Με υποχρεωτικά ατομικά τεστ το άνοιγμα σχολείων και αγοράς -Οι ημερομηνίες που βρίσκονται στο τραπέζι

Share Button

Την Τετάρτη σύμφωνα με πληροφορίες θα συνεδριάσει η επιτροπή, η οποία θα εξετάσει τα δεδομένα και θα προχωρήσει σε εισηγήσεις, οι οποίες ενδέχεται να ανακοινωθούν και την ίδια ημέρα.

Το άνοιγμα των σχολείων και του λιανεμπορίου και η άρση των περιορισμών στις διαδημοτικές μετακινήσεις είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης. Τα θέματα αυτά συζητήθηκαν χθες στην επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, με τους ειδικούς να διατηρούν τις επιφυλάξεις τους και να θέτουν ορισμένες προϋποθέσεις, απαραίτητες για το άνοιγμα ορισμένων δραστηριοτήτων που πρέπει να γίνει στο σωστό επιδημιολογικά χρόνο και με αυστηρούς κανόνες. Τρία είναι τα «εργαλεία» που θα λειτουργήσουν αμυντικά και θα φρενάρουν τη διασπορά του φονικού ιού για να επιτραπεί το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας: Το self testing σε συνδυασμό με τα rapid tests και η επίσπευση του εμβολιασμού του πληθυσμού.

«Κλειδώνουν» στις 5 και 12 Απριλίου

 

Οι ειδικοί λαμβάνοντας υπόψη τους στα μέσα της προσεχούς εβδομάδας τα επικαιροποιημένα επιδημιολογικά δεδομένα θα εκτιμήσουν την επιδημιολογική επιβάρυνση του ανοίγματος κάθε δραστηριότητας. Τα υπουργεία Ανάπτυξης και Παιδείας πιέζουν για άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων αντίστοιχα στις 5 Απριλίου.

Δύσκολα ωστόσο η επιτροπή θα δώσει το «πράσινο φως» για ταυτόχρονο άνοιγμα, δεδομένου ότι είθισται να μεσολαβεί τουλάχιστον μία εβδομάδα για μετάβαση από τη μία δραστηριότητα στην άλλη. Συνεπώς μένει να αποφασιστεί τι θα ανοίξει πρώτα ( 5 και 12 Απριλίου), ενώ δεδομένο είναι ότι υποχρεωτικά θα συνοδεύεται η όποια επανεκκίνηση και με το self test, ώστε να υπάρχει ένα μέτρο προστασίας.

Για ποιους το self test θα είναι υποχρεωτικό

Nα σημειωθεί ότι ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης τόνισε ότι “η συμπληρωματική στρατηγική του self-testing δημιουργεί ένα νέο πλαίσιο που επιτρέπει την επανέναρξη δραστηριοτήτων σε ένα διαφορετικό, σε ένα πιο ασφαλές περιβάλλον. Δημιουργεί ξεκάθαρα νέες δυνατότητες”.

Πρόσθεσε ότι σε αυτό το νέο πλαίσιο, η Επιτροπή των επιστημόνων θα συνεδριάσει στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας για να συζητήσει για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, για τις διαδημοτικές μετακινήσεις, αλλά και για τα σχολεία. “Αμέσως μετά την εισήγησή τους, θα ακολουθήσουν, βέβαια, και οι σχετικές ανακοινώσεις από την κυβέρνηση” τόνισε.

Οι κατηγορίες πολιτών για τις οποίες το self test θα είναι υποχρεωτικό είναι οι εργαζόμενοι: στην ακτοπλοΐα και τη ναυτιλία, στο λιανεμπόριο, στις μεγάλες επιχειρήσεις, στην εστίαση, στις επιχειρήσεις τουρισμού, στη μεταποίηση και στα δικαστήρια.

Αν το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι θετικό τότε θα πρέπει να γίνεται είσοδος στην πλατφόρμα sel-testing.gov.gr όπου οι πολίτες θα εισέρχονται με τον ΑΜΚΑ τους και θα δηλώνουν το θετικό αποτέλεσμα της εξέτασης. Στη συνέχεια θα εκδίδεται μια βεβαίωση σύμφωνα με την οποία θα μπορούν να προσέλθουν σε κάποια δομή υγείας για να κάνουν επανέλεγχο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.