Ξεκινά η «ναυμαχία» για το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας – Τα σχήματα που προχωρούν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού

Share Button

Λήγει σήμερα η προθεσμία για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών (τουλάχιστον 67%) του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ) έχει συγκεντρώσει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον και για την τελική φάση έχουν προκριθεί οι ATTICA A.E. Συμμετοχών σε κοινοπραξία με την Άκτωρ, η κοινοπραξία Grimaldi Euromed – Μινωικές Γραμμές Α.Ν.Ε. , η ιαπωνικών συμφερόντων Portek International Private LTD, η αμερικανικών συμφερόντων Quintana Infrastructure & Development, η ΑΙΓΑΙΟΝ ΟΙΛ Α.Ε., συμφερόντων του ομίλου Μελισσανίδη, η κοινοπραξία Archirodon Group N.V.- ANEK & όμιλος Trident Hellas, και ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε.

Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση που έχει δρομολογήσει το ΤΑΙΠΕΔ μετά τις ιδιωτικοποιήσεις των λιμένων Πειραιώς και Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία διακίνησης 2009 – 2019, μέσω του ΟΛΗΓ μετακινούνται ετησίως κατά μέσο όρο προς Κέρκυρα 1.500.000 επιβάτες, 90.000 φορτηγά και 380.000 ΙΧ, ενώ προς Ιταλία τα αντίστοιχα νούμερα αφορούν σε 970.000 επιβάτες, 160 χιλιάδες φορτηγά και 250 χιλιάδες ΙΧ. Πρόκειται για ένα λιμάνι στα δυτικά της χώρας, με τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης στο εμπορευματικό κομμάτι, στην κρουαζιέρα και στον θαλάσσιο τουρισμό, με σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα εξ ου και το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με πηγές, από τα συνολικά επτά σχήματα εκτιμάται ότι στην επόμενη φάση θα περάσουν μόνον δύο και συγκεκριμένα ο όμιλος Grimaldi και ο ΟΛΘ που θα καταθέσουν τελικά ανταγωνιστικές προσφορές. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πιθανή αλλά όχι σίγουρη θεωτρείται η κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς και από την κοινοπραξία ATTICA – Άκτωρ.

Το άνοιγμα των προσφορών αναμένεται να γίνει τις επόμενες εβδομάδες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *