Στον τόπο θυσίας τους, η ταφή των οστών 100 Ελλήνων Πεσόντων του Αλβανικού Μετώπου

Share Button

Η στιγμή της δικαίωσης άργησε 78 χρόνια για 100 πεσόντες του Αλβανικού Μετώπου καθώς την περασμένη Παρασκευή έγινε ο ενταφιασμός των οστών τους στο Ελληνικό Νεκροταφείο στους Βουλιαράτες του Δήμου Δρόπολης.

Ήταν η πρώτη ταφή οστών, από τότε που βάσει της διμερούς συμφωνίας ξεκίνησαν οι εργασίες εκταφής στις 22 Ιανουαρίου 2018 στην περιοχή Ντραγκότ του Τεπελενίου.

Η συμφωνία προβλέπει τη συνέχιση και σε άλλες περιοχές της Αλβανίας την αναζήτηση, εντοπισμό, εκταφή, ταυτοποίηση και ταφή των οστών των πεσόντων Ελλήνων Στρατιωτών στο Αλβανικό Μέτωπο. Η τελετή φορτισμένη συγκινησιακά έγινε στους Βουλιαράτες, με τον Μητροπολίτη Αργυροκάστρου Δημητρίου να χοροστατεί στη νεκρώσιμη ακολουθία, παρουσία της Ελληνίδας πρεσβευτή στα Τίρανα Ελένης Σουρανή, του Γενικού Προξένου Γ. Τόλιου, των Ελλήνων αξιωματικών που συμμετέχουν στη Μικτή Επιτροπή, που έχει αναλάβει το έργο της αναζήτησης και εκταφής των οστών των Ελλήνων Στρατιωτών, και φυσικά ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Β. Ντουλές και ο πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Βασίλης Κάγιος και πολλά μέλη της μειονότητας.

Όλοι σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και υπερηφάνειας συνόδευσαν τα οστεοφυλάκια τυλιγμένα με την γαλανόλευκη στο σημείο που πια θα αναπαύονται εν ειρήνη οι Έλληνες ήρωες που έγραψαν μια από τις πιο λαμπρές σελίδες της σύγχρονης ιστορίας.

Πάντως με την ταφή αυτή καλύπτονται όλες οι δυνατότητες που είχε το Στρατιωτικό νεκροταφείο στους Βουλιαράτες και έτσι πλέον είναι επιτακτική ανάγκη να δρομολογηθεί η λειτουργία του άλλου Στρατιωτικού Νεκροταφείου που είχε κατασκευασθεί στην Κλεισούρα με πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου.

Φωτογραφίες himara.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *