… σαράντα κύματα, με τη μια ή την άλλη μορφή και είναι ενδεικτικό ότι η αύξηση στο 35% αποσύρθηκε για να ξανάρθει βελτιωμένη.

  • Ειδικό τέλος Διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία

Το… «χάδι» του υπουργείου Οικονομικών θα νιώσει και ο Τουρισμός, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες θα επιβληθεί από του χρόνου Ειδικό Τέλος Διανυκτέρευσης 1 ευρώ/ ανά αστέρι (από 3*) στα ξενοδοχεία και περίπου μισό ευρώ ανά κλειδί στα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Ενδεικτικό του κλίματος στις διαπραγματεύσεις, είναι ότι αν και το οικονομικό επιτελείο είχε υπολογίσει στα 100 εκατ. ευρώ το δημοσιονομικό όφελος, οι δανειστές κατέβασαν τον πήχη στα 70 εκατ. ευρώ, δείχνοντας ότι δεν πιστεύουν το μέτρο.

Περικοπές και στο Δημόσιο

Το πακέτο περιλαμβάνει επίσης περικοπές περίπου 350 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο. Πέρα από το «πάγωμα» των προσλήψεων, θα υπάρξει και «πάγωμα» των μισθολογικών προαγωγών σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς, γιατρούς ΕΣΥ.
Πηγή: iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *