Καταιγίδα με την αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα

Share Button

kausimaΑνάστατη είναι η αγορά καυσίμων από τα σενάρια για αύξηση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα.

Κυβέρνηση και θεσμοί προχωρούν σε αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα παρότι η Ελλάδα έχει ήδη την 5η υψηλότερη φορολογία σε επίπεδο Ε.Ε.

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η αύξηση στη βενζίνη κατά 5 έως 10 λεπτά ανά λίτρο με πρόσθετα έσοδα 100 εκατ. ευρώ ενώ ανοικτό είναι το ενδεχόμενο αύξηση και στο πετρέλαιο κίνησης. Στο πακέτο περιλαμβάνεται αύξηση του φόρου στο υγραέριο κίνησης, το φυσικό αέριο (κίνησης και θέρμανσης) με στόχο την είσπραξη κατά περίπου 25 εκατ. ευρώ. Προς το παρόν η αύξηση και του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης απορρίφθηκε, αφού θα έδινε κίνητρο για φοροδιαφυγή.
Φέτος μπορεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να «έπεσε» και τα νοικοκυριά να πήραν βαθιά ανάσα, όμως οι εκτιμήσεις για την επόμενη χρονιά θέλουν την τιμή του να μην παραμένει σταθερή.

Εκπνέει η προθεσμία

Τελευταία ημέρα σήμερα για τη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης και του φωτιστικού πετρελαίου (κηροζίνη) θέρμανσης, με μειωμένο συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το 2016.

Παράγοντες της αγοράς δηλώνουν στο ependisinews.gr ότι «οι καταναλωτές θα πρέπει έστω και τελευταία στιγμή να προμηθευτούν όσο πετρέλαιο μπορούν γιατί οι προβλέψεις λένε ότι θα υπάρξει αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο. Κατά συνέπεια, συνεχίζουν θα ανεβάσει την τιμή του ενώ αναμένεται και αύξηση στις διεθνείς τιμές.

Πολλοί είναι εκείνοι που προβλέπουν για την Αττική τιμές από 0,75 ως 0,87 ευρώ το λίτρο, ενώ φέτος κινήθηκαν από 0,64 ως 0,77 ευρώ το λίτρο. Μαζί με την αύξηση της διεθνούς τιμής, λένε οι ίδιοι παράγοντες, μπορεί από το ερχόμενο φθινόπωρο να δούμε τιμές κοντά στο ένα ευρώ.

Η εγκύκλιος

Όπως αναφέρει σε σχετική εγκύκλιο το υπουργείο Οικονομικών:

«Με αφορμή ερωτήματα τελωνειακών αρχών και οικονομικών φορέων, αναφορικά με την ημερομηνία λήξης της περιόδου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης και του φωτιστικού πετρελαίου (κηροζίνη) θέρμανσης, με μειωμένο συντελεστή ΕΦΚ, για το έτος 2016, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με την περίπτωση α’, της παρ. 2, του άρθρου 73, του ν.2960/2001 Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας (ΦΕΚ 265 Α’), το πετρέλαιο θέρμανσης και το φωτιστικό πετρέλαιο θέρμανσης, διατίθενται με μειωμένο συντελεστή ΕΦΚ, για τη χρονική περίοδο από τη 15η Οκτωβρίου μέχρι και την 30ή Απριλίου κάθε έτους.

Στην περίπτωση που οι παραπάνω ημερομηνίες συμπίπτουν με μη εργάσιμες ημέρες, ως ημερομηνία λαμβάνεται η προηγούμενη εργάσιμη για την έναρξη και η επόμενη εργάσιμη για τη λήξη.

Κατόπιν των ανωτέρω, και λαμβάνοντας υπόψη την ανωτέρω σχετική Απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αναφορικά με την μεταφορά της υποχρεωτικής αργίας της 1ης Μαΐου 2016 για το Δημόσιο και τον ευρύτερο Δημόσιο τομέα, την Τρίτη 3 Μάιου 2016, η ημερομηνία λήξης της περιόδου διάθεσης των ως άνω καυσίμων θέρμανσης, είναι η Τετάρτη 4 Μαΐου 2016.»

 

https://www.ependisinews.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *