Η “Πίτα του Ηπειρώτη 2018”: Το μεγαλύτερο Ηπειρώτικο αντάμωμα στην Ελλάδα (+ΦΩΤΟ)

Share Button

Το μεγαλύτερο Ηπειρώτικο αντάμωμα στην Ελλάδα, η κορυφαία συνάντηση Αποδήμων κάθε χρόνο στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε και φέτος με μεγάλη επιτυχία.

Η «Πίτα του Ηπειρώτη» με τη συμμετοχή για φέτος, εκατόν δέκα και πλέον χορευτικών ομίλων, που είναι και ο μεγαλύτερος αριθμός, στην 30χρονη παρουσία της εκδήλωσης στο ΣΕΦ, με πάνω από 3.000 χορευτές, πλήθους Ηπειρωτών μουσικών και κομπανιών, της Χορωδίας της Παραδοσιακής Μουσικής της ΠΣΕ και του Πολυφωνικού Εργαστηρίου της αποτέλεσε ένα πλουσιότατο γιορταστικό πολυθέαμα, μοναδικό στην εποχή μας.

Οι απόδημοι Ηπειρώτες είναι μαθημένοι, γενιές τώρα, στο να κάνουν την αγωνία αγώνα κι αλληλεγγύη, το χώρια όλοι μαζί, τη φτώχια προκοπή. Σήμερα που όλα αυτά τα χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερο, η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος αφιέρωσε την «Πίτα του Ηπειρώτη» σε ένα τομέα ανάπτυξης, που η Ηπειρος υστερεί και τώρα κάνει τα πρώτα ουσιαστικά της βήματα, τον Τουρισμό σε συνάρτηση με την Ηπειρώτικη παράδοση.

«Την ξενιτιά, την ορφανιά, την πίκρα, την αγάπη, τα τέσσαρα τα ζύγιασαν, βαρύτερα είν’ τα ξένα». Η ιστορία της Ηπείρου είναι συνυφασμένη με τους αέναους μισεμούς, τα αλλεπάλληλα ξεχωρίσματα. Οι Ηπειρώτες ξέρουν να ζουν αλλά και να τραγουδούν την ξενιτιά.

Μια άγρα από τα σημαντικότερα Ηπειρώτικα τραγούδια, συνθέτουν το πλουσιότατο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα της “Πίτας του Ηπειρώτη”.

Με σολίστ τον Πέτρο-Λούκα Χαλκιά, οι κορυφαίοι Ηπειρώτες κλαρινίστες, Σταύρος Καψάλης, Ναπολέων Δάμος, Γιώργος Κοτσίνης, Θοδωρής Γεωργόπουλος, Τάσος Μαγκλάρας, Δόκιμος Χαραλάμπους, Λευτέρης Γκιώκας, Γιώργος Δάμος, αλλά και νέοι Πετράκης Χαλκιάς, Κωνσταντίνος Λιόντος και Αντώνης Κακούρης και οι Ηπειρώτικες κομπανίες των, Ναπολέοντα Δάμου, Θοδωρή Γεωργόπουλου, Τάσου Μαγκλάρα και Λευτέρη Γκιώκα, συνόδευσαν τους τραγουδιστές, Σάββα Σιάτρα, Κώστα Μήτση, Κώστα Λεοντίδη, Νίκο Δάσκαλο, Δημήτρη Καλογήρου, Θωμά Κυρίτση, Δημήτρη Τζουμερκιώτη, Νίκο Καλαμίδα, Μιχάλη Ζάμπα, Χρήστο Πότση, Λευτέρη Κωνσταντίνου, Ανδρέα Μετσοβίτη, Δημήτρη Αχνούλα, Δάφνη Νικολάου, Ελένη Δήμου και Αδελφούς Κόντη.

Η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής και το Εργαστήρι Ηπειρώτικου Πολυφωνικού Τραγουδιού της Π.Σ.Ε., συμμετείχε στο μουσικό πρόγραμμα που, διανθισμένο από ιστορικό και λαογραφικό αναλόγιο, του Ηπειρώτη λαογράφου και συγγραφέα Χρήστου Τούμπουρου, παρουσίασαν σε σκηνοθεσία του Ηπειρώτη θεατράνθρωπου Νίκου Γκεσούλη, οι Ηπειρώτες ηθοποιοί, Νίκος Βερλέκης και Γεωργία Ζώη, συνοδευόμενοι από τη Μαρίκα Γκόνη και Αλέξανδρο Σπύρου στην εκφώνηση των χορευτικών τμημάτων και των χοροδιδασκάλων.

Ξεχωριστή στιγμή κι αλλιώτικη νότα αποτέλεσαν οι “Ηπειρώτικες Γέφυρες στην Ελλάδα και τον κόσμο”, που εδώ και 8 χρόνια ενσωματώθηκαν στην ¨Πίτα του Ηπειρώτη”, αναδεικνύοντας τους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με άλλες περιφέρειες και αποδήμους.

Φέτος οι Ηπειρώτες, καλωσόρισαν τους Ρουμελιώτες και τους Στερεοελλαδίτικων αποδημικούς Συλλόγους της Αττικής, που με πάνω από τριακόσιους χορευτές και με συντονιστή τον χοροδιδάσκαλο της Ένωσης Ηπειρωτών Ιλίου Βασίλη Τσούνη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *