Κυριακή στο Χωριό, ξανά «Γιρομέρι Θεσπρωτίας» (+βίντεο)

Share Button

Κυριακή στο χωριό ξανά κι αυτή τη φορά θα περιηγηθούμε στο Γιρομέρι Θεσπρωτίας. Ένα από τα Φιλατοχώρια στο καταπράσινο Φαρμακοβούνι εκεί που οι έντονοι κάτοικοι του χωριού διατηρούν αναλλοίωτο στο χρόνο ένα μοναδικό ταφικό έθιμο για τα ελληνικά δεδομένα.

Τιμούν τους νεκρούς τους παίζοντας με το κλαρίνο στα μνήματα το αγαπημένο τους τραγούδι για να συνδέσουν με την μουσική τη ζωή με το θάνατο όπως εκμυστηρεύονται στον Κωστή. Νερομυλωνάδες, οι μοναδικοί στον νομό, μελισσοκόμοι, αγρότες, οργανοπαίκτες επιμένουν πως η επαφή με την φύση γίνεται το καλύτερο αντίδοτο στο άγχος και πώς όταν χρειάζονται πνευματική βοήθεια αναζητούν τη συμβουλή του πατέρα Μεθόδιου στην τοπική Μονή Γιρομερίου.

Ο Κωστής θα μαγειρέψει σκοτομπρίαμο, μια τοπική συνταγή που ανατρέπει ό,τι ξέρουμε για το μπριαμ αφού πρόκειται για αρνίσια συκωτάκια με ρύζι ψημένα στον παραδοσιακό πέτρινο φούρνο. Μετά από τις στάσεις στο γραφικό χωριό, η περιήγηση ολοκληρώνεται στις ιχθυοκαλλιέργειες της Σαγιάδας όπου οι ντόπιοι ψαράδες αφηγούνται ιστορίες για το μεροκάματο στη θάλασσα και διευκρινίζουν ότι δεν αλιεύουν αλλά εξαλιεύουν τις τσιπούρες και τα λαβράκια.

Παρουσίαση- σενάριο: Κωστής Ζαφειράκης

Σκηνοθεσία: Κώστας Αυγέρης

Αρχισυνταξία: Άνη Κανέλλη

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Διονύσης Πετρουτσόπουλος

Οπερατέρ: Διονύσης Πετρουτσόπουλος, Μάκης Πεσκελίδης, Κώστας Αυγέρης, Μπάμπης Μιχαλόπουλος

Εναέριες λήψεις: Μπάμπης Μιχαλόπουλος

Ήχος -Μίξη ήχου: Σίμος Λαζαρίδης

Σχεδιασμός γραφικών: Θανάσης Γεωργίου

Μοντάζ: Βαγγέλης Μολυβιάτης

Creative Producer: Γιούλη Παπαοικονόμου

Οργάνωση Παραγωγής: Χριστίνα Γκωλέκα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *