Η υγιής ενασχόληση με τα κοινά

Share Button

Στις σημερινές οργανωμένες κοινωνίες δεν ισχύει το δίκαιο του ισχυρότερου αλλά οι κανόνες που θεσπίζονται από την Πολιτεία για να διασφαλίζεται η ομαλή κοινωνική συμβίωση.

Ο άνθρωπος δεν είναι μόνο κοινωνικό όν, είναι και έλλογο όν (δηλαδή έχει λογική), πράγμα το οποίο τον διακρίνει από τα υπόλοιπα έμψυχα όντα.

Ως κοινωνικό όν οργάνωσε σιγά σιγά τις ανθρώπινες κοινωνίες στις οποίες ζεί και δραστηριοποιείται, αλλά και πρέπει, στα πλαίσια αυτών των κοινωνιών, να εκδηλώνει πνεύμα συνεργασίας, αλληλεγγύης και αλληλοσεβασμού.

Οι πολίτες ανά τακτά χρονικά διαστήματα ασκούν τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι και εκλέγουν αυτούς που θα τους εκπροσωπήσουν σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα δικαιώματα όμως αυτά πρέπει να τα ασκούν με σύνεση, νηφαλιότητα και ιδιαίτερη προσοχή, γιατί η προκοπή, η ανάπτυξη και η πρόοδος ενός τόπου εξαρτώνται, σε μεγάλο βαθμό, από τους τοπικούς άρχοντες που θα εκλέξουν.

Η ΥΓΙΗΣ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΚΟΙΝΑ είναι έκφραση κοινωνικής ευαισθησίας, προσφοράς και αλληλεγγύης. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΒΟΛΕΜΑ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ. ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΟ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ.

Οι αρχαίοι πρόγονοί μας είπαν ότι ασχολούμαστε με τα κοινά για να προσφέρουμε ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες μας στο κοινωνικό σύνολο, όταν έχουμε τακτοποιήσει «τα του οίκου μας». Δυστυχώς στη χώρα μας συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή οι περισσότεροι ασχολούνται με τα κοινά για να τακτοποιήσουν «τα του οίκου τους» μέσω της ενασχόλησης με τα κοινά. Σ’ αυτούς θυμίζω τη ρήση του Ισοκράτη σύμφωνα με την οποία «οι κακώς βουλευθέντες περί των ιδίων ουδέποτε βουλεύσονται καλώς περί των αλλοτρίων».

Εγώ αναγνωρίζω τη θετική προσφορά κάθε αιρετού αλλά δράττομαι της ευκαιρίας και τονίζω ότι, κατά την ταπεινή άποψή μου, πρέπει όλοι οι αιρετοί (από τον κατώτατο μέχρι τον ανώτατο) να έχουν νομικά τη δυνατότητα να εκλέγονται μόνο για (2) θητείες, γιατί κατά τη διάρκεια των δύο θητειών προσφέρουν ό,τι έχουν να προσφέρουν (π.χ. ιδέες, προτάσεις, όρεξη για δουλειά). Προσωπικά πιστεύω ότι όλες οι δημοτικές παρατάξεις του Δήμου Ηγουμενίτσας  είναι αξιόλογες και είμαι βέβαιος ότι θα συνεργαστούν αρμονικά για το καλό των συνδημοτών μας.

Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Παναγιώτης Β.  Νταής δεν έταξε, δεν έδειξε σημάδια αλαζονείας, δεν είπε ψέματα προεκλογικά. Έδωσε όμως μία υπόσχεση ότι θα εργαστεί σκληρά με όλους τους ανθρώπους του συνδυασμού του για ΟΛΟΥΣ τους συνδημότες, μακριά από κομματικές διακρίσεις και συμφέροντα. Με την ειλικρίνεια, την πραότητα, το συγκροτημένο και καθαρό πολιτικό του λόγο και την ευγένειά του άγγιξε τις ψυχές των συνδημοτών μας, οι οποίοι τον εμπιστεύθηκαν και τον τίμησαν με την με την ψήφο τους. Γι΄ αυτόν ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ δεν είναι τα υποκριτικά χαμόγελα, το ¨χάιδεμα αυτιών¨, τα χτυπήματα στην πλάτη και οι τυπικές χειραψίες. Κατά την άποψή του ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ είναι να μπορείς να κοιτάζεις στα μάτια τους συνδημότες σου, να συζητάς μαζί τους τα προβλήματά τους, να καταβάλεις κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση τους και σε περίπτωση που δεν μπορέσεις να τα λύσεις να τους ενημερώσεις γιατί δεν μπόρεσες να τα λύσεις.

Οι συνδημότες μας, οι οποίοι έχουν πολύ καλό πολιτικό αισθητήριο και ανεπτυγμένη κριτική σκέψη, έκαναν με την ψήφο τους την καλύτερη επιλογή. Ο κ. Νταής έχει πλήρη συναίσθηση της ευθύνης που αναλαμβάνει και πλήρη γνώση των πολλών και σοβαρών προβλημάτων του δήμου μας. Γι΄αυτό θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να φανεί αντάξιος της εμπιστοσύνης των συνδημοτών μας  προς το πρόσωπό του και να μην διαψεύσει τις προσδοκίες τους.

Όσοι δεν ήθελαν να εκλεγεί ο κ. Νταής και άρχισαν ήδη τα πικρόχολα σχόλια σιγοψιθυρίζοντας ότι ¨δεν θα τα καταφέρει¨, καλό είναι να συνηθίσουν από τώρα στην ιδέα ότι ο κ. Νταής δεν είναι δήμαρχος μιας θητείας και ότι έχει τις περισσότερες πιθανότητες να τιμηθεί με την ψήφο των συνδημοτών μας και στις επόμενες δημοτικές εκλογές, γιατί έχει γνώσεις και ικανότητες, θα προσφέρει έργο και θα λύσει χρονίζοντα προβλήματα κατά τη διάρκεια της πενταετούς θητείας του.

 

Ο κ. Νταής έχει πολλά προτερήματα και βαδίζει στα χνάρια του δραστήριου και αείμνηστου Δημάρχου Ηγουμενίτσας και παππού του Παναγιώτη Νταή. Γνωρίζει τα τοπικά προβλήματα, είναι άφθαρτος, αξιοπρεπής, έντιμος, καλλιεργημένος, δραστήριος, ευγενικός, ευφυής, σεμνός, έχει βαθιά γνώση της δημόσιας διοίκησης και δεν έθεσε υποψηφιότητα έχοντας εμμονές με καρέκλες και θέσεις εξουσίας, γιατί τέτοιες είχε πολλές και σημαντικές κατά τη διάρκεια της πολύχρονης επαγγελματικής του σταδιοδρομίας. Ο ακέραιος χαρακτήρας του φαίνεται στις καθημερινές επαφές με τους συνδημότες μας. ΠΟΛΙΤΕΥΕΤΑΙ και θα ΠΟΛΙΤΕΥΕΤΑΙ ΠΑΝΤΑ με γνώμονα την εξυπηρέτηση του συλλογικού και όχι του ατομικού συμφέροντος. Έχει τακτοποιήσει «τα του οίκου του» και θέλει να προσφέρει ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες του στο κοινωνικό σύνολο.

Ο συνδυασμός του κ. Νταή αντιπροσωπεύει κάτι καινούριο για το δήμο μας και μπορεί να εκφράσει, να εμπνεύσει, να ενθουσιάσει και να ενεργοποιήσει τον κόσμο προς μια θετική, δημιουργική και αναπτυξιακή προοπτική.

Για το συνδυασμό μας η ισότιμη αντιμετώπιση των συνδημοτών μας, ,  και η διαφάνεια αποτελούν αδιαπραγμάτευτους κανόνες. Επίσης η υγιής ενασχόληση με τα κοινά είναι για μας θεμελιώδης αρχή. Η γοητεία της όποιας καρέκλας είναι εφήμερη και εκείνο που μένει τελικά και έχει διαχρονική αξία είναι η ανιδιοτελής προσφορά στο συνάνθρωπο.

Μοναδικός αντίπαλός μας θα είναι τα προβλήματα του δήμου μας για την αντιμετώπιση των οποίων η προσπάθειά μας θα είναι διαρκής, γιατί εμείς έχουμε ως οδηγό τη ρήση του Καζαντζάκη «μη ρωτάς αν θα νικήσουμε ή αν θα ηττηθούμε, ΠΟΛΕΜΑ». Θα ΑΦΟΥΓΚΡΑΖΟΜΑΣΤΕ τις τοπικές κοινωνίες και θα ΛΟΓΟΔΟΤΟΥΜΕ σ΄αυτές .

Θα δουλέψουμε όλοι οι άνθρωποι του συνδυασμού μας (ΕΚΛΕΓΕΝΤΕΣ ΚΑΙ ΜΗ ΕΚΛΕΓΕΝΤΕΣ) ακατάπαυστα με επιμονή, συνέπεια, μεθοδικότητα και στρατηγικό σχεδιασμό, ώστε ο δήμος μας να πάρει τη θέση που του ανήκει.

Μοναδική φιλοδοξία μας είναι να βάλουμε ένα λιθαράκι για να πάει ο δήμος μας ένα βήμα πιο μπροστά. Οι συνδημότες μας δεν θέλουν ΑΠΛΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, θέλουν ΕΡΓΑ. Θέλουν να διαφαίνεται στον ορίζοντα ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ.

Η αξιόμαχη δημοτική παράταξή μας με επικεφαλής τον Παναγιώτη Β. Νταή, η οποία είναι διευρυμένη από πολιτική άποψη, γιατί έχει συμπεριλάβει υποψήφιους σχεδόν ΟΛΩΝ των πολιτικών πεποιθήσεων, ΜΠΟΡΕΙ:

 • Να κάνει πράξη την αλληλεγγύη την οποία έχει ανάγκη η πλειοψηφία των συνδημοτών μας
 • Να εξασφαλίσει την κοινωνική συνοχή
 • Να απελευθερώσει, να κινητοποιήσει και να ΕΝΏΣΕΙ δυνάμεις για το καλό του δήμου μας
 • Να συνθέσει απόψεις και προτάσεις και όχι να προκαλέσει στείρες αντιπαλότητες
 • Να δρα με γνώμονα το συλλογικό και όχι το ατομικό συμφέρον. Δεν ενδιαφέρεται ν’ αποκτήσει οικονομικό όφελος και «καρέκλες διαρκείας»
 • Να δώσει στο δήμο μας τη δυνατότητα να ανακτήσει αναπτυξιακή δυναμική, την οποία δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχει χάσει
 • Να ανεβάσει τον πήχη για το δήμο μας πολύ ψηλά
 • Να υπηρετήσει τους συνδημότες μας, γιατί πιστεύει στη ρήση του Μενέλαου Λουντέμη «κείνος που στ’ αληθινά αγαπά το Λαό του δε γίνεται αρχηγός του, γίνεται ΥΠΗΡΕΤΗΣ του.»
 • Να αλλάξει τη βαλτωμένη κατάσταση και να δώσει νέα πνοή στο δήμο μας, ο οποίος ως πύλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αξίζει και δικαιούται περισσότερα
 • Να συνεργαστεί αρμονικά με το κράτος (π.χ. υπουργεία) και με άλλους αρμόδιους φορείς καθώς και με τις άλλες δημοτικές παρατάξεις, γιατί έχει κουλτούρα διαλόγου συναίνεσης και συνεργασίας
 • Να βρίσκει και ν’ αξιοποιεί διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία (π.χ. ευρωπαϊκά προγράμματα κλπ.) και να εντάσσει σ’ αυτά έργα του δήμου μας.
 • Να λύσει προβλήματα, γιατί ξέρει να διεκδικεί δυναμικά και να βρίσκει λύσεις προς όφελος των συνδημοτών μας.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *