Βασίλης Γιόγιακας: «η Κυβέρνηση συνεχίζει να θωρακίζει το δημόσιο σύστημα υγείας»

Share Button

«Η Κυβέρνηση συνεχίζει να διαχειρίζεται μια κρίση σε εξέλιξη και συνεχίζει να θωρακίζει το δημόσιο σύστημα υγείας», τόνισε ο Βασίλης Γιόγιακας στην ομιλία του κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για δύο σημαντικές δωρεές του Ιδρύματος Λάτση στα νοσοκομεία «Γεννηματάς» και «Θεαγένειο» και σειρά άλλων διατάξεων του Υπουργείου Υγείας.

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα άρθρα του νομοσχεδίου με σκοπό την ενίσχυση των νοσοκομείων και των εμβολιαστικών κέντρων, καθώς και στη διατήρηση της απαλλαγής από τη συμμετοχή στην αγορά φαρμάκων για τους δικαιούχους του πρώην ΕΚΑΣ. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην πρόσληψη ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού στο νοσοκομείο και στα κέντρα υγείας της Θεσπρωτίας αλλά και στη λειτουργία της μονάδας 2 κλινών με προδιαγραφές ΜΕΘ στο νοσοκομείο Φιλιατών, ζητώντας από τον Υπουργό Υγείας να διαθέσει προσωπικό και εξοπλισμό για το διπλασιασμό της δυναμικότητας των διαθέσιμων κλινών. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

 

Κυρίες και κύριοι υπουργοί,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Είναι, ή τουλάχιστον πρέπει, να είναι αυτονόητο ότι όλα τα κόμματα επικροτούν τις δύο δωρεές του Ιδρύματος Λάτση προς το δημόσιο σύστημα υγείας, και ότι αναγνωρίζουν τη σημασία τους.

Αυτό που δεν φαίνεται να είναι αυτονόητο είναι το πλαίσιο και ο στόχος των περισσότερων από τις υπόλοιπες διατάξεις του νομοσχεδίου, που έχουν απασχολήσει άλλωστε το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης.

Το πλαίσιο όμως είναι ξεκάθαρο:

Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης!

Στην οποία προέχει να σωθούν ανθρώπινες ζωές!

Προέχει αυτοί που έχουν νοσούν πιο σοβαρά να έχουν πρόσβαση στην κατάλληλη νοσοκομειακή φροντίδα!

Προέχει να προστατευθούν όσο περισσότεροι συμπολίτες μας γίνεται από τη νόσο!

Προέχει να μείνει το σύστημα υγείας όρθιο, να διατηρήσει τις αντοχές του!

Αυτή είναι η πραγματικότητα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι!

Και η ρητορική της αντιπολίτευσης, τα θέματα που βάζει στη συζήτηση, η θέση που παίρνει σε συγκεκριμένες διατάξεις, δεν μπορούν να αγνοούν την πραγματικότητα αυτή.

Μας ασκήθηκε κριτική γιατί πολλές διατάξεις έχουν, λένε, «διαχειριστική λογική».

Μα αυτό ακριβώς κάνει η Κυβέρνηση!

Διαχειρίζεται – συνεχίζει να διαχειρίζεται – μια κρίση σε εξέλιξη!

Και τι συνεχίζει να κάνει;

Να θωρακίζει το δημόσιο σύστημα υγείας!

Και στο πεδίο της διαχείρισης των περιστατικών, και στο πεδίο της πρόληψης, με αιχμή το πρόγραμμα εμβολιασμού.

Αυτό κάνει με την ένταξη των γενικών ιατρών που προέρχονται από τον ΕΟΠΥΥ στον κλάδο ιατρών ΕΣΥ για να ενισχύσουν τις εφημερίες.

Αυτό κάνει με την άμεση ανάληψη καθηκόντων ιατρών με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος που έχουν κάνει αίτηση για ειδικότητα, στο νοσοκομείο της προτίμησής τους.

Αυτό κάνει με την απαλλαγή των γιατρών αναισθησιολόγων από την υποχρέωση υπηρεσίας υπαίθρου.

Αυτό κάνει με την έκτακτη μετακίνηση νοσοκομειακών γιατρών στην πρωτοβάθμια φροντίδα, για να στηρίξουν το διευρυμένο ωράριο στο οποίο θα γίνονται εμβολιασμοί σε κέντρα υγείας και περιφερειακά ιατρεία.

Την ίδια στιγμή όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με αυτό το νομοσχέδιο  αντιμετωπίζονται και θέματα που βελτιώνουν την καθημερινότητα πολλών χιλιάδων συμπολιτών μας.

Και με τη συνέχιση της απαλλαγής, από τη συμμετοχή στην αγορά φαρμάκων, χαμηλοσυνταξιούχων, πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ, με δαπάνη  του κρατικού προϋπολογισμού.

Όπως είχε δεσμευθεί, εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης…

Του ΕΚΑΣ που  – ας το θυμίζουμε – κατάργησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος άλλωστε «στήριξε τη φτώχεια», με μειώσεις κάθε λογής συντάξεων και δεκάδες αυξήσεις άμεσων και έμμεσων φόρων…

Λύνονται, λοιπόν θέματα, και με την επέκταση της πρόσβασης στην ηλεκτρονική προέγκριση συνταγογράφησης ειδικών θεραπειών και φαρμάκων υψηλούς κόστους.

Αλλά και με την μεγαλύτερη ευελιξία και με τη βελτίωση του συστήματος μεταμοσχεύσεων, ειδικά στην περίπτωση των δωρητών οργάνων που επιθυμούν να βοηθήσουν ένα συγγενικό ή φιλικό τους πρόσωπο.

Επομένως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πέρα από τις προτεραιότητες που έχουν επείγοντα χαρακτήρα, η Κυβέρνηση παρεμβαίνει και δίνει λύσεις με μακρύ χρονικό ορίζοντα.

Με παρεμβάσεις που μένουν.

Ακούσαμε με ικανοποίηση τον Αναπληρωτή Υπουργό να μας ενημερώνει για την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη μονιμοποίηση επικουρικών γιατρών που εργάζονταν σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Για την προκήρυξη 941 θέσεων γιατρών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Για τα 600 εκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης που έχει προταθεί να αξιοποιηθούν για την αναβάθμιση δομών και υποδομών υγείας.

Με ικανοποίηση είδα επίσης – χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και της διοίκησης της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας τις οποίες ευχαριστώ και από αυτό το βήμα – να καλύπτονται κρίσιμα κενά στο μοναδικό νοσοκομείο και στα κέντρα υγείας της Θεσπρωτίας, με την πρόσληψη ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.

Όπως με ικανοποίηση είδαμε ύστερα από χρόνια να λειτουργεί στο νοσοκομείο Φιλιατών η μονάδα 2 κλινών που έχει προδιαγραφές ΜΕΘ.

Και η δυναμικότητα της οποίας μπορεί να διπλασιαστεί – να πάει στις 4 κλίνες –  αν, κύριε Υπουργέ, διατεθεί ένας γιατρός και αναπνευστήρες, κάτι που σας ζητώ να δείτε με ενδιαφέρον.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η Κυβέρνηση, το υγειονομικό προσωπικό και οι λοιποί δημόσιοι λειτουργοί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της διαχείρισης της πανδημίας και των επιπτώσεών της δίνουν καθημερινά μάχες.

Σε συνθήκες που αλλάζουν συνεχώς.

Διαβάζουμε και ακούμε πώς νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού τον κάνουν πιο μεταδοτικό και πιο επικίνδυνο για τη ζωή μας.

Έχουμε μπροστά μας δύο δύσκολους μήνες, λόγω κορύφωσης της εποχικής γρίπης.

Ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς και γεμάτος προκλήσεις.

Χωρίς να παραβλέπουμε τα γενικότερα θέματα του δημόσιου συστήματος υγείας, ας συμφωνήσουμε τουλάχιστον ότι, σε μια τέτοια κρίση, οφείλουμε να διαχωρίζουμε αυτό που προέχει, από αυτό που μπορεί να περιμένει.

Και αυτό που μπορεί να γίνει, στις παρούσες έκτακτες συνθήκες, από αυτό που θα θέλαμε να γίνει.

Με αυτά κατά νου, θέλω κλείνοντας να ευχαριστήσω το Ίδρυμα Λάτση για τις δωρεές του στο «Γεώργιος Γεννηματάς» και στο «Θεαγένειο».

Που για άλλη μια φορά αποδεικνύουν ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί να ανταποκρίνεται σε τρέχουσες κοινωνικές ανάγκες, με τρόπο που κάνει τη διαφορά για χιλιάδες συμπολίτες μας.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *