Νομοσχέδιο – σκούπα ΟΤΑ: Προσλήψεις, «διευθετήσεις ημετέρων», επιδόματα, επιπλέον άδειες και ρύθμιση χρεών

Share Button

Νομοσχέδιο – σκούπα για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατατέθηκε χθες αργά το βράδυ στη Βουλή από την κυβέρνηση, το οποίο πέρα των ρυθμίσεων για τους δήμους περιλαμβάνει και ορισμένες πιο… ζουμερές. Όπως λόγου χάριν το νέο επίδομα στους μουσικούς των δήμων ή μερικές… διευθετήσεις σε υπαλλήλους ι.δ.α.χ, και ι.δ.ο.χ. των δήμων, ενώ ανοίγει και παράθυρο νέων προσλήψεων, κυρίως για την στελέχωση τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών των δήμων.

Πιο αναλυτικά, αυξάνονται οι αποζημιώσεις προς τον πρόεδρο του Δ.Σ. σε περίπτωση που αυτός  δεν είναι ο δήμαρχος, ενώ «τακτοποιούνται» και υπάλληλοι που εργάζονται ως ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Για παράδειγμα σε περίπτωση λύσης ανώνυμης εταιρείας ο.τ.α., της οποίας ποσοστό τουλάχιστον 90% του μετοχικού κεφαλαίου, ανήκει στον οικείο φορέα τοπικής αυτοδιοίκησης, το προσωπικό με σχέση εργασίας ι.δ.α.χ. μεταφέρεται σε προσωποπαγείς θέσεις του αντίστοιχου ΟΤΑ. Ακόμα, παρέχεται η δυνατότητα μεταφοράς στον οικείο δήμο του προσωπικού με την ίδια σχέση εργασίας των δημοτικών επιχειρήσεων με ειδικό σκοπό τη λειτουργία ραδιοφώνου και μάλιστα το εν λόγω προσωπικό κατατάσσεται σε προσωποπαγείς θέσεις, λαμβανομένης υπόψη της προϋπηρεσίας του για τη βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη. Σε άλλο άρθρο του νόμου αναγνωρίζονται τα έξοδα μετακίνησης και διανυκτέρευσης των εργαζομένων στα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, με την ημερήσια αποζημίωση να ορίζεται στο ποσό των 50 ευρώ και τα έξοδα διανυκτέρευσης στο ποσό των 45 ευρώ ανά μέρα.

Με το νομοσχέδιο επίσης επεκτείνεται η καταβολή αντιμισθίας σε όλους τους αντιδημάρχους, χωρίς τους προβλεπόμενους πληθυσμιακούς περιορισμούς, ενώ πλέον προβλέπεται η χορήγηση αποζημίωσης στα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, πλην όσων λαμβάνουν αντιμισθία για τη συμμετοχή τους στις συνεδρίασης, και μέχρι τέσσερις ανά μήνα.

Επιπροσθέτως με τον άρθρο 36 επιτρέπεται η άσκηση καθηκόντων ειδικού συμβούλου, ειδικού συνεργάτη και επιστημονικού συνεργάτη Περιφερειαρχών και Αντιπεριφερειαρχών σε δικηγόρο, ο οποίος θα ασκεί παράλληλα το επάγγελμά τους.

Στο άρθρο 43 αναφέρεται ότι επεκτείνετε η χρήση POS για την είσπραξη φόρων τελών και εν γένει την οικονομική εκκαθάριση οφειλών φυσικών προσώπων και νπιδ προς φορείς του ευρύτερου δημόσιο τομέα καθώς και τους οτα α’ και β’ βαθμού.

Σε ότι αφορά τις οφειλές προς του Δήμους και τα Νομικά πρόσωπα αυτών, οι δημότες θα μπορούν κατόπιν αίτησης να ρυθμίζουν και να καταβάλλουν με απαλλαγή προσαυξήσεις και τόσους εκπρόθεσμης καταβολής ως ακολούθως: με απαλλαγή κατά 100% αν εξοφληθούν εφάπαξ και με απαλλαγή κατά ποσοστό που κυμαίνεται από 80 έως 50% ανάλογα με το χορηγούμενο αριθμό δόσεων (έως 100 δόσεις).

Την ίδια ώρα, το άρθρο 80 αναφέρει ότι προβλέπεται ο διορισμός ή πρόσληψη, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, των καταγόντων σε πίνακες διοριστέων του ΑΣΕΠ για τους οποίους έχουν εκδοθεί αποφάσεις κατανομής σε νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ, τα οποία έχουν καταργηθεί ή λυθεί, ενώ παρέχεται η δυνατότητα στους οτα α’ και β’ βαθμού και τα νομικά τους πρόσωπα να καλύπτουν τις οργανικές θέσεις κενές ή νέες από προσληφθέντες, οι οποίοι δεν περιλαμβάνονται στους πίνακες διοριστέων. Επίσης δίδεται η δυνατότητα στους πολύτεκνους και τους τρίτεκνους για επιπλέον πέντε μέρες άδειας.

Ακόμα «λάδι» βγάζει η κυβέρνηση όσους υπαλλήλους δεν έδωσαν στοιχεία στο πρώην Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αφού προβλέπεται η οριστική παύση των πειθαρχικών και ποινικών διώξεών τους, ενώ διαγράφονται και τυχόν πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί.

Επίσης, πλέον οι μουσικοί των δήμων θα λαμβάνουν ένα μηνιαίο επίδομα ύψους 50 ευρώ, καθώς επίσης καθορίζεται και ο μηνιαίος μισθός τους με βάση το ενιαίο μισθολόγιο πολλαπλασιαζόμενο από ειδικούς συντελεστές που φτάνουν μέχρι και το 1,45!

Τέλος, σχετικά με την τιμολογιακή πολιτική των ΔΕΥΑ, ορίζεται μεταξύ άλλων ότι προσδιορίζεται με βάση την ανάκτηση κόστους για υπηρεσίες ύδατος και της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων. Παρέχεται η δυνατότητα στο ΔΣ της επιχείρησης να θεσπίζει ειδικό τιμολόγιο για τις ευπαθείς ομάδες των καταναλωτών σύμφωνα με αντικειμενικά κριτήρια, ωστόσο καταργούνται τα ειδικά τιμολόγια κατά περιοχή.

 

ΠΗΓΗ:  www.liberal.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *