Η Ηγουμενίτσα κέρδισε το βραβείο της ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 2017 για τις μικρές πόλεις

Share Button

Η Ηγουμενίτσα κέρδισε το βραβείο της ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 2017 για τις μικρές πόλεις

Αναδείχθηκε υποψήφια μαζί με δύο άλλες, το Lindau της Γερμανίας και το Tivat του Μαυροβουνίου, ανάμεσα σε 2.500 πόλεις, που συμμετείχαν στη διοργάνωση τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Πολίτες και τοπικοί φορείς στον Δήμο της Ηγουμενίτσας συνεργάστηκαν, έχοντας ως κοινό στόχο ένα καθαρότερο περιβάλλον και μια καλύτερη ποιότητα ζωής για τους κατοίκους. Ανέλαβαν δράσεις για μια «καθαρή» και «ισότιμη» αστική κινητικότητα και ο Δήμος Ηγουμενίτσας για πρώτη φορά είχε μία φιλόδοξη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας .

Η επιλογή των 3 υποψήφιων πόλεων έγινε από ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων σε θέματα κινητικότητας και μεταφορών . Σύμφωνα με την απόφαση των μελών της κριτικής επιτροπής, η Ηγουμενίτσα σημείωσε μεγάλη επιτυχία, χάρη στις έντονες προσπάθειές της να γνωστοποιήσει τα οφέλη της βιώσιμης κινητικότητας τόσο στους κατοίκους της, όσο και σε εκείνους που ζουν στους κοντινούς οικισμούς.

Η βράβευση της νικήτριας πόλης πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες πριν από λίλα λεπτά από την κυρία Violeta Bulc,αρμόδια Επίτροπο σε θέματα Μεταφορών και τον κύριο Daniel Calleja, Γενικό Διευθυντή Περιβάλλοντος.

Η Ηγουμενίτσα αποτελεί μία σχετικά καινούργια πόλη που οικοδομήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα. Λόγω του λιμανιού της με τις εκσυγχρονισμένες εγκαταστάσεις, αποτελεί δυτική πύλη της χώρας, έναν αναπτυσσόμενο τουριστικό προορισμό, καθώς και κέντρο ανάπτυξης, με ρόλο διαπεριφερειακό και διακρατικό.

Σημεία αναφοράς της σημερινής πόλης αποτελούν οι δύο ποδηλατόδρομοί της, αλλά και η παραλία του Δρεπάνου σε απόσταση μόλις 5 χλμ από το κέντρο της, που αποτελούν πόλο έλξης κατοίκων και επισκεπτών. Αξίζει να επισημανθεί ότι στην Ηγουμενίτσα λειτουργεί Παράρτημα του ΤΕΙ Ηπείρου, χαρακτηριστικό της αναπτυξιακής της πορείας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εναλλακτική προσπάθεια της Ηγουμενίτσας

Κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας από τις 16 έως τις 22 Σεπτέμβρη 2017, ο Δήμος Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με πολίτες και φορείς, πρόβαλε εκείνες τις πολιτικές και πρωτοβουλίες που μπορούν να αναπτυχθούν, με γνώμονα ένα καλό σύστημα δημόσιας συγκοινωνίας, καθώς και ένα διευρυμένο δίκτυο ποδηλάτων και πεζών.

Ανέδειξε, επίσης, τα μόνιμα μέτρα που υλοποιήθηκαν, τα οποία επικεντρώνονται κυρίως στη διαχείριση της κινητικότητας, στην προσβασιμότητα, στη βελτίωση των ποδηλατοδρόμων, αλλά και στη δημιουργία νέων ανάλογων εγκαταστάσεων. Στο επίκεντρο της ενημέρωσης των πολιτών, βρέθηκαν τα πλεονεκτήματα των «καθαρότερων» τρόπων μεταφοράς, η προώθηση μέτρων βιώσιμης μετακίνησης, αλλά και η πρόκληση να δοκιμάσουν εναλλακτικές λύσεις μετακίνησης, αφήνοντας εκτός πόλης το αυτοκίνητο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναγνώρισε τις προσπάθειες της πόλης, μέσα στην οποία καθημερινά κινούνται φορτηγά και νταλίκες λόγω του λιμανιού, για την ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και δραστηριοποίηση των τοπικών αρχών, των φορέων και των πολιτών στην προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *