Ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών-Μεγάλες καταστροφές κυρίως στο οδικό δίκτυο-Καλυμμένα από νερό πολλά αγροτεμάχια

Share Button

P1010921Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες καταγραφής των εκτεταμένων ζημιών που έχουν προκληθεί από τις σφοδρές βροχοπτώσεις που πλήττουν την Ήπειρο τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Για τα προβλήματα που έχουν προκληθεί ως τώρα, υπήρξε επικοινωνία του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτη Κουρουμπλή και τους αναπληρωτές υπουργούς Άμυνας Κώστα Ήσυχο, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρίστο Σπίρτζη, τους οποίους και ενημέρωσε για την κατάσταση.

Ζημιές διαπιστώνονται στο 60% και πλέον του οδικού δικτύου της Ηπείρου, ενώ έχουν πλημμυρίσει καλλιέργειες, καταστήματα, σπίτια, εμπορικές επιχειρήσεις και καλλιέργειες.
Στον Νομό Θεσπρωτίας, έχουν προκληθεί μεγάλες καταστροφές στους δήμους Φιλιατών και Ηγουμενίτσας λόγω της υπερχείλισης του ποταμού Καλαμά. Στον δήμο Σουλίου προκλήθηκαν σοβαρά προβλήματα κυρίως λόγω της υπερχείλισης του ποταμού Αχέροντα, στις κοινότητες Γλυκής, Παγκρατίου, Καρυωτίου, Πετουσίου, επ. οδός Μίχλας- Πολύδροσου.
Στην Συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής της Πολιτικής Προστασίας αποφασίστηκε να κηρυχθούν ως πλημμυροπαθείς συγκεκριμένες περιοχές (δημοτικές κοινότητες και δημοτικά διαμερίσματα) προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η καταγραφή των ζημιών ώστε προωθηθούν εν συνεχεία στα αρμόδια Υπουργεία και να διεκδικηθούν αποζημιώσεις για την αποκατάσταση των ζημιών. Επίσης αποφασίστηκε να συγκροτηθούν κλιμάκια τεχνικών τα οποία ξεκίνησαν ήδη την καταγραφή των ζημιών όπου αυτό είναι δυνατό.
Ιδιαίτερα μεγάλες είναι, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι ζημιές που έχουν υποστεί οι οδικές υποδομές στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του διημέρου. Μεγάλα είναι οι ζημιές που έχουν υποστεί αγροτεμάχια και καλλιέργειες ιδιαίτερα σε παραποτάμιες και παρακαλάμιες περιοχές, ενώ σε απόγνωση βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι που υπέστησαν απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *