Υλοποίηση διαδικτυακής ημερίδας “Η προώθηση της τουριστικής ανάπτυξης της διασυνοριακής περιοχής Θεσπρωτίας – Αυλώνα”

Share Button

Την Πέμπτη 02 Δεκεμβρίου 2021, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά ημερίδα με τίτλο: «Η προώθηση της τουριστικής ανάπτυξης της διασυνοριακής περιοχής Θεσπρωτίας – Αυλώνα: Μεταφέροντας την εμπειρία του έργου GET», στα πλαίσια του έργου «Greece-Albania Experience Tourism» και ακρωνύμιο «GET», στο οποίο το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας συμμετέχει ως εταίρος.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία των Ελλήνων εταίρων του έργου, του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας και της INNOPOLIS και το συντονισμό της ανέλαβε το στέλεχος της Αναδόχου εταιρείας LEVER Α.Ε., κα Ιωάννα – Βασιλική Ποθητάκη. Στην εκδήλωση απεύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας κος Αλέξανδρος Πάσχος, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της INNOPOLIS κα Αικατερίνη Σωτηροπούλου, ο Επιστημονικά Υπεύθυνος του Έργου GET για το Επιμελητήριο κος Πέτρος Ζουμπούλης, όπως επίσης και ο Δήμαρχος Σουλίου κος Γ. Καραγιάννης που συμμετείχε καθ’ όλη την διάρκεια της ημερίδας με προτάσεις και παρεμβάσεις.

Στην ημερίδα συμμετείχαν επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου κι εκπρόσωποι δημόσιων και ιδιωτικών φορέων (Δ. Σουλίου, Δ. Ηγουμενίτσας, ΠΕΔ, ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕ, ΛΒ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων, Συλλόγου Ξενοδόχων & Τουριστικών Πρακτόρων Θεσπρωτίας, Εμπορ/κών και Τουριστικών Συλλόγων).

Στο 1ο μέρος της ημερίδας, εκπαιδευτικό σεμινάριο, παρουσιάσθηκαν το αντικείμενο και οι δράσεις του έργου GET, η πλατφόρμα και η διαδικτυακή εφαρμογή για τα σημεία ενδιαφέροντος της Θεσπρωτίας που αναπτύχθηκε στο πλαίσιό του καθώς και ο τρόπος αξιοποίησής της για την ανάπτυξη του τουρισμού της περιοχής, και τέλος προτάσεις προώθησης της διασυνοριακής περιοχής ως τουριστικού προορισμού (Marketing προορισμού). Το σεμινάριο είχε διαδραστικό χαρακτήρα, καθώς οι συμμετέχοντες καλούνταν να τοποθετηθούν ως προς τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και του τουρισμού.

Στο 2ο μέρος, ως «συζήτηση στρογγυλής τράπεζας», έγιναν προτάσεις σχετικά με τη δυνατότητα αξιοποίησης της πλατφόρμας και της εφαρμογής προώθησης του προορισμού από ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, παρουσιάσθηκαν εμπειρίες των συμμετεχόντων αλλά και ενέργειες που πρέπει να αναληφθούν το επόμενο διάστημα για την περαιτέρω προώθηση της περιοχής και την ανάπτυξη του τουρισμού. Τοποθετήσεις πραγματοποιήθηκαν για το Δ. Σουλίου από τον Δήμαρχο κο Γ. Καραγιάννη και τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού κο Φ. Δημητρίου, τον Υπεύθυνο του Έργου και Διοικ/κο Προϊστάμενο του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας κο Π. Ζουμπούλη, την Σύμβουλο της ΠΕΔ κα Α. Ιωάννου, τους επιχειρηματίες τουριστικούς πράκτορες κ.κ. Κ. Ρέβης και Β. Κατσαγάνη, εκ των τουριστικών επιχειρήσεων Γλυκής η κα Π. Μάρκου, ο Project Manager του Έργου για την INNOPOLIS κος Μίλτος Κούστας και η κα Ε. Παυλίδου για τη LEVER ΑΕ.

Ακολούθησε ενημέρωση για την υπογραφή σχετικού μνημονίου συνεργασίας για την προώθηση κι αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του έργου από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, φορείς κι επιχειρήσεις της περιοχής και συνοψίστηκαν τα συμπεράσματα της ημερίδας..

Οι συμμετέχοντες ανανέωσαν το ραντεβού τους για την Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά το Τελικό Συνέδριο λήξης του έργου GET και στο οποίο θα παρουσιαστούν αναλυτικά οι δράσεις και τα αποτελέσματα του έργου από το σύνολο των εταίρων σε Ελλάδα και Αλβανία.

Το έργο «GET» υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Interreg IPA CBC «Ελλάδα-Αλβανία 2014-2020», και έχει ως βασικό στόχο την προώθηση της διασυνοριακής περιοχής, ως μοναδικό πολιτιστικό & ιστορικό τουριστικό προορισμό, μέσω της αξιοποίησης της πολιτιστικής, ιστορικής κληρονομιάς και της τοπικής παράδοσης της περιοχής, για τη δημιουργία εναλλακτικών τουριστικών προϊόντων με στόχο την προσέγγιση ευρύτερων τουριστικών αγορών όπως της Ασίας, και ειδικότερα της Κίνας, Επιπλέον, στόχοι του έργου αποτελούν η βελτίωση της αναγνωρισιμότητας της περιοχής, η ενίσχυση της επισκεψιμότητας καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους και η βελτίωση του σχετικού εισοδήματος.

Τέλος, σημαντικό συμπέρασμα της εκδήλωσης  αποτελεί η ανάγκη της κεφαλαιοποίησης των αποτελεσμάτων του έργου και ανάπτυξης κοινής δράσης όλων των ενδιαφερομένων μερών. Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας δεσμεύθηκε να συνεχίσει να αποτελεί το συνδετικό κρίκο μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αλλά και ακαδημαϊκού τομέα και αγοράς, και να λειτουργεί ως αρωγός τέτοιων προσπαθειών.

Για περισσότερες πληροφορίες για το έργο GET επισκεφθείτε την Ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας www.e-thesprotias.gr/categories/60d9b77f6fcc62000e6f59b0/1

 

 

Εκ της Διοικήσεως

Του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *