Όλα τα δικαιώματα σε γη και ζώα για ένταξη στους Νέους Αγρότες

Share Button

neoi agrotesΑνοιγοκλείνει ο κύκλος των αγροτών δικαιούχων στο Μέτρο των Νέων. Απ’ ό,τι φαίνεται για πρώτη φορά θα έχουν δικαίωµα ένταξης οι ασφαλισµένοι του ΟΓΑ µε αγροτικό εισόδηµα έως και 50% επί του συνολικού. Υπενθυµίζεται ότι στην προηγούµενη προγραµµατική περίοδο είχαν δικαίωµα ένταξης µόνο όσοι δήλωναν αγροτικό εισόδηµα έως 30%.

Όπως αναφέρει στα παραδείγµατα που φιλοξενεί η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου, όσοι είναι ασφαλισµένοι στον ΟΓΑ ως αγρότες πρέπει το αγροτικό τους εισόδηµα να µην ξεπερνά το 50% επί του συνολικού, για να θεωρηθούν «νεοεισερχόµενοι». Σε διαφορετική περίπτωση, βάσει του νέου ορισµού θεωρούνται «κατ’ επάγγελµα αγρότες» και δεν είναι δικαιούχοι.

Όλες οι υπόλοιπες περιπτώσεις, δηλαδή εργάτες γης, µέλη αγροτικής οικογένειας, ανασφάλιστοι και άλλες κατηγορίες µπορούν µε βάσει συγκεκριµένα κριτήρια, να «πληρούν» τους όρους του νεοεισερχόµενου ανεξαρτήτως αγροτικού εισοδήµατος.

Με όλα τα δικαιώµατα του πατέρα στους Nέους Γεωργούς ο γιος

«Κόφτες» µπήκαν στη διαδικασία µεταβιβάσεων µε πιο χαρακτηριστικό αυτόν της απαγόρευσης σε ένα γονιό να µεταβιβάσει την εκµετάλλευσή του στα δυο, για παράδειγµα, παιδιά του, κάτι που ενδέχεται να επηρεάσει και το πρόγραµµα Νέων Γεωργών.

Με απλά λόγια, δεν µπορεί κάποιος, που επί παραδείγµατι έχει 300 πρόβατα να µεταβιβάσει µόνο τα 150 πρόβατα στο γιο του προκειµένου ο δεύτερος να ξεκινήσει τη δική του, αυτόνοµη εκµετάλλευση. Για να ενταχθεί στο Μέτρο ο γιος, πρέπει να πάρει το σύνολο της εκµετάλλευσης του πατέρα. Άρα, ο άλλος γιός, δεν έχει δικαίωµα να γίνει αγρότης. Ανάλογα προβλήµατα υπάρχουν και σε περίπτωση µεταβίβασης από οποιονδήποτε τρίτο, ο οποίος µάλιστα κινδυνεύει να χάσει τα δικαιώµατά του.

Για… ραντεβού στα τυφλά χιλιάδων ενδιαφερόµενων κάνει λόγο µε αφορµή τις εν λόγω στρεβλώσεις του Μέτρου η Ένωση Αγρινίου, αφού όπως επισηµαίνει «οι ασάφειες και τα αδιευκρίνιστα σηµεία είναι τόσα και τέτοια, που δεν επιτρέπουν την οµαλή ένταξη µεγάλου ποσοστού παραγωγών».

Επιβεβαιώνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ

Τα παραπάνω αποτυπώνονται και σε ενηµερωτικό φυλλάδιο του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις µεταβιβάσεις που λέει τα εξής:

Τι γίνεται στην περίπτωση αντίστοιχη µε την παραπάνω, αλλά για µερική µεταβίβαση; Επιτρέπεται η µερική µεταβίβαση τέτοιων δικαιωµάτων; Εφόσον ισχύει, ισχύει η µη παρακράτηση του 20 % για συγγενείς Α’ βαθµού;

Ένας γεωργός µπορεί να µεταβιβάσει µε το Υπόδειγµα 2 (Μεταβίβαση δικαιωµάτων χωρίς γη) το σύνολο ή τµήµα των δικαιωµάτων του σε ένα ή περισσότερους αποδέκτες. Σε περίπτωση που µε τους αποδέκτες συνδέεται µε συγγένεια α’ βαθµού, δεν εφαρµόζεται η παρακράτηση. Στην περίπτωση του Υποδείγµατος 2 και επιλογής της παραχώρησης νοµής του κοινόχρηστου βοσκοτόπου, δεν είναι δυνατή πλέον η µεταβίβαση τµήµατος των δικαιωµάτων. Για να ολοκληρωθεί η αίτηση µεταβίβασης απαιτείται η µεταβίβαση του συνόλου των δικαιωµάτων ΠΕ1 και του συνόλου του ζωικού κεφαλαίου σε έναν αποδέκτη.

 

ΠΗΓΗ: www.agronews.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *