Περί Δικαιοσύνης ο λόγος, Γράφει ο Φώτης Παπαγεωργίου

Share Button

Οι τελευταίες αντιπαραθέσεις μεταξύ της Κυβέρνησης και του Επαγγελματικού Σωματείου της «Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων», με αυτόκλητο συνήγορο το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, εγείρουν κάποια ερωτήματα που προβληματίζουν κάθε σκεπτόμενο πολίτη.

Αφήνοντας, κατ΄αρχάς, ασχολίαστο το υποκριτικό ενδιαφέρον των κομμάτων της Αντιπολίτευσης για την «ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης», ας στρέψουμε το ενδιαφέρον μας στου δυο αντιπαρατιθέμενους, Δικαστές από τη μια και Κυβέρνηση από την άλλη. Η συντριπτική πλειοψηφία των δικαστικών λειτουργών, ιδιαίτερα στις υψηλότερες βαθμίδες, διακατέχεται από άκρατο συντηρητισμό, απροκάλυπτο φιλοτομαρισμό και δυσανάλογη προς το λειτούργημά τους, έπαρση.
Το κύρος της Δικαιοσύνης δεν πλήττεται από το σχολιασμό των δικαστικών αποφάσεων, όπως ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας δήλωσε, αλλά από εκείνες τις ίδιες τις αποφάσεις. Επειδή, μάλιστα, οι δικαστικές αποφάσεις εκτελούνται εν ονόματι του Ελληνικού Λαού, σίγουρα ο Ελληνικός Λαός δεν συμφωνεί με την απόφασή των δικαστηρίων ότι ό έλεγχος «πόθεν έσχες» των δικαστών είναι αντισυνταγματικός, όπως και η μείωση των αποδοχών τους. Άλλωστε, το κύρος και ο σεβασμός εμπνέονται και δεν επιβάλλονται.
Όμως η στείρα αντιπαράθεση μεταξύ Κυβέρνησης και Δικαστών με εκατέρωθεν ανακοινώσεις στην ουσία αποσιωπά τα πραγματικά προβλήματα της Δικαιοσύνης. Μόλις προχθές ο Πρόεδρος των Σωφρονιστικών Υπαλλήλων δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΕΤ1 ότι στις φυλακές γίνονται πράγματα ανομολόγητα.
Κρατούμενοι κακοποιούνται και βασανίζονται από άλλους βαρυποινίτες κρατουμένους και οι φύλακες αδυνατούν να τους προστατέψουν. Κανένας εισαγγελέας δεν διέταξε έρευνα για τις δηλώσεις αυτές και καμία δήλωση δεν έγινε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Το λαλίστατο για άλλα θέματα Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ δεν σιώπησε απλά, αλλά πέταξε και «την μπάλα στην εξέδρα», έβγαλε ανακοίνωση για αποφυλακίσεις εμπόρων ναρκωτικών με απονομή χάριτος επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας. Όμως χίλιες φορές καλύτερα ν’ αποφυλακιστεί ένας ένοχος, παρά να εγκλειστεί στις φυλακές ένας αθώος, όπως αποφάσισε και πρότεινε ο σημερινός Υπουργός Κοντονής. Και το έκανε για ν’ αναπτύξει «δημόσιες σχέσεις» με κάποιους που δρουν «ως κράτος εν κράτει», όπως δηλώνει ο Πρωθυπουργός.
Αν λοιπόν θέλει να βρει αυτούς που δρουν ως «κράτος εν κράτει» ας κοιτάξει ο κ. Πρωθυπουργός και προς τα κυβερνητικά στελέχη. Εκεί θα βρει, τον απόντα από κάθε κοινωνικό αγώνα, Γ. Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης να παίρνει «γραμμή» για τις αποφάσεις του από κυκλώματα που δρουν ανενόχλητα όπως ακριβώς και επί Νέας
Δημοκρατίας.
Εκεί θα δει τον ανεπαρκέστατο άνδρα που προΐσταται του Υπουργείου Δικαιοσύνης να ταυτίζεται πλήρως με τους παρακρατικούς και να νομιμοποιεί πολιτικά δικαστικές αποφάσεις που εκδίδονται από εμπάθεια στα πλαίσια της κατασκευής ενόχων από τους παρακρατικούς μηχανισμούς.
Τελειώνοντας, θέτω καλόπιστα ένα ερώτημα. Στη Σχολή Δικαστών διδάσκουν αυτοί που δίδασκαν και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις; Γιατί αν συμβαίνει αυτό, τότε η Κυβέρνηση δεν είναι ότι δεν μπορεί να κάνει τομές στο χώρο της Δικαιοσύνης, απλούστατα δεν θέλει!
Αθηνα , 3.8.2017

 

*Ο Φώτης Παπαγεωργίου είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *