Δράσεις της ΕΦΑ Θεσπρωτίας στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Share Button

Συμμετέχοντας στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (27~30 Σεπτεμβρίου 2018) που, για τη διετία 2017-2018, είναι αφιερωμένες στη θεματική “ΠΟΛ[ε]ΙΣ”, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας διοργανώνει τις εξής δράσεις:

  1. Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018: «Ανακαλύπτω την πόλη μου»: περιπατητική ξενάγηση στην πόλη της Ηγουμενίτσας για το ευρύ κοινό.

Με αφετηρία το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας θα εστιάσουμε το ενδιαφέρον μας σε χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, ολόκληρες γειτονιές ή μεμονωμένα κτήρια που λειτουργούν ως τοπόσημα για την ιστορία της πόλης και τους κατοίκους της και θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε τα διαφορετικά πρόσωπα της Ηγουμενίτσας μέσα στον χρόνο. Μέσα από τη δράση δίνεται η δυνατότητα στους συμμετέχοντες για μια «νέα ανάγνωση» της πόλης, για παρατήρηση των μεταβολών που έχει επιφέρει ο χρόνος στη μορφή, τη χρήση αλλά και στον συμβολισμό των χώρων που θα επισκεφθούν και εν τέλει για επαναπροσδιορισμό της σχέσης τους με τον τόπο.

Αφετηρία: Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας | ώρα συνάντησης: 9:00 π.μ.

Διάρκεια ξενάγησης: ~ 3:00 ώρες

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 30 άτομα

Υπεύθυνοι αρχαιολόγοι: Θεοδώρα Λάζου, Κασσιανή Λάζαρη

 Για συμμετοχή στη ξενάγηση είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στα τηλ. 26650.21417, 28539 (Δευτέρα έως Παρασκευή) – πληροφορίες κ. Λάζου Θεοδώρα | Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Σε περίπτωση βροχής η δράση θα ματαιωθεί.

  1. 27-28 Σεπτεμβρίου: «Μαθαίνω την πόλη μου»: εκπαιδευτική δράση για οργανωμένες σχολικές ομάδες Ε΄-ΣΤ΄ Τάξεις Δημοτικού & Α΄ Γυμνασίου.

Μέσα από ευχάριστες δραστηριότητες, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν άγνωστες πτυχές της ιστορίας της πόλης τους, επιχειρώντας μία χαρτογραφική καταγραφή των ιστορικών στοιχείων του παρελθόντος, όπως αυτό εκφράζεται μέσα από τοπόσημα, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, ολόκληρες γειτονιές ή μεμονωμένα κτήρια αλλά και σημαντικά γεγονότα που καθόρισαν την εξέλιξή της.

Βασική επιδίωξη του προγράμματος είναι να κατανοήσουν οι μαθητές ότι η σημερινή εικόνα της πόλης αποτελεί μία χρονική στιγμή στην εξέλιξή της, και να αντιληφθούν τις μεταβολές που έχει επιφέρει ο χρόνος στη μορφή, τη χρήση αλλά και στον συμβολισμό των κτηρίων που υπάρχουν γύρω μας και συνθέτουν την εικόνα της πόλης σήμερα.

Ημέρες διεξαγωγής: 27-28  Σεπτεμβρίου 2018

Ώρες υλοποίησης: 9.00-10.30, 11.00-12.30

Διάρκεια: 1.30΄

Ηλικιακές ομάδες: Ε΄-Στ΄ Δημοτικού, Α΄ Γυμνασίου

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 22 μαθητές

Υπεύθυνη αρχαιολόγος: Θεοδώρα Λάζου

Για συμμετοχή στην εκπαιδευτική δράση είναι απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στα τηλέφωνα 2665 0 21417, 28539 (Δευτέρα έως Παρασκευή) – πληροφορίες κ. Θεοδώρα Λάζου. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Η δράση «Μαθαίνω την πόλη μου» πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Δ. Ηγουμενίτσας

Στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς η είσοδος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας το Σαββατοκύριακο 29~30 Σεπτεμβρίου  θα είναι ελεύθερη για το κοινό

 

O Προϊστάμενος της Εφορείας

 

 

Ιωάννης Χουλιαράς

Αρχαιολόγος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *