Βασίλης Γιόγιακας: Απροετοίμαστη και χωρίς σχέδιο αντιμετώπισης για την λαθρομετανάστευση η κυβέρνηση

Share Button

giogiakasΑπροετοίμαστη και χωρίς να έχει εκπονήσει σχέδιο αντιμετώπισης του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης εμφανίζεται η κυβέρνηση, παρά την αυξημένη ροή προς την Ελλάδα τους τελευταίους μήνες και τις διεθνείς διαστάσεις που έχει λάβει το θέμα μετά το ναυάγιο και τους σχεδόν 900 νεκρούς στη Μεσόγειο θάλασσα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης στην Ερώτηση του βουλευτή Θεσπρωτίας Βασίλη Γιόγιακα, σχετικά με τους «παράτυπους μετανάστες στην πόλη της Ηγουμενίτσας», (αριθμ. Πρωτ. 1451/02-04-2015)αναφέρεται ότι «οι συναρμόδιοι Αναπληρωτές Υπουργοί δεσμεύονται να παρουσιάσουν ακριβές πλάνο για την αξιοποίηση των προ-αναχωρησιακών κέντρων, μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς επίσης και για τη λειτουργία δομών πρώτης υποδοχής και υποδοχής/φιλοξενίας». Τονίζεται δε ότι «θα υπάρξουν ριζικές αλλαγές σε όσους χώρους κράτησης τυχόν διατηρηθούν, λαμβανομένων υπ’ όψιν της γεωγραφικής θέσης τους, της λειτουργικότητάς τους, των αναγκών της οικείας τοπικής κοινωνίας καθώς και των αναγκών των υπό επιστροφή προσώπων, υπό τις εγγυήσεις απόλυτου σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου».

Η απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, δεν μας ικανοποιεί καθώς όπως προκύπτει η κυβέρνηση παραμένει δέσμεα των ιδεολογημάτων της και δεν έχει προετοιμαστεί σε κανένα επίπεδο, για ένα θέμα που συχνά πυκνά σχολίαζε στο παρελθόν, κατηγορώντας τις προηγούμενες κυβερνήσεις για τη δημιουργία κέντρων κράτησης και την κατασκευή του φράχτη στον Έβρο. Τρεις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, δεν έχει να πει κάτι ουσιαστικό για το θέμα, ενώ η μεταναστευτική ροή συνεχώς αυξάνεται.

Σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, «η διαδικασία διαμόρφωσης του κατάλληλου πλαισίου για την ορθολογική και ολιστική διευθέτηση και διαχείριση του εν λόγω ζητήματος, με σεβασμό στην αξία του ανθρώπου και τα δικαιώματά του που απορρέουν από αυτή, όπως άλλωστε υπαγορεύεται και από την πολύτιμη παρακαταθήκη του νομικού μας πολιτισμού, ώστε να ανταποκρίνεται και στις προσδοκίες και τις ευαισθησίες της ελληνικής κοινωνίας. Προσφάτως, (14-4-2015) πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της Διυπουργικής Επιτροπής, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, με αντικείμενο τις ροές προσφύγων προς τη Χώρα μας».

Στην ίδια απάντηση, το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αναφερόμενο ειδικότερα στη Θεσπρωτία, προσθέτει ότι «η οικεία Διεύθυνση Αστυνομίας προβαίνει σε όλες τις

προβλεπόμενες διαδικασίες και αναλαμβάνει συνεχώς δράσεις και πρωτοβουλίες, με σκοπό την επίτευξη των επιδιωκόμενων στόχων, οι οποίοι συνίστανται:

* Στην επιτάχυνση των διαδικασιών απομάκρυνσης των παράτυπων μεταναστών πέριξ του λιμένα Ηγουμενίτσας, οι οποίοι επιδιώκουν να μεταβούν προς τις χώρες της δυτικής Ευρώπης.

* Στην αποτροπή συγκέντρωσης αλλοδαπών τόσο στα Δημοτικά Διαμερίσματα Λαδοχωρίου – Γραικοχωρίου, όσο και στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ηγουμενίτσας.

* Στον εντοπισμό κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης – εκμετάλλευσης των οικονομικών μεταναστών.

Επίσης, προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες δόθηκαν, εκ νέου, εντολές και οδηγίες για τη συνέχιση των προαναφερομένων δράσεων, την κατάλληλη καθοδήγηση του προσωπικού τους και την αξιοποίηση των μέσων που διαθέτουν , για την αποτελεσματικότερη αστυνόμευση της ευρύτερης περιοχής της πόλης της Ηγουμενίτσας, προς εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων με την δέουσα ευαισθησία και προσοχή, στο πλαίσιο του κοινωνικού ρόλου και της αποστολής που επιτελούν, ώστε να παρέχεται ο απαιτούμενος βαθμός προστασίας στις ευαίσθητες ομάδες και ιδιαίτερα των προσφύγων».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *