Υπέρ της ιδιωτικοποίησης του λιμένα Ηγουμενίτσας ο Καχριμάνης

Share Button

Υπέρ της ιδιωτικοποίησης του Λιμένα Ηγουμενίτσας δήλωσε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, στο χθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο γιατί όπως τόνισε, το κράτος ως επιχειρηματίας έχει αποτύχει ό,τι κι αν δοκίμασε. Αναφέρθηκε σε πτυχές της προκήρυξης και ήταν καθησυχαστικός τονίζοντας πως το Δημόσιο με το ποσοστό που θα κρατήσει θα μπορεί να ελέγχει τις εξελίξεις γύρω από το Λιμάνι. Υποδομές για LNG όπως είπε, θα γίνουν από τον επενδυτή ενώ τέλος η χερσαία ζώνη θα αποδοθεί στο Δήμο Ηγουμενίτσας όπως είχε αποφασιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση μόλις περάσουν οι μετοχές στους ιδιώτες. Έδειξε ωστόσο, να διαφωνεί με μια σειρά από ζητήματα που δε διασφαλίζονται όπως είναι το τουριστικό καταφύγιο των Συβότων. «Είμαι υπέρ της εκχώρησης του 67% σε ιδιώτες» κατέληξε και στη δευτερολογία, μετά τις παρεμβάσεις των μελών της δικής του παράταξης που διαφοροποιήθηκαν αισθητά, πρότεινε και πέρασε η πρόταση για μια σύσκεψη που θα καθορίσει τα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας.

Όπως έχει γίνει γνωστό η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την ιδιωτικοποίηση του Ηπειρώτικου λιμανιού έχουν μεταφερθεί από το ΤΑΙΠΕΔ για τις 30 Οκτωβρίου. Μάλιστα όπως διαρρέουν πηγές κοντά στο θέμα το ενδιαφέρον θα είναι σημαντικό με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες για το μέλλον του λιμανιού.

Οι άλλες απόψεις

 

Αντίθετος στην ιδιωτικοποίηση δήλωση ο επικεφαλής της παράτασης “Λαϊκή Συσπείρωση” Γιώργος Πρέντζας. «Ούτε μια σπιθαμή του λιμανιού και της χερσαίας ζώνης σε επιχειρηματικούς ομίλους» ήταν η αρνητική διατύπωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση. Καύσιμα, τουριστική ανάπτυξη, κτλ. δεν ωφελούν το λαό, τόνισε ο κ. Πρέντζας αλλά τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ο Γιώργος Ζάψας από την παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών», εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στην πώληση του Λιμανιού και στη διάθεση του πλειοψηφικού πακέτου (άνω του 67%) των μετοχών της Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε., που θα προέλθουν πιθανά από τη διάσπαση με νόμο της μιας και μοναδικής μετοχής της, σε περισσότερες.

Ο Σπύρος Ριζόπουλος από τους Ορίζοντες Ηπείρου επανέλαβε τις προεκλογικές θέσεις της παράταξής του για συμμετοχή της Περιφέρειας στην ιδιοκτησία του Λιμανιού. Εφόσον η διοίκηση της Περιφέρειας αρνείται να διεκδικήσει το 67% του Λιμανιού, ο κ. Ριζόπουλος υποστήριξε πως θα μπορούσαν να αλλάξουν βασικοί όροι της προκήρυξης, δεδομένων και των αλλαγών που μπορεί να σημάνει στην ευρύτερη περιοχή ο σχεδιασμός των ΗΠΑ μετά την επίσκεψη Πομπέο στην χώρα μας, και να συμπεριληφθούν κάποια βασικά σημεία στα τεύχη δημοπράτησης: α) πρόταση να αναπτυχθεί προβλήτα μέσα στη θάλασσα για να προσεγγίζουν καράβια με αέριο LNG, β) να μη φτιαχτεί μαρίνα στην Ηγουμενίτσα αλλά στη Σαγιάδα και γ) να επιδιωχθεί ένα σχέδιο για την ισομερή κοινωνική ανάπτυξη της πόλης, παράλληλα με την ανάπτυξη του Λιμανιού γιατί όπως είπε, κινδυνεύει κοινωνικά και πολιτισμικά η πόλη από μια τόσο μεγάλη επένδυση να την καταπιεί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.